Terug naar resultaten

Jeugdweek IJsselmeer en Markermeer

Jeugdweek op het IJsselmeer en Markermeer

Op zoek naar een leuk uitstapje met een groep jongeren? Huur een traditioneel zeilschip en zwerf van de ene beleving naar de andere. Elke havenstad en elk natuurgebied aan het IJsselmeer en Markermeer vraagt om ontdekt te worden. Jullie kunnen een speurtocht houden door het oude stadscentrum dat bijna altijd naast de haven ligt, cultuur snuiven in een museum of lekker chillen, zwemmen en tot rust komen in de natuur. Waar jullie ook heen gaan, jullie hebben alles bij de hand. Geen gedoe, geen spullen in- en uitpakken, gewoon met het ‘varende hotel’ van belevenis naar belevenis zeilen.

De jeugdweek in het kort

Deze jeugdweek biedt de jongeren:

 • Een afwisselende vaartocht over het grootste zoetwatermeer
 • Een avontuurlijke week, waarin steden, cultuur en natuur met elkaar worden afgewisseld
 • Een mooie tijd samen waarin ze vrienden voor het leven maken

Dit valt er te beleven tijdens de vaartocht over het IJsselmeer en Markermeer

Tijdens de vaartocht helpen de jongeren actief mee met het zeilen over de voormalige Zuiderzee. Ze krijgen les in navigeren, bestuderen het weer en leren onderweg de belangrijkste zeemansknopen. Onderweg is er genoeg te zien en tijd genoeg om elkaar beter te leren kennen, te ontspannen of als de omstandigheden daar goed voor zijn, een ankerstop te maken, zodat jullie kunnen zwemmen, kanoën of gewoon lekker zonnen.

Wat kunt u doen in de havenstadjes rondom het IJsselmeer en Markermeer

Het is haast te veel om op te noemen, want de mogelijkheden zijn eindeloos.
Rond het IJsselmeer en het Markermeer zijn veel leuke havenplaatsen, waar voor de jongeren wel wat te ondernemen is.

Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In dit openluchtmuseum krijgt u een mooi inkijkje in het leven van de mensen die ongeveer honderd jaar geleden woonden rond de Zuiderzee.

Of bezoek ‘s werelds grootste nog werkende stoomgemaal in Lemmer. Er is zelfs nog een stoommuseum in Medemblik en een stoomtreinverbinding tussen Hoorn en Medemblik.

Maak een klederdrachtfoto voor een blijvende herinnering in Volendam, of bezoek op de Bataviawerf in Lelystad de indrukwekkende replica van het 17e-eeuwse VOC-schip de Batavia.

Toe aan een rustig plekje, dan zijn de Marker Wadden een aanrader. Vijf nieuwe, onbewoonde natuureilanden in het Markermeer, waarvan u het hoofdeiland kunt bezoeken. Op het eiland vindt u bijzondere flora en fauna, een heerlijk recreatiestrand, twee wandelroutes en een mooie uitkijktoren. Een bezoek aan dit natuurgebied kunt u ook heel mooi combineren met de Oostvaardersplassen, waar nog Konikspaarden en zeearenden leven en jullie heerlijk kunnen fietsen. Iets minder rustig, maar minstens zo indrukwekkend, is forteiland Pampus, waar vroeger de VOC schepen lagen te wachten op hoog water, voor ze door konden varen naar Amsterdam.

Is een week zeilen over het IJsselmeer en Markermeer voor iedereen leuk

Dit arrangement is bijzonder geschikt voor groepen met jongeren, zoals een scoutinggroep, kerkgroep of sportvereniging, die samen een weekje op vakantie of kamp willen. Tijdens de zwerftocht over het IJsselmeer en Markermeer zijn er aan boord van het schip genoeg momenten om tijd met elkaar door te brengen, elkaar beter te leren kennen, samen te werken, lekker te ontspannen en plezier te maken.

De duur van het arrangement

Dit arrangement kunt u boeken voor een week en indien gewenst uitbreiden met twee weken.

Programma jeugdweek zeilen over het IJsselmeer en Markermeer

Eenmaal aan boord bepaalt u op basis van het weer, de wind, de getijden en de stromingen samen met de schipper de route en het programma. Hierbij houdt de schipper rekening met jullie wensen. Om u toch een kleine indruk te geven van een dag aan boord van een traditioneel zeilschip, beschrijven we hieronder globaal het programma op een dag.

Voorbeeld van een dagindeling

 • 07.30 uur - De corveeploeg treft de voorbereidingen voor het ontbijt
 • 08.00 uur - Samen ontbijten
 • 09.30 uur - De corveeploeg ruimt op en een andere groep haalt boodschappen, zoals vers brood, melk en groente
 • 09.30 uur - Palaver, in overleg met de schipper bepalen jullie o.b.v. het weer, de wind en de wensen de route. De schipper kent het vaargebied en de steden op zijn duimpje en kan jullie adviseren over de vele mogelijkheden
 • 10.30 uur - Iedereen is terug aan boord en de trossen gaan los. Eenmaal uit de haven hijst u gezamenlijk de zeilen. Tijdens de vaartocht betrekken de ervaren schipper en maat de jongeren actief bij het zeilen hijsen, navigeren en knopen leggen, en ze mogen de schipper een handje helpen achter het roer. Als de omstandigheden het toelaten, maakt u onderweg een ankerstop voor een verfrissende zwempartij
 • 13.00 uur - De corveeploeg zorgt voor de broodjes en koffie/thee voor de lunch
 • 13.00 en 17. 00 uur - Ergens tussen deze tijd leggen jullie aan in een haven en afhankelijk van hoe laat jullie aanleggen is er ruimte om de stad of een museum te verkennen
 • 17.45 uur - De corveeploeg treft voorbereidingen voor het avondeten
 • 18.30 uur - Gezamenlijk avondeten
 • 19.00 uur - De corveeploeg ruimt op
 • 20.00 uur - De groep kan het havenplaatsje bezoeken, ook is er ruimte voor een avondprogramma aan boord met muziek, spelletjes of bijvoorbeeld een bonte avond of disco
 • 22.00 uur - De groep hoeft nog niet onder zeil, maar aan dek moet het stil zijn in verband met de havenstilte
 • 22.30 uur - Naar wens is er een dagafsluiting met de hele groep

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
25

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten jeugdweek arrangement

De prijs voor een jeugdweek arrangement is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldprijs voor een jeugdweek arrangement per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Jeugdweek arrangement vanaf  € 290,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De week is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De week is exclusief

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.