Educatieve schoolreisje organiseren

Wilt u voor uw klas een educatief schoolreisje organiseren? Ga mee zeilen op een traditioneel zeilschip van NAUPAR.

Direct aan boord begint het leren op een leuke manier: hoe hijsen we de zeilen, waar varen we heen, hoe staat de wind en hoe koken de leerlingen een smakelijke en voedzame maaltijd voor de klas.

Daarnaast is er voldoende ruimte voor leuke activiteiten aan wal, ontspanning, sportieve activiteiten en gezelligheid. En u hoeft verder niets te regelen; met een schip heeft u vervoer, verblijf én vermaak in een.

Actief bezig zijn

De leerlingen leren samenwerken, de kneepjes van het zeilen, meer over het weer, navigeren, kaartlezen en de belangrijkste zeemansknopen, die ook handig zijn in het dagelijks leven.

Daarnaast is er tijdens de vaartocht ruimte voor ontspanning: lekker bijkletsen, een spelletje op het dek of een ankerstop en zwempartij. Kortom, aan boord is altijd wat te doen, vervelen de jongeren zich geen moment en krijgen ze ongemerkt een boost in hun persoonlijke ontwikkeling.

Arrangementen en ideeën voor een schooluitje

Bekijk alle

Traditionele zeilschepen met slaapaccommodatie

Bekijk alle

Populaire blogs over jeugduitjes

Bekijk alle

Meer informatie over schooluitjes

Educatieve schoolreis

Op een traditioneel zeilschip komen avontuur, actie en teambuilding op een natuurlijke manier samen en beleeft u een onvergetenlijk schoolreisje. De beleving van een educatief schoolreisje wordt nog groter als er iets spectaculairs op het programma staat. Zoals een droogvalsessie op het wad bijvoorbeeld, of vissen naar microplastics op het IJsselmeer in combinatie met een bezoek aan een bijzonder natuurgebied zoals de Marker Wadden, maar jullie kunnen ook een nachtje offgrid en midden in de natuur overnachten ver van de bewoonde wereld. Genoeg leuke opties en ingrediënten voor een avontuurlijk schoolreisje met een educatief tintje en toch de nodige fun. 

Een educatief programma met impact

Tijdens de Plastic Soup Expeditie beleven leerlingen niet alleen een of meerdere fantastische dagen op een authentiek zeilschip, ze worden tijdens deze ontdekkingstocht ook aan het denken gezet over de problematiek van plastic, ervaren door het onderzoeken van het water naar microplastics ook de urgentie en worden tenslotte uitgedaagd met een challenge om erger te voorkomen en duurzamere keuzes te maken in de toekomst. Natuurlijk is er naast dit educatieve programma altijd tijd voor een spelletje aan dek, een lekkere zwempartij of een relaxed chill momentje in het kluivernet; de mooiste 'hangmat' aan boord!

Hoe lang mag uw educatieve schoolreisje duren?

Scholieren willen het liefst natuurlijk zo lang mogelijk weg, maar het is aan u hoe lang het educatieve schoolreisje mag duren. Zo kunt u bij NAUPAR al kiezen uit een dagtocht, een korte of lange midweek en een week. Gaat u wat langer dan kunt u heel goed verschillende vaargebieden combineren en bijvoorbeeld een combinatie maken van het IJsselmeer en de Waddenzee. Zo krijgt de groep het beste van twee werelden: gezellige havenstadjes en een eiland met prachtig Noordzee strand waar jullie samen naar toe kunnen fietsen voor een dagje aan het strand.

Wat is de insteek van de reis?

Bent u op zoek naar een schooluitje voor eindejaars, waar de nadruk ligt op een leuk afscheid? Of gaat u op pad met eerstejaars, die elkaar vooral beter moeten leren kennen. De invulling en het programma van de schoolreis bepaalt u zelf en met beiden groepen kunt u goed uit de voeten op een authentiek zeilschip. Samen met de schipper bepaalt u de route, hoe lang u op een dag wilt varen en of u eventueel nog een leuk aanvullend programma aan de wal kunt doen.

Zo kunt u bijvoorbeeld bij aankomst in een haven een leuke rondwandeling, photohunt, fietstocht of museumbezoek organiseren. En natuurlijk is er altijd tijd om te winkelen of op jacht te gaan naar souvenirs voor thuis, zoals bijvoorbeeld in Volendam, Enkhuizen of Hoorn. En oudere scholieren kunnen zich 's avonds uitleven in de plaatstelijke disco van West-Terschelling.

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Voor elke leeftijd en groep wel iets leuks te verzinnen. Laat de schipper bij het aan boord stappen uw wensen weten, hij kent het vaargebied en de havenplaatsen op z'n duimpje en zal u verrassen met leuke voorstellen die goed bij uw programma passen.

Vanuit welke haven vaart u uit?

Met diverse havens rondom het IJsselmeer, aan de Waddenzee en de Friese wateren is er altijd wel een haven bij u in de buurt, waar u het schoolreisje kunt laten beginnen. Zo kunt u de zeiltocht bijvoorbeeld al starten vanuit Lelystad, Enkhuizen, Harlingen, Kampen of Urk.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken waar u graag wilt varen. Heeft u maar een paar dagen en wilt u naar de Waddenzee? Start dan uw vaartocht in Harlingen of Makkum. Zo heeft u meer tijd op het Wad, kunt u misschien bij goed weer droogvallen en ook meerdere eilanden bezoeken.

Boodschappen en koken

Tijdens het educatieve schoolreisje doen de leerlingen zelf de boodschappen en bereiden ze samen in de ruime kombuis een smakelijke maaltijd voor de rest van de klas. Gezamenlijk koken is niet alleen gezellig, maar vraagt ook om een goede samenwerking. Alle schepen hebben een goed uitgeruste keuken en alles is aan boord wat u nodig heeft om voor een grote groep te koken.

Daarom een educatief schoolreisje bij NAUPAR

NAUPAR heeft al ruim 50 jaar ervaring met het organiseren van educatieve schoolreisjes aan boord van authentieke zeilschepen. Bij NAUPAR:

  • bieden wij u de grootste keuze aan traditionele zeilschepen, inclusief schipper en bemanning
  • kunt u terecht voor groepen vanaf 10 personen tot 150 personen en bij hele grote groepen kunt u zelfs kiezen voor meerdere schepen
  • bieden de tochten voor ieder wat wils; van actief meehelpen, het leren van zeemansknopen, ankeren en zwemmen tot lekker genieten en chillen op het dek
  • heeft u geen zeilervaring nodig, de bemanning leert de groep graag de kneepjes van het zeilen
  • kunt u kiezen uit maar liefst 16 verschillende vertrekhavens en is er altijd wel een haven bij u in de buurt
  • vindt u zeker het schip dat bij uw wensen past en bent u verzekerd van een schoolreisje waar de leerlingen nog lang over napraten