Beleef het leukste schoolkamp op een schip

Een traditioneel schip is de perfecte locatie voor een meerdaagse schoolreis, werkweek, schoolkamp of introductieweek in Nederland.

Tijdens een afwisselende zeiltrip over het IJsselmeer of de Waddenzee brengt de groep veel tijd met elkaar door en zijn er genoeg momenten om leerstof uit de klas te combineren met praktijkvoorbeelden, elkaar beter te leren kennen, of gewoon te lekker ontspannen en plezier te maken.

Een schip; de mooiste kamplocatie

Het leuke van een schip is dat jullie het comfort hebben van een vakantiehuis en toch elke dag op een andere locatie liggen, zonder de koffers in en uit te pakken. Daarnaast komen jullie op plekken waar jullie zonder schip niet kunnen komen. Zo kunt u droogvallen op de zeebodem van de Waddenzee of zeilen naar een onbewoond eiland midden in de natuur. En jullie zijn flexibel. De ene dag lekker in jullie eigen bubbel midden in de natuur, de andere dag een gezellig havenstadje of een Waddeneiland. Zo hebben jullie vervoer, verblijf en vermaak in een!

Populaire blogs over jeugduitjes

Bekijk alle

Ideeën voor een schoolkamp in Nederland

Bekijk alle

Traditionele zeilschepen met slaapaccommodatie voor een schoolkamp

Bekijk alle

Schoolkamp

Op schoolkamp met een schip

Ontdek samen met een groep jongeren het IJsselmeer, Markermeer, de Friese meren of de Waddenzee. Een bijzonder, maar vooral ook, gezellig, educatief en sportief uitje met jongeren. Tijdens de tocht bezoeken jullie meerdere havenplaatsen, een Waddeneiland of een mooi natuurgebied. Afhankelijk van weer en wind en jullie wensen. De zeiltocht wisselen jullie af met leuke activiteiten aan wal. Zo houden jullie de zeiltocht afwisselend en voor iedereen leuk en kijken jullie terug op een reis met eindeloos plezier en mooie herinneringen.

De zeiltocht is goed voor teambuilding

Tijdens de reis zijn jullie compleet flexibel. Elke dag bekijken jullie samen met de schipper het weer en wordt op basis van de wensen de route bepaald. En het leuke is, hier kunt u de leerlingen bij betrekken. De scholieren leren samenwerken en de kneepjes van het zeilen, meer over het weer, navigeren, kaartlezen en de belangrijkste zeemansknopen, die ook handig zijn in het dagelijks leven.

Natuurlijk is er tijdens de zeiltrip ook genoeg tijd voor ontspanning: lekker samen kletsen, van de omgeving genieten, spelletjes doen of een ankerstop en zwempartij. Kortom, aan boord vervelen de jongeren zich geen moment.

En het mooie van zeilen is, dat het verbroedert. Het is goed voor de groepsvorming en de leerlingen krijgen een boost in hun zelfstandigheid.

Vul de zeiltrip aan met leuke activiteiten

Het zeilen over de voormalige Zuiderzee of Waddenzee is op zich al een hele bijzondere ervaring en u kunt dit nog interessanter maken voor de jongeren met sportieve, educatieve en culturele uitstapjes aan wal die aansluiten op de lessen in de klas of gewoon zorgen voor een leuke tijd samen. Een aantal ideeën:

 • Ervaar in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen hoe het was om 100 jaar terug aan de Zuiderzee te leven en werken.
 • Ontdek in het Westfries Museum in Hoorn meer over de Gouden Eeuw, leerlingen gaan o.a. met een VR bril terug naar het oude Batavia.
 • Maak een ontdekkingstocht in een havenstadje leuker en competitiever met een Photohunt
 • Benieuwd hoe Nederland de voeten droog houdt? Bekijk hoe hoog het water in Volendam en Marken stond, na de watersnoodramp in 1916, toen er nog geen dijken waren, bezoek een stoomgemaal in Medemblik of Lemmer, leer alles van over de grootste polder van Nederland en watermanagement in Batavialand in Lelystad of bezoek het Waddencentrum aan de Afsluitduik.
 • Ga op bodemonderzoek op het Wad, tijdens een droogval sessie kunnen jullie wandelen over de zeebodem van de Waddenzee. Willen jullie nog meer weten over het Wad en de dieren die er leven, bezoek dan natuurmuseum Ecomare op Texel
 • Huur een fiets op de Waddeneilanden en maak een fietstocht naar het Noordzeestrand voor een dagje strand, of als jullie in de klas met milieu en duurzaamheid bezig zijn kunnen jullie ook strandjutten en de jongeren bewust maken van het zwerfafval met een zwerfiebingo,
 • Even geen prikkels van buitenaf? Zeil naar een onbewoond eiland voor een avond met een zelfgebouwd kampvuur, muziek en sterren kijken
 • Of ga op Plastic Soup expeditie en onderzoek de hoeveelheid microplastics in het IJsselmeer, de Waddenzee of het Markermeer.

