Jeugdweek Waddenzee

Jeugdweek op de Waddenzee

Ontdek samen met een groep jongeren de Waddenzee. Niet voor niets is dit prachtige gebied uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en wordt het ook wel ‘de kraamkamer van Europa’ genoemd. Deze kleine zee is een fantastische uitvalsbasis voor een avontuurlijke week vol afwisseling tussen natuur, cultuur, sport en ontspanning.

De jeugdweek voor een jongeren in het kort

Deze jeugdweek biedt de jongeren:

 • Een afwisselende zeiltocht over de Waddenzee
 • Een avontuurlijke week vol natuur, beweging en ontspanning
 • Een mooie tijd samen waarin ze vrienden voor het leven maken

Dit valt er te beleven tijdens de vaartocht over de Waddenzee

Tijdens de vaartocht helpen de jongeren actief mee met het zeilen. Ze leren navigeren, bestuderen het weer, de getijden, stroming en krijgen onderweg les in de belangrijkste zeemansknopen en over de rijke flora en fauna in en rond de Waddenzee. Tussendoor is er genoeg tijd om elkaar beter te leren kennen, te ontspannen of om droog te vallen op het Wad.

Iedere dag kunnen jullie iets anders doen. Bezoek een Waddeneiland, spot zeehonden, loop bij eb over de bodem van de Waddenzee, beklim een vuurtoren, fiets door de duinen of ga voetballen op het strand. Misschien kunnen jullie ook een nacht bij een eiland voor anker gaan om échte stilte en een flonkerende sterrenhemel te ervaren.

Wat kunt u doen op de Waddeneilanden

Op de Waddeneilanden de zijn mogelijkheden eindeloos. Op Texel en Terschelling kun je zwerven door gezellige, vaak historische dorpjes, een visje eten of lekker te winkelen en op jacht naar leuke souvenirs.

Veel jongeren vinden het fijn om actief bezig te zijn en de eilanden lenen zich daar uitstekend voor. Op alle eilanden kunnen jullie heerlijk wandelen en fietsen, of een dagje op het strand doorbrengen. Op zoek naar wat meer actie? Denk dan eens aan kitesurfen, suppen, paintballen, wadlopen, blokarten of een gps-tocht.

Er zijn ook op alle eilanden leuke musea voor jongeren. Geen saaie, stille gebouwen waar ze nergens aan mogen komen, maar interactieve tentoonstellingen waar mooie en interessante dingen te zien en te doen zijn. Op Texel hebben ze bijvoorbeeld natuurmuseum Ecomare. Hier kunnen jullie zeehonden, vogels, vissen en andere zeedieren van dichtbij bekijken.

Op Terschelling kunnen jullie het Wrakkenmuseum bezoeken, op Ameland kun je de vuurtoren beklimmen, naar het Natuurcentrum, het bunkermuseum of een werkende molen bezoeken en Vlieland heeft het Tromphuis en het Drenkelingenhuisje. Op de heen- of terugweg kunnen jullie ook nog een stop maken in Den Helder, voor een bezoek aan het Marine-museum of het Nationaal Reddingmuseum.

Is de jeugdweek zeilen over de Waddenzee voor iedereen leuk?

Dit arrangement is bijzonder geschikt voor groepen met jongeren, zoals een scoutinggroep, kerkgroep of sportclub, die samen een weekje op vakantie of kamp willen. Aan boord van het schip brengt de groep veel tijd met elkaar door en zijn er genoeg momenten om elkaar beter te leren kennen, samen te werken, lekker te ontspannen en plezier te maken.

De duur van het arrangement

Dit arrangement kunt u boeken voor een week en indien gewenst uitbreiden naar twee weken.

Programma jeugdweek zeilen over de Waddenzee

Eenmaal aan boord bepaalt u op basis van het weer, de wind, de stroming en het getij, samen met de schipper de route en het programma. Hierbij houdt de schipper rekening met jullie wensen. Om u toch een kleine indruk te geven van een dag aan boord van een traditioneel zeilschip, beschrijven we hieronder globaal het programma op een dag.

Voorbeeld van een dagindeling

 • 07.30 uur - De corveeploeg treft de voorbereidingen voor het ontbijt
 • 08.00 uur - Samen ontbijten
 • 09.30 uur - De corveeploeg ruimt op en een andere groep haalt boodschappen, zoals vers brood, melk en groente
 • 09.30 uur - Palaver, in overleg met de schipper bepalen jullie o.b.v. het weer, de wind het getij, de stroming en de wensen de route. De schipper kent het vaargebied en de eilanden op zijn duimpje en kan jullie adviseren over de vele mogelijkheden
 • 10.30 uur - Iedereen is terug aan boord en de trossen gaan los. Eenmaal uit de haven hijst u gezamenlijk de zeilen. Tijdens de vaartocht betrekken de ervaren schipper en maat de jongeren actief bij het zeilen hijsen, navigeren en knopen leggen, en ze mogen de schipper een handje helpen achter het roer. Als de omstandigheden het toelaten, maakt u onderweg een ankerstop voor een droogvalsessie en kunt u wandelen over de bodem van de Waddenzee
 • 13.00 uur - De corveeploeg zorgt voor de broodjes en koffie/thee voor de lunch
 • 13.00 en 17. 00 uur - Ergens tussen deze tijd leggen jullie aan in een haven en afhankelijk van hoe laat jullie aanleggen is er ruimte om het eiland te verkennen
 • 17.45 uur - De corveeploeg treft voorbereidingen voor het avondeten
 • 18.30 uur - Gezamenlijk avondeten
 • 19.00 uur - De corveeploeg ruimt op
 • 20.00 uur - De groep kan het havenplaatsje bezoeken, ook is er ruimte voor een avondprogramma aan boord met muziek, spelletjes of bijvoorbeeld een bonte avond of disco
 • 22.00 uur - De groep hoeft nog niet onder zeil, maar aan dek moet het stil zijn in verband met de havenstilte
 • 22.30 uur - Naar wens is er een dagafsluiting met de hele groep

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
25

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten jeugdweek arrangement

De prijs voor een jeugdweek arrangement is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldprijs voor een jeugdweek arrangement per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Jeugdweek arrangement vanaf  € 290,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De week is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De week is exclusief

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.