Originele introductiedagen

Organiseer dit jaar originele introductiedagen en ga in zee met NAUPAR.

Of u nu wilt varen met een klas of meerdere klassen, bij NAUPAR heeft u een ruime keuze uit unieke zeilschepen en kunt u bij een hele grote groep ook terecht voor meerdere schepen, zodat u met elkaar kunt opvaren.

Een hele dag, midweek of paar dagen? Voor elke vaartocht is er een passende invulling.

Introductiedag in de buurt

Bij NAUPAR kunt u kiezen uit 16 verschillende afvaarthavens, zoals bijvoorbeeld Enkhuizen, Kampen, Harlingen of Lelystad.

Daarnaast kunt u bij NAUPAR kiezen uit verschillende vaargebieden, zoals het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee, Friese meren, IJsseldelta of de Veluwe Randmeren.

Waar u heen zeilt is afhankelijk van weer en wind en het aantal dagen dat u gaat varen en bepaalt u samen met de bemanning. En bij de routeplanning kunt u de jongeren betrekken. Hoe leuk is dat?

Arrangementen en ideeën voor een schooluitje

Bekijk alle

Populaire blogs over schooluitjes

Bekijk alle

Traditionele zeilschepen met slaapaccommodatie voor introductiedagen

Bekijk alle

Meer informatie over schooluitjes

Introductiedagen voor school

Met het organiseren van introductiedagen op een zeilschip bij NAUPAR heeft u vervoer, verblijf en vermaak in één. Tijdens een vaartocht van een dag, twee of drie dagen, een midweek of een hele week zeilen de leerlingen actief mee en helpen ze de schipper en maat een handje aan boord. Goed voor teambuilding en ongemerkt wordt er ook nog aan groepsvorming gewerkt. En zijn ze moe van het zeilen? Dan rusten ze even uit in het zonnetje en hebben ze alle tijd om hun nieuwe klasgenootjes beter te leren kennen. 

Tijdens een afwisselende vaartocht leren de leelingen elkaar en zichzelf beter kennen, hebben ze plezier en maken ze herinneringen voor het leven.

Voor wie

De zeiltochten op een historisch zeilschip zijn bijzonder geschikt voor scholen die een introductiedag of meerdere dagen willen organiseren met als doel dat leerlingen elkaar beter leren kennen. Tijdens een zeiltocht worden ze namelijk uitgedaagd om uit hun comfortzone te stappen, zijn ze op elkaar aangewezen en kunnen zich niet makkelijk onttrekken aan de groep. Daarnaast leren ze tijdens het zeilen en de corvee-taken samenwerken en hebben ze alle tijd om hun klasgenootjes beter te leren  kennen. 

Met meerdere schepen verdubbelt u uw plezier!

Heeft u een grote groep of wilt u met meerdere klassen zeilen? Geen probleem. Bij NAUPAR hebben we verschillende grote schepen en kunt u ook meerdere schepen tegelijkertijd boeken en samen varen. De schippers zijn gewend om met elkaar op te varen en 's avonds ligt u naast elkaar in de haven, waar u een spel op het nabijgelegen strand organiseert, een gezellige bonteavond op het schip of een discoavond op de kade als u op een afgelegen plaats ligt met het schip. 

En het leuke is, met meerdere schepen verdubbelt u ook tijdens het zeilen de fun; wat dacht u van een spannende zeilwedstrijd, bijvoorbeeld de jongens tegen de meiden? Als dat geen spetterende introductiedag of -week wordt!

Leuke activiteiten tijdens de zeiltocht

Tijdens de vaartocht helpen de leerlingen actief mee en vervelen ze zich geen moment. Zo kunnen ze:

 • zeilen hijsen, meehelpen bij het overstag gaan, de schipper helpen bij navigeren en leren ze de belangrijkste zeemansknopen
 • lekker chillen en kletsen op het dek
 • spelletjes spelen, muziek maken of zingen
 • zwemmen, een tochtje maken met de kano maken of te water slingeren aan de boom tijdens een ankerstop
 • op de Waddenzee zeehonden spotten, droogvallen en wandelen over de bodem van de zee

Waar kunt u varen

De traditionele schepen varen vooral op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee, IJsseldelta en Friese meren. Hier kunt u aanleggen in een leuke havenplaats zoals Enkhuizen, Medemblik, Hoorn, Urk of Volendam. Maar als u meerdere dagen heeft kunt u ook kiezen voor een bestemming midden in de natuur. Door de betrekkelijke diepgang en platte bodem komt u met deze schepen op plaatsen waar u normaal niet zo gauw komt. Zo kunt u bijvoorbeeld ankeren midden op het water, aanleggen bij een onbewoond eiland in de IJsseldelta of droogvallen op de Waddenzee. Een unieke ervaring, ver van de bewoonde wereld, die leerlingen niet gauw vergeten.

Test de kookkunsten aan boord van het schip

Tijdens de introductiedagen hebben de leerlingen ook corvee. U kunt ze van te voren in groepjes verdelen en ze verschillende taken geven. Denk hierbij aan boodschappen doen, koken, tafel dekken, afruimen en afwassen, maar ook het dek en de hutten moeten worden schoongehouden. De goed uigeruste keukens van meerdaagse schepen zijn van alle gemakken voorzien, met een extra groot gasfornuis en ruime oven waardoor het koken lekker makkelijk is. En u heeft voldoende opbergruimte voor alle meegebrachte boodschappen.

Opstaphavens

Voor de introductiedag of meerdere dagen kunt u kiezen uit diverse havens om op te stappen. U bepaalt zelf waarvandaan u vertrekt en welke haven u eventueel bezoekt. De havens liggen o.a. aan het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen uit Amsterdam, Bataviahaven Lelystad, Monnickendam, Enkhuizen, Harlingen, Kampen, Lemmer, Medemblik, Muiden, Makkum, Stavoren of bijvoorbeeld Urk. Waar u ook op stapt, samen met de schipper bekijkt u de de kaarten en op basis van uw wensen,  het weer en de wind wordt de route bepaald.

Daarom introductiedagen bij NAUPAR

NAUPAR heeft meer dan 40 jaar ervaring in het organiseren van introductiedagen voor scholen op een traditioneel zeilschip. Bij NAUPAR:
 • bieden wij u de grootste keuze aan traditionele zeilschepen, inclusief schipper en bemanning
 • kunt u terecht voor groepen vanaf 10 personen en bij hele grote groepen kunt u zelfs kiezen voor meerdere schepen
 • bieden de tochten voor ieder wat wils; van actief meehelpen, het leren van knopen, ankeren en zwemmen tot lekker kletsen en chillen op het dek
 • heeft u geen zeilervaring nodig, de bemanning leert de groep graag de kneepjes van het zeilen
 • kunt u kiezen uit maar liefst 16 verschillende vertrekhavens en is er altijd wel een haven bij u in de buurt
 • vindt u zeker het schip dat bij uw wensen past en bent u verzekerd van onvergetelijk introductiedagen waar de leerlingen nog lang over napraten!