Bezienswaardigheden in Den Helder

Fort Kijkduin

In 1799 besloot Napoleon om van Den Helder een onneembare vesting te maken. Eén van de forten die hiervoor werd gebouwd, is fort Kijkduin. De bouw vond plaats tussen 1811 en 1813, en sindsdien heeft het fort veel moeten doorstaan, bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog.

Wat kunt u zien?

In de prachtige gewelven van het fort kunt u zich een goed beeld vormen van de situatie van toen. In een van de gewelven ziet u de strafkamer, en verder kunt u een bezoek brengen aan de kruitkamer waar ruim 6000 kilogram buskruit lag opgeslagen. Aan de telegraafhokjes waar soldaten berichten doorgaven en aan de geschutsbatterij van Fort Kijkduin, aan de schietgalerij en aan kanonnenpleintje.

Rondleiding en aquarium

Dankzij de verhalen van een gids die u met veel plezier rondleidt door het fort, gaat het nog meer leven. In een van de gewelven van Fort Kijkduin is tevens het Noordzee aquarium gevestigd. Hier vindt u, naast een elftal zeeaquaria en een zeezoogdieren expositie, een glazen tunnel waar u doorheen kunt lopen. Zo lijkt het alsof u tussen de vissen in staat.