Midweek IJsselmeer

Midweek IJsselmeer

Op zoek naar een gevarieerde groepsreis voor jongeren met voldoende leerzame, culturele en sportieve momenten, maar ook de nodige fun? Tijdens een zwerftocht over het grootse zoetwatermeer van West-Europa komen jullie langs bijzondere havenplaatsen, een echte VOC-stad, diverse musea en er zijn voldoende plekken waar jullie een ankerstop kunnen maken. Een vaartocht met alle ingrediënten voor een van de leukste groepsreizen, die jongeren nog lang bijblijft.

Waarom deze midweek

 • Afwisselende zwerftocht over het IJsselmeer
 • Gezellige havenstadjes, musea en ankerplaatsen
 • Onvergetelijke herinneringen

Wat valt er te beleven tijdens een vaartocht over het IJsselmeer

De groep helpt actief mee bij het zeilen, navigeren, sturen en bij het aanleggen in de haven. Ze leren meer over het weer, de wind en het leggen van knopen; kennis en vaardigheden die ook in het dagelijks leven goed van pas komen. Tussendoor zijn er genoeg momenten om leerstof uit de klas te combineren met praktijkvoorbeelden, elkaar beter te leren kennen, of gewoon te ontspannen. En er is er altijd wel tijd om een ankerstop te maken op het water of bij een strandje, voor een verfrissende duik in het zoete water.

Wat kunt u doen in de havenplaatsen rond het IJsselmeer

Jullie zeilen naar plaatsen met stuk voor stuk een bijzondere geschiedenis, zoals Enkhuizen, Urk, Stavoren. Lemmer, Medemblik, Workum, Makkum of Hindeloopen. En omdat de plaatsen niet ver van elkaar vandaan liggen, blijft er na de zeiltocht voldoende tijd over om de plaatsen ook echt te ontdekken. Maak bijvoorbeeld een wandeling met een gids of leer met een leuke Photohunt meer over het vissersdorp Urk. Ga 100 jaar terug in de tijd tijdens een bezoek aan het openluchtmuseum in Enkhuizen. Of ervaar hoe ze de voeten droog houden met het Ir. D.F. Wouda gemaal in Lemmer, het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Daarnaast zijn er in de meeste havens rond het IJsselmeer  voldoende plekken en strandjes waar jullie lekker kunnen ontspannen en uitrazen tijdens een potje volleybal of voetbal.

Is het midweek IJsselmeer arrangement voor iedereen leuk

Dit arrangement is afwisselend en bijzonder geschikt voor groepen met jongeren die het leuk vinden om mee te helpen bij het zeilen en nieuwsgierig zijn naar de Nederlandse cultuur, gewoontes en bijzondere geschiedenis. Tijdens de gevarieerde vaartocht met educatieve, culturele en sportieve elementen, trekt de groep intensief met elkaar op, werken ze veel samen en leren ze elkaar beter kennen. Daarnaast is er voldoende ruimte voor ontspanning en plezier.

Wat is de duur van de midweek IJsselmeer

Dit arrangement is al mogelijk vanaf drie, vier en vijf doordeweekse dagen of een zevendaagse zeilweek vanaf zaterdag of maandag. Eventueel is de vaartocht aan te vullen met een voorovernachting.

Tijdens de vaartocht over het IJsselmeer zijn jullie flexibel en bepalen het weer en de wind uiteindelijk de route. Elke ochtend houdt de schipper palaver (een overleg over de route die dag), en bekijkt samen met jullie het weer en de wind. Bij de routeplanning houdt hij zo veel mogelijk rekening met jullie wensen.

Voorbeeld van een dagindeling

 • 07.30 uur - De corveeploeg treft de voorbereidingen voor het ontbijt
 • 08.00 uur - Samen ontbijten
 • 09.30 uur - De corveeploeg ruimt op en een andere groep haalt boodschappen, zoals vers brood, melk en groente
 • 09.30 uur - Palaver, in overleg met de schipper bepalen jullie o.b.v. het weer, de wind en de wensen de route. De schipper kent het vaargebied en de steden op zijn duimpje en kan jullie adviseren over de vele mogelijkheden.
 • 10.30 uur - Iedereen is terug aan boord en de trossen gaan los. Eenmaal uit de haven worden gezamenlijk de zeilen gehesen. Tijdens de vaartocht betrekken de ervaren schipper en maat de jongeren actief bij het zeilen hijsen, navigeren en knopen leggen, en ze mogen de schipper een handje helpen achter het roer.
 • 13.00 uur - De corveeploeg zorgt voor de broodjes en koffie/thee voor de lunch
 • 13.00 en 17. 00 uur - Ergens tussen deze tijd leggen jullie aan in een haven en afhankelijk van hoe laat jullie aanleggen is er ruimte om de stad te verkennen
 • 17.45 uur - De corveeploeg treft voorbereidingen voor het avondeten
 • 18.30 uur - Gezamenlijk avondeten
 • 19.00 uur - De corveeploeg ruimt op
 • 20.00 uur - De groep kan het havenplaatsje bezoeken, ook is er ruimte voor een avondprogramma aan boord met muziek, spelletjes of bijvoorbeeld een disco
 • 22.00 uur - De groep hoeft nog niet onder zeil, maar aan dek moet het stil zijn in verband met de havenstilte
 • 22.30 uur - Naar wens is er een dagafsluiting met de hele groep

Opstaphaven
Almere
Amsterdam
Delfzijl
Den Helder
Den Oever
Edam
Enkhuizen
Franeker
Harlingen
Hoorn
Kampen
Lelystad Bataviahaven
Lemmer
Makkum
Medemblik
Monnickendam
Muiden
Stavoren
Texel
Urk
Volendam
Workum

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
10
 1. Geweldige klasreis

  Geplaatst op

  We hadden een geweldige schoolreisje. Vooral leuk was ons verblijf in Amsterdam en de geweldige sfeer op het schip. De fietstocht was niet voor iedereen.

  Inga Brauser
 2. Geweldig verblijf

  Geplaatst op

  We hadden een hele leuke klasreis naar Nederland. De studenten waren erg enthousiast over reizen op een echt zeilschip. Vooral leuk was de verandering van zeilen, fietsen en de tour door Amsterdam.

  Mittelschule Breisgau
 3. Een prachtige stad

  Geplaatst op

  Als onderdeel van een klassenreis stopten we in het mooie Enkhuizen. Het weer was geweldig, dus konden we de typische Nederlandse bakstenen gebouwen en de kleine grachten bewonderen. De stad zelf is mooi en een bezoek aan het Zuiderseemuseum is het zeker waard!

  Johanna
 4. Geweldige klassenreis

  Geplaatst op

  In de naam van mijn klas een groot compliment voor deze tour! We konden een geweldige week doorbrengen op het water en zouden graag teruggaan!

  Lena

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten midweekarrangement

De prijs voor een midweek is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldprijs voor een midweek per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Midweek scholen / jeugd vanaf  € 180,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De midweek is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De midweek is exclusief

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.