Midweek Veluwerandmeren

Midweek Veluwerandmeren

De Veluwerandmeren zijn een perfecte locatie voor een gezellige, educatieve en sportieve week met jongeren! Vanuit Kampen zijn de meren makkelijk te bereiken via een mooie tocht over de IJssel. Een uitstapje naar het Ketelmeer met zijn vele onbewoonde eilandjes (lees: nachtje off-grid, kampvuur maken, slapen onder de sterren), is zo geregeld. Maar jullie kunnen ook naar het Dolfinarium, een historische stadswandeling maken in de oude Hanzestad Elburg, en eindeloos zwemmen en samen plezier maken.

Deze midweek in het kort

Zeilen verbroedert. Het is goed voor de groepsvorming, jongeren leren er veel van en krijgen een boost in hun zelfstandigheid. Deze midweek biedt jullie:

 • Een gevarieerde zeiltocht over de Veluwerandmeren.
 • Veel tijd voor ontspanning, educatie, cultuur en natuur.
 • Een midweek waarin jongeren zichzelf en de groep op een andere manier leren kennen.

Wat valt er te beleven tijdens de vaartocht over de Veluwerandmeren

Voor jongeren is er genoeg te zien en te doen. Er is aan boord tijd genoeg voor ontspanning: samen kletsen, van de omgeving genieten, watervogels of otters spotten, lezen, zonnen of spelletjes doen; veel jongeren blijken het verrassend leuk te vinden om weer eens ‘ouderwets’ een bordspel te doen, in plaats van een online game. En op een schip heb je daar de tijd en de rust voor. Maar er is natuurlijk ook tijd genoeg om te zwemmen, bijvoorbeeld tijdens een ankerstop midden op het meer. Daarnaast moet er gewerkt worden: zeilen hijsen en reven, eten maken, opruimen en schoonmaken. Kortom, aan boord hoeven de jongeren zich echt niet te vervelen!
En dan zijn er ook nog de (onbewoonde) eilandjes in de Veluwerandmeren. Het is een fantastische ervaring om daar ’s avonds voor anker te gaan, lekker te barbecueën, en te genieten van het vallen van de avond. Zeker voor jongeren die opgroeien in een stad is het een bijzondere ervaring om zo dicht bij de natuur te zijn. Om op je blote voeten te lopen, vogels te horen en de stilte van de nacht te ervaren, met een beetje mazzel onder een flonkerende sterrenhemel.

Wat kunnen jullie doen in de stadjes rondom de Veluwerandmeren

Af en toe willen jullie natuurlijk ook even van het schip af en iets heel anders doen. Mochten jullie vertrekken vanuit of aankomen in Kampen, dan is het een aanrader om daar een paar uurtjes door te brengen! Leer meer over de oude Hanzestad en ga op Photohunt. Succes gegarandeerd en nog lekker competitief ook. Of bezoek Het Stedelijk Museum Kampen, boek een rondleiding op de Koggewerf of kijk je ogen uit in de historische Bovenkerk.

Een uitstapje naar het Dolfinarium in Harderwijk kan ook. Dat is niet alleen een leuk uitje, maar ook educatief. Hier leren de jongeren alles over verschillende zeezoogdieren: dolfijnen, zeeleeuwen en zeehonden, bruinvissen, roggen en haaien; ze zijn er allemaal te zien. Een mooie aanvulling op de biologieles!

Een andere optie is het lieflijke Hanzestadje Elburg, waar de geschiedenis tot leven komt. Dit vestingstadje dateert uit halverwege de 13e eeuw en was ooit een vissersdorp/handelsplaats. Naast de vele oude panden met mooi versierde gevels, kunnen jullie er ook verschillende musea bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar het museum Zandverhalen: een enorme indoor expositie, waar de verhalen van de bijbel zijn nagemaakt in zandsculpturen. Maar ook Museum Elburg en Museumsmederij de Hoefhamer zijn interessant om te bezichtigen.

