Midweek Waddenzee

Midweek Waddenzee

Willen jullie een avontuurlijke groepsreis combineren met een uniek stukje Nederland? Zet dan koers naar de Waddeneilanden en hop van eiland naar eiland over de Waddenzee. Een bijzondere, gevarieerde en leerzame tocht door een van de mooiste natuurgebieden in Nederland, dat niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Zeilen, zeehonden spotten op zandbanken of een dagje naar het strand, het behoort allemaal tot de mogelijkheden tijdens deze midweek. Een trip die jongeren nog lang bij blijft.

Waarom deze midweek

 • Eilandhoppen over de Waddenzee
 • Natuur, cultuur en fun
 • Eilanden, strand, zeehonden en droogvallen op de zeebodem

Wat valt er te beleven tijdens de vaartocht over de Waddenzee

Tijdens de zeiltocht over de Waddenzee helpen de jongeren actief mee bij het zeilen, navigeren, sturen en het aanleggen in een sluis of haven. Ze leren meer over het weer, de wind, het getij, stroming en zeemansknopen, kennis en vaardigheden die ook in het dagelijks leven goed van pas komen. Tussendoor zijn er genoeg momenten om leerstof uit de klas te combineren met praktijkvoorbeelden, elkaar beter te leren kennen of gewoon te ontspannen en een zeehond te spotten die op een zandbank ligt te rusten. Bij gunstige weersomstandigheden en getij kunnen jullie ook droogvallen op het wad. Zodra het laag water is kunnen de jongeren van boord voor een wandeltocht, ankerchallenge of een potje touwtrekken op het Wad. Een unieke ervaring, omdat ze dit doen op de bodem van de zee!

Wat kunnen jullie doen op de eilanden

De meest bezochte eilanden zijn Texel, Vlieland en Terschelling. De eilanden verschillen veel van elkaar. Texel is het grootste Waddeneiland. Daar liggen jullie in Oudeschild en direct naast de haven is een geweldig museum, Kaap Skil, waar een enorme plaquette het verhaal vertelt van de koopvaardij- en oorlogschepen die op de Reede bij Texel lagen, in de tijd van de VOC. Daarnaast is het ook een openluchtmuseum en juttersmuseum. Een andere aanrader is natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare. Vlieland is autoluw en een echt natuureiland, met maar een dorp en het Waddencentrum Zeeaquarium de Noordwester, waar ze hele leuke excursies organiseren en jullie meer leren over de dieren die leven op het Wad. En Terschelling staat bekend om het Tiger bunkermuseum, het Wrakkenmuseum en Natuurmuseum en Zeeaquarium, waar jullie meer te weten komen over de biodiversiteit en het ontstaan van het Waddengebied. Daarnaast kunnen jullie op alle eilanden heerlijk kibbeling eten, een wedstrijdje krabben vangen organiseren of een fiets huren om meer van het eiland te verkennen of naar het Noordzeestrand te gaan voor een dagje zon, zee en strand.

Is het arrangement voor iedereen leuk

Dit arrangement is bijzonder geschikt voor jongeren die het leuk vinden om mee te helpen bij het zeilen en meer te leren over de Nederlandse natuur, cultuur, geschiedenis en gewoontes. Tijdens de gevarieerde vaartocht met educatieve, culturele en sportieve elementen, trekt de groep intensief met elkaar op, werken ze veel samen en leren ze elkaar beter kennen. Daarnaast is er voldoende ruimte voor ontspanning en plezier.

Duur van het arrangement

Dit arrangement is al mogelijk vanaf drie, vier en vijf doordeweekse dagen of een zevendaagse zeilweek vanaf zaterdag of maandag. Eventueel is de vaartocht aan te vullen met een voorovernachting.

Wat is het globale verloop van een vaartocht

Tijdens de vaartocht over de Waddenzee zijn jullie flexibel. Weer en wind bepalen uiteindelijk de route. Samen met de schipper en bemanning bekijken jullie elke ochtend de weersverwachtingen, het getij en de stroming en bepalen gezamenlijk de route. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met jullie wensen.

