Jeugdweek Friese meren

Jeugdweek op de Friese meren

Ontdek samen met een groep jongeren de Friese meren. Dit mooie en pittoreske vaargebied is een fantastische uitvalsbasis voor een avontuurlijke week vol afwisseling tussen natuur, cultuur, sport en ontspanning.

De week voor een jongerengroep in het kort

Deze jeugdweek biedt de jongeren:

 • Een afwisselende zeiltocht over de Friese meren
 • Een avontuurlijke week vol cultuur, natuur en sportieve activiteiten
 • Een mooie tijd samen waarin ze vrienden voor het leven maken

Dit valt er te beleven tijdens de vaartocht over de Friese meren

Tijdens de vaartocht helpen de jongeren actief mee met het zeilen. Ze leren navigeren, bestuderen het weer en krijgen onderweg les in de belangrijkste zeemansknopen. Tussendoor is er genoeg tijd om elkaar beter te leren kennen, te ontspannen of voor een zwempartij.

Iedere dag kunnen jullie iets anders doen. Er zijn genoeg mooie dorpjes om te ontdekken, Leeuwarden is de moeite van een bezoek zeker waard en de relatief ondiepe, beschutte Friese meren lenen zich prima om te zwemmen, kanoën of suppen.

En willen jullie even weg van alle prikkels, dan laat de schipper het anker vallen midden in een mooi natuurgebied of bij een onbewoond eilandje voor een bijzondere nacht ver weg van de bewoonde wereld, onder de sterren.

Wat kunt u doen in de stadjes rondom de Friese meren

Er zijn ontzettend veel karakteristieke stadjes rondom de Friese meren. In ieder geval de moeite waard is de Friese hoofdstad Leeuwarden. Jullie schip kan afmeren in de Prinsentuin: een groot stadspark en jachthaven ineen, midden in de binnenstad. Veel jongeren komen hier op mooie dagen om te ‘chillen’, te picknicken en om te genieten van de concerten die hier in de zomermaanden gegeven worden.

Op loopafstand van de Prinsentuin ligt het Fries Natuur Museum, maar ook de oude gevangenis van de stad, de Blokhuispoort. Hier kun je een rondleiding krijgen (die ook voor jongeren interessant is) of ontsnappen uit de escape room. Een rondleiding met een gids kan hier ook en is erg interessant! Ook een aanrader is het om de Oldehove te beklimmen, voor een fenomenaal uitzicht over de stad. Deze toren uit 1500 staat overigens schever dan de toren van Pisa! En anders maken jullie een praamtocht door de grachten of doen jullie mee aan het Miniature People Project: een lokale kunstenaar heeft op tientallen locaties in het centrum poppetjes van kleine mensjes neergezet, in allerlei grappige tafereeltjes: mini-mountainbikers op een bemoste tegel, een groepje mini-backpackers op een muurtje, of mini-bergbeklimmers aan de muur van een gebouw. Via Google maps kun je de locaties vinden, maar kijk goed, want de mini-mensjes zijn echt heel klein!

Sneek is ook leuk. Bezoek daar bijvoorbeeld het Fries Scheepvaart Museum en vergeet ook niet om de Waterpoort te bewonderen. Verder is Sneek een uitermate gezellig stadje om te wandelen of op jacht te gaan naar souvenirs.

En verder kunnen jullie naar het beroemde Kameleondorp in Terherne, het Jopie Huismanmuseum in Workum of naar het planetarium van Eise Eisinga in Franeker. Dit is het oudste nog werkende planetarium ter wereld!

Is de jeugdweek zeilen over de Friese meren voor iedereen leuk?

Dit arrangement is bijzonder geschikt voor groepen met jongeren, zoals een scoutinggroep, kerkgroep of sportclub, die samen een weekje op vakantie of kamp willen. Aan boord van het schip brengt de groep veel tijd met elkaar door en zijn er genoeg momenten om elkaar beter te leren kennen, samen te werken, lekker te ontspannen en plezier te maken.

De duur van het arrangement

Dit arrangement kunt u boeken voor een week en indien gewenst uitbreiden naar twee weken.

Programma jeugdweek zeilen over de Friese meren

Eenmaal aan boord bepaalt u op basis van het weer en de wind samen met de schipper de route en het programma. Hierbij houdt de schipper rekening met jullie wensen. Om u toch een kleine indruk te geven van een dag aan boord van een traditioneel zeilschip, beschrijven we hieronder globaal het programma op een dag.

Voorbeeld van een dagindeling

 • 07.30 uur - De corveeploeg treft de voorbereidingen voor het ontbijt
 • 08.00 uur - Samen ontbijten
 • 09.30 uur - De corveeploeg ruimt op en een andere groep haalt boodschappen, zoals vers brood, melk en groente
 • 09.30 uur - Palaver, in overleg met de schipper bepalen jullie o.b.v. het weer, de wind en de wensen de route. De schipper kent het vaargebied en de steden op zijn duimpje en kan jullie adviseren over de vele mogelijkheden
 • 10.30 uur - Iedereen is terug aan boord en de trossen gaan los. Eenmaal uit de haven hijst u gezamenlijk de zeilen. Tijdens de vaartocht betrekken de ervaren schipper en maat de jongeren actief bij het zeilen hijsen, navigeren en knopen leggen, en ze mogen de schipper een handje helpen achter het roer. Als de omstandigheden het toelaten, maakt u onderweg een ankerstop voor een verfrissende zwempartij
 • 13.00 uur - De corveeploeg zorgt voor de broodjes en koffie/thee voor de lunch
 • 13.00 en 17. 00 uur - Ergens tussen deze tijd leggen jullie aan in een haven en afhankelijk van hoe laat jullie aanleggen is er ruimte om de stad of een museum te verkennen
 • 17.45 uur - De corveeploeg treft voorbereidingen voor het avondeten
 • 18.30 uur - Gezamenlijk avondeten
 • 19.00 uur - De corveeploeg ruimt op
 • 20.00 uur - De groep kan het havenplaatsje bezoeken, ook is er ruimte voor een avondprogramma aan boord met muziek, spelletjes of bijvoorbeeld een bonte avond of disco
 • 22.00 uur - De groep hoeft nog niet onder zeil, maar aan dek moet het stil zijn in verband met de havenstilte
 • 22.30 uur - Naar wens is er een dagafsluiting met de hele groep

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
25

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten jeugdweek arrangement

De prijs voor een jeugdweek arrangement is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldprijs voor een jeugdweek arrangement per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Jeugdweek arrangement vanaf  € 290,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De week is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De week is exclusief

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.