Het onbewoonde eilandje IJsseloog is ook een ontzettend leuke tussenstop. De jongeren wanen zich hier Robinson Crusoe: jullie maken samen een kampvuur, roosteren marshmallows en vertellen elkaar sterke zeemansverhalen. Lekker samenzijn, tijd voor groepsvorming en nieuwe ervaringen opdoen!

Is een midweek zeilen over de Veluwerandmeren voor iedereen leuk

Dit arrangement biedt voor iedereen wel wat. Er is genoeg tijd om te ontspannen en even lekker niets te doen. Tegelijkertijd werken jongeren samen om het schip zeilend te houden, om te zorgen voor het eten en om de boel schoon te houden. Dat is nuttig en leerzaam. Want samen zeilen hijsen of boodschappen doen en koken, doet een beroep op hele andere vaardigheden dan wanneer je samen een presentatie voorbereidt of een verslag maakt. Bovendien kunnen jullie het programma zo samenstellen dat de activiteiten goed passen bij jullie groep. Sportieve, educatieve en culturele uitstapjes kunnen jullie afwisselen met ontspanning en vrije tijd.

Wat is de duur van het arrangement

Dit arrangement is al mogelijk vanaf drie, vier en vijf doordeweekse dagen of een zevendaagse zeilweek vanaf zaterdag of maandag. Eventueel is de vaartocht aan te vullen met een voorovernachting.

Programma midweek week zeilen over de Veluwerandmeren

Tijdens de vaartocht over de Veluwerandmeren zijn jullie flexibel en bepalen het weer en de wind uiteindelijk de route. Elke ochtend houdt de schipper palaver (een overleg over de route die dag), en bekijkt samen met jullie de weersberichten. Bij de routeplanning houdt hij zo veel mogelijk rekening met jullie wensen.

Voorbeeld van een dagindeling

 • 07.30 uur - De corveeploeg treft de voorbereidingen voor het ontbijt
 • 08.00 uur - Samen ontbijten
 • 09.30 uur - De corveeploeg ruimt op en een andere groep haalt boodschappen, zoals vers brood, melk en groente
 • 09.30 uur - Palaver, in overleg met de schipper bepalen jullie o.b.v. het weer, de wind en de wensen de route. De schipper kent het vaargebied en de steden op zijn duimpje en kan jullie adviseren over de vele mogelijkheden.
 • 10.30 uur - Iedereen is terug aan boord en de trossen gaan los. Eenmaal uit de haven worden gezamenlijk de zeilen gehesen. Tijdens de vaartocht betrekken de ervaren schipper en maat de jongeren actief bij het zeilen hijsen, navigeren en knopen leggen, en ze mogen de schipper een handje helpen achter het roer.
 • 13.00 uur - De corveeploeg zorgt voor de broodjes en koffie/thee voor de lunch
 • 13.00 en 17. 00 uur - Ergens tussen deze tijd leggen jullie aan in een haven en afhankelijk van hoe laat jullie aanleggen is er ruimte om de stad te verkennen
 • 17.45 uur - De corveeploeg treft voorbereidingen voor het avondeten
 • 18.30 uur - Gezamenlijk avondeten
 • 19.00 uur - De corveeploeg ruimt op
 • 20.00 uur - De groep kan het havenplaatsje bezoeken, ook is er ruimte voor een avondprogramma aan boord met muziek, spelletjes of bijvoorbeeld een disco
 • 22.00 uur - De groep hoeft nog niet onder zeil, maar aan dek moet het stil zijn in verband met de havenstilte
 • 22.30 uur - Naar wens is er een dagafsluiting met de hele groep

Opstaphaven
Almere
Amsterdam
Delfzijl
Den Helder
Den Oever
Edam
Enkhuizen
Franeker
Harlingen
Hoorn
Kampen
Lelystad Bataviahaven
Lemmer
Makkum
Medemblik
Monnickendam
Muiden
Stavoren
Texel
Urk
Volendam
Workum

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
10

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten midweekarrangement

De prijs voor een midweek is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldprijs voor een midweek per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Midweek scholen / jeugd vanaf  € 180,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De midweek is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De midweek is exclusief

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.