Voorbeeldroutes zijn

 • Harlingen – Terschelling – dagje Terschelling – Texel – Harlingen
 • Harlingen – Terschelling – dagje Terschelling - Vlieland - Harlingen
 • Enkhuizen – Texel – Terschelling – nachtje ankeren – Enkhuizen

Tijdens de midweek bezoeken jullie in ieder geval een aantal eilanden, kunnen jullie bij goed weer droogvallen en is er ruimte om een dag op een eiland te blijven liggen, zodat jullie bijvoorbeeld een fietstocht maken naar een museum, vuurtoren, bijzonder natuurgebied of het Noordzeestrand.

Voorbeeld van een dagindeling

 • 07.30 uur - De corveeploeg treft de voorbereidingen voor het ontbijt
 • 08.00 uur - Samen ontbijten
 • 09.30 uur - De corveeploeg ruimt op en een andere groep haalt boodschappen, zoals vers brood, melk en groente
 • 09.30 uur - Palaver, in overleg met de schipper bepalen jullie o.b.v. het weer, de wind en de wensen de route. De schipper kent het vaargebied en de steden op zijn duimpje en kan jullie adviseren over de vele mogelijkheden.
 • 10.30 uur - Iedereen is terug aan boord en de trossen gaan los. Eenmaal uit de haven worden gezamenlijk de zeilen gehesen. Tijdens de vaartocht betrekken de ervaren schipper en maat de jongeren actief bij het zeilen hijsen, navigeren, knopen en ze mogen de schipper een handje helpen achter het roer.
 • 13.00 uur - De corveeploeg zorgt voor de broodjes en koffie/thee voor de lunch
 • 13.00 en 17. 00 uur - Ergens tussen deze tijd leggen jullie aan in een haven en afhankelijk van hoe laat jullie aanleggen is er ruimte om de stad te verkennen
 • 17.45 uur - De corveeploeg treft voorbereidingen voor het avondeten
 • 18.30 uur - Gezamenlijk avondeten
 • 19.00 uur - De corveeploeg ruimt op
 • 20.00 uur - De groep kan het havenplaatsje bezoeken, ook is er ruimte voor een avondprogramma aan boord met muziek, spelletjes of bijvoorbeeld een disco
 • 22.00 uur - De groep hoeft nog niet onder zeil, maar aan dek moet het stil zijn in verband met de havenstilte
 • 22.30 uur - Naar wens is er een dagafsluiting met de hele groep

Opstaphaven
Almere
Amsterdam
Delfzijl
Den Helder
Den Oever
Edam
Enkhuizen
Franeker
Harlingen
Hoorn
Kampen
Lelystad Bataviahaven
Lemmer
Makkum
Medemblik
Monnickendam
Muiden
Stavoren
Texel
Urk
Volendam
Workum

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
10
 1. Erg mooi

  Geplaatst op

  De schipper maakte van onze reis een echt avontuur. De eilanden waren erg mooi en we hebben veel gezien. Dank je wel!

  Anoniem
 2. je moet het gezien hebben!

  Geplaatst op

  Als je ooit naar de Waddenzee gaat, moet je deze eilanden bezoeken!

  Jennifer
 3. Geweldige reis

  Geplaatst op

  Op ons schoolreisje hebben we vooral genoten van het eiland Texel. Veel groen, schapen zo ver het oog reikt en een geweldig Noordzeestrand dat we konden bewonderen. Het feit dat het eiland erg vlak is, heeft het erg leuk gemaakt. Weer helemaal blij!

  Jennifer Werner
 4. Een geweldige ervaring

  Geplaatst op

  We waren erg blij met onze reis over de Waddenzee. Mooi weer, goede wind en een vriendelijke schipper die onze vragen goed heeft beantwoord. We zullen graag weer komen.

  Sven Hirscher

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten midweekarrangement

De prijs voor een midweek is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldprijs voor een midweek per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Midweek scholen / jeugd vanaf  € 180,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De midweek is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De midweek is exclusief

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.