Wat uw doel ook is, de schippers denken graag met u mee, kennen de vaargebieden en plaatsen op hun duimpje en weten een leuke locatie te vinden.

Hebben de jongeren energie over?

Maak een ankerstop tijdens de zeiltocht. Het schip laat dan midden op het water haar anker vallen voor een zwempartij en de schipper zet de boom uit. Leerlingen kunnen aan een touw, als een echte Tarzan, van boord zo het water in slingeren. Of ze pakken de kano voor een ontdekkingstocht rond het schip. Natuurlijk kunnen leerlingen ook hun energie kwijt als u in een haven ligt, tijdens een volleybal toernooi, zeskamp, of potje voetbal op het strand. De meeste stranden liggen in de buurt van de haven waar u aanlegt.

De accommodatie

Met een schip hoeft u maar een keer te zoeken naar een geschikte accommodatie. Terwijl u van de een plaats naar de andere vaart, vaart de accommodatie gewoon met u mee. Aan boord heeft u alle gemakken van een huis; van een knusse salon en ruim dek waar jullie met de hele groep samenkomen, een goed uitgeruste keuken, tot toiletten en douches en comfortabele hutten voor de nacht. En met 16 vertrekhavens is er altijd wel een haven bij u in de buurt.

De lengte van het schoolkamp

Wordt het een dag, twee of drie dagen of een hele week? Aan u de keuze. Bij NAUPAR kunt u zeiltochten maken van een dag tot meerdere dagen, een week of twee weken. Het leuke is wel dat als u meer tijd heeft, u meerdere vaargebieden kunt combineren en de tijd heeft om verschillende bijzondere ervaringen op te doen. Bekijk voor inspiratie de arrangementen voor een jeugduitje.

Verdubbel jullie plezier

Heeft u een grote groep of misschien wel meerdere klassen? Boek twee schepen of bij meerdere klassen, meerdere schepen en vaar samen op. De schippers zijn gewend om samen te zeilen en te overleggen en blijven de gehele tocht bij elkaar. U kunt zelfs een spannende zeilwedstrijd tussen de verschillende schepen en klassen organiseren. En ’s avonds ligt u gebroederlijk naast elkaar in de haven, voor een avondprogramma met elkaar.

Corvee en zelf koken

U kunt de leerlingen van tevoren in groepjes indelen en een corveelijst maken. Zo zijn leerlingen tijdens de zeiltrip zelf verantwoordelijk voor het eten, de boodschappen, afwas, het schoonhouden van het schip enzovoort. En leren ze niet alleen samenwerken, maar hebben ze ook de tijd om elkaar beter te leren kennen.

Voor wie is een schoolkamp geschikt?

De zeiltochten op een traditioneel zeilschip zijn bijzonder geschikt voor een studiedag, excursie, schoolreis of werkweek met grote groepen leerlingen van een middelbare school.

Daarom een schoolkamp bij NAUPAR

NAUPAR heeft meer dan 50 jaar ervaring in het organiseren van schoolkampen op het water in Nederland. Bij NAUPAR:
 • bieden wij u de grootste keuze aan traditionele zeilschepen, inclusief schipper en bemanning
 • kunt u terecht voor groepen vanaf 10 personen tot 150 personen en bij hele grote groepen kunt u zelfs kiezen voor meerdere schepen
 • bieden de tochten voor ieder wat wils; van actief meehelpen, zeemansknopen leren, ankeren en zwemmen tot lekker genieten en chillen op het dek
 • heeft u geen zeilervaring nodig, de bemanning leert de groep graag de kneepjes van het zeilen
 • kunt u kiezen uit maar liefst 16 verschillende vertrekhavens en is er altijd wel een haven bij u in de buurt
 • vindt u zeker het schip dat bij uw wensen past en bent u verzekerd van een onvergetelijk schoolkamp waar de leerlingen nog lang over napraten!

Gerelateerde pagina's

JongerenreizenScholen en jongeren I Introductiedagen I Schoolreis