Schoolreisje op het IJsselmeer

Kies voor een schoolreis waarbij u gaat zeilen op het IJsselmeer en u heeft naast een bijzondere locatie (traditioneel zeilschip) ook een leuke bestemming en activiteiten geregeld.

De schepen bij NAUPAR zijn bijzonder geschikt als groepsaccommodatie voor een kennismakingsweek voorafgaand aan het schooljaar of een afscheidsfeest in het examenjaar.

Een veelzijdig avontuur met de nodige actie maar ook tijd voor ontspanning. Iets dat veel jongeren aanspreekt.

Bijzondere accommodatie

Het traditionele zeilschip biedt naast het comfort van een vakantiehuis ook een unieke manier van reizen en leuke activiteiten.

Daarnaast komen jullie op plekken waar jullie zonder schip niet kunnen komen. Wat dacht u van droogvallen op de bodem van de Waddenzee of zeilen een nachtje aanleggen bij een onbewoond eiland midden in de natuur?

Met een schip hoeft u niet verder te zoeken en heeft u vervoer, verblijf en vermaak in een!

Arrangementen en ideeën voor een schooluitje

Bekijk alle

Traditionele zeilschepen voor een meerdaags uitje

Bekijk alle

Populaire blogs over jeugduitjes

Bekijk alle

Meer informatie over schooluitjes

Zeilen IJsselmeer schoolreis

De leukste studiedag, excursie, schoolreis of werkweek beleeft u met uw leerlingen aan boord van een traditioneel zeilschip. Het is afwisselend, u creert een veilige omgeving waarin leerlingen elkaar beter leren kennen, bestaande bondjes worden doorbroken en omdat niemand weg kan wordt al snel inzichtelijk welke leerlingen geen aansluiting hebben bij de groep of zich eenzaam voelen. 

Terwijl u vaart helpen de leerlingen bij het zeilen en navigeren. Er is altijd ruimte voor spelletjes, lekker bijkletsen of chillen aan dek. Daarnaast draaien ze corveedienst en koken ze voor de groep. Eenmaal in de haven kunt u aansluitend activiteiten organsieren, zoals een museumbezoek, fietstocht naar het strand, een potje voetbal op het nabijgelegen strand of een speurtocht door het centrum van de havenplaats. Hebben jullie zin in een feestje? Organsieer een bonteavond op een afgelegen plek of ga samen swingen in de plaatselijke disco.

Wat uw wensen ook zijn, vertel het de schipper en hij vaart u er heen. De schippers kennen het vaargebied op hun duimpje en vinden altijd wel een leuke locatie bij uw wensen.

De accommodatie

Traditionele schepen zijn de perfecte accommodatie voor een groep jongeren. De schepen beschikken over een goed uitgeruste keuken waar alles aanwezig is voor grote groepen, een sfeervolle salon waar jullie kunnen eten en een gezellig dek waar jullie tijdens de vaartocht kunnen zitten. De leerlingen slapen in gezellige en comfortabele hutten en er zijn douches en toiletten. U heeft alle gemakken van een vakantiehuis en ligt toch elke dag op een andere locatie!

Leerzaam

Naast een hoop plezier biedt een zeiltocht ook leerzame momenten. De leerlingen leren samenwerken en taken uit te voeren tijdens het zeilen. Denk hierbij aan zeilen, navigeren en de schipper een handje helpen achter het stuurwiel. Ze leren meer over het weer, de wind, het getij, stroming en zeemansknopen, kennis en vaardigheden die ook in het dagelijks leven goed van pas komen. 

Maar ook aan de wal kunt u leuke excursies organiseren. Breng een bezoek aan unieke natuurgebieden zoals de Marker Wadden of Oostvaardersplassen, ervaar hoe ze de voeten droog houden met het Ir. D.F. Wouda gemaal in Lemmer, bekijk in het Zuiderzeemuseum hoe men in de tijd van de voormalige Zuiderzee leefde.

Staat duurzaamheid op uw lesprogramma?

Organiseer een Plastic Soup Expeditie op het IJsselmeer. In de klas kunt u de leerlingen met een introductieles alvast aan het denken zetten over de plasticproblematiek. Tijdens de vaartocht gaan de leerlingen de urgentie ervaren als jullie het water van het IJsselmeer onderzoeken op microplastics. Tenslotte kunt u tijdens de expeditie de jongeren uitdagen met een challenge om erger te voorkomen en duurzamere keuzes te maken in de toekomst. Een mooi programma met impact, terwijl de jongeren een paar fantastische dagen op het water ervaren.

Vaargebied IJsselmeer

Op het IJsselmeer kunt u korte en lange vaartochten met elkaar afwisselen, is er bij elke wind wel een leuke havenplaats te bereiken en altijd tijd om even te ankeren voor een verfrissende duik in het grootste zoetwatermeer voor u aanlegt in de haven. Wist u trouwens dat bij heel veel havens ook leuke strandjes in de buurt zijn? Ideaal voor een zwempartij, potje voetbal of zeskamp.

Dubbel plezier

Als u wilt, kunt u met één groep of klas op twee schepen varen. Zo verdubbelt u het plezier! Er kan bijvoorbeeld een spannende zeilwedstrijd worden georganiseerd.

Afvaarthavens in Holland

Voor het schoolreisje kunt u kiezen uit diverse havens om op te stappen. U bepaalt zelf waarvandaan u vertrekt en samen met de schipper welke havens u bezoekt. Bestemmingen die u aan het IJsselmeer kunt bezoeken zijn Enkhuizen, Medemblik, Urk, Stavoren, Lelystad, Lemmer, Hindeloopen, Workum, Makkum en als u langer de tijd heeft kunt u altijd een uitstapje maken naar het Markermeer of de Waddenzee.

De meest populaire havens aan het IJsselmeer om op te stappen zijn Enkhuizen, Lelystad en Urk. Maar ook vanuit Kampen zit u zo op het IJsselmeer en kunt u op de terugweg zelfs nog een nachtje bij een onbewoond eiland in de IJsseldelta overnachten. Hoe bijzonder is dat?

Zorgeloos zeilen

Uw veiligheid aan boord is erg belangrijk voor ons. Een combinatie van goed materiaal en een ervaren, goed opgeleide bemanning maakt de schepen tot veilige en plezierige vervoersmiddelen. Daarnaast worden alle schepen grondig gekeurd conform de Europese richtlijnen. Wilt u zonder zorgen varen? Sluit dan voorafgaand aan uw zeiltocht bij NAUPAR heel gemakkelijk een reisverzekering af. 

Daarom een schoolreis bij NAUPAR

NAUPAR heeft meer dan 40 jaar ervaring in het organiseren van schoolreizen op het water in Nederland. Bij NAUPAR:

  • bieden wij u de grootste keuze aan traditionele zeilschepen, inclusief schipper en bemanning
  • kunt u terecht voor groepen vanaf 10 personen tot 150 personen en bij hele grote groepen kunt u zelfs kiezen voor meerdere schepen
  • bieden de tochten voor ieder wat wils; van actief meehelpen, zeemansknopen leren, ankeren en zwemmen tot lekker genieten en chillen op het dek
  • heeft u geen zeilervaring nodig, de bemanning leert de groep graag de kneepjes van het zeilen
  • kunt u kiezen uit maar liefst 16 verschillende vertrekhavens en is er altijd wel een haven bij u in de buurt
  • vindt u zeker het schip dat bij uw wensen past en bent u verzekerd van een onvergetelijke schoolreis op het IJsselmeer waar de leerlingen nog lang over napraten!