De Marker Wadden I Wat kun je er allemaal doen? Bekijk de video

activiteiten Marker Wadden

Niet ver van Lelystad liggen de Marker Wadden. Een bijzonder natuurgebied op vijf verschillende eilanden, dat nog niet zo lang geleden met slib, zand en klei uit het Markermeer is aangelegd. Daarna nam de natuur het over. Het is bijzonder om te zien hoe snel de eilanden zich ontwikkelen. En op elke expeditie naar de Marker Wadden met de driemaster Abel Tasman valt er wel iets nieuws te ontdekken. Een bijzondere vogel die is neergestreken. Een nieuw pioniersplantje. Maar wist je dat je er op mooie warme dagen ook heerlijk kunt zonnebaden en zwemmen? Bekijk onze impressie van de Marker Wadden of lees meer over de verschilende activiteiten onder de VIDEO.


Stranden op de Marker Wadden

We hadden het er in de intro al over. De stranden op de Marker Wadden. Ze hebben er twee. Direct naast de haven ligt de eerste. Je hoeft alleen maar even de zandheuvel over en dan ben je op het recreatiestrand. Kun jij op warme dagen een strandwandeling op blote voeten of zelfs een duik in het zoete water weerstaan? We raden je aan om in ieder geval een strandlaken mee te nemen. Niets zo rustgevend als op dit strand liggen, terwijl je luistert naar de kabbelende golfjes en uitkijkt op het Markermeer, waar de schepen aan de horizon voorbijvaren. En als je zin hebt in een wandeling dan is het Noorderstrand ook een aanrader. Ontdek hier bijvoorbeeld de oeverzwaluwen, die nestelen in de zanderige oevers. Het strand ligt, zoals de naam al doet vermoeden, op het meest noordelijke puntje van het eiland.

Wandelen op de Marker Wadden

En nu je toch aan de wandel gaat. Op de Marker Wadden heb je de keuze uit twee kronkelende routes over het hoofdeiland: een korte (2,5 km) en een lange (6 km) route. Beiden beginnen direct bij de haven. Het is de beste manier om het eiland en zijn nieuwe bewoners te ontdekken. Vorig jaar zijn al meer dan 120 vogelsoorten en 127 plantensoorten geteld. Via de routes loop je over goed toegankelijke schelpen- en vlonderpaden, dwars door de natuur, terwijl je overal om je heen vogels ziet en hoort. Hoe bijzonder is dat?

Beklim uitkijktoren De Steltloper

Een van de bezienswaardigheden waar je langs wandelt op de Marker Wadden is de 12,5 meter hoge uitkijktoren de Steltloper. Je kunt hem gewoon niet missen! Zodra je de haven van de Marker Wadden binnenvaart, zie je hem al staan. Gebogen over het landschap, als een soort buitenaards wezen. Boven op de uitkijktoren wordt je getrakteerd op het meest spectaculaire uitzicht op de totale eilandenarchipel en het Markermeer. En bij mooi weer kun je zelfs Amsterdam zien liggen.

Aalscholver, Lepelaar en Duikeend

Dit zijn de namen van de vogels die je met een beetje geluk kunt spotten als je over de Marker Wadden wandelt. Vergeet vooral niet even naar de actuele telling te kijken die de eilandwachters van Natuurmonumenten bijhouden op een bord bij de informatiepost, die aan de haven staat. Maar het zijn ook de namen van de drie bijzondere vogelhutten. Volg je de wandelroutes dan loop je er vanzelf langs. Vanuit de meeste hutten kun je ongemerkt vogels kijken, maar bij de Duikeend kan het nog gekker. Je kunt er een kijkje onder water nemen. In de hut zit namelijk een raam en met een beetje geluk zie je zo de vissen langs het glas zwemmen. Hoeveel onderwaterbewoners ontdek jij? Vergeet vooral geen vogelgids en verrekijker mee te nemen.

Wat doen die palen op de Marker Wadden?

Het eiland is niet alleen een bijzonder natuurgebied, maar het is ook nog eens bijzonder fotogeniek. Dat vond Natuurmonumenten ook. Daarom hebben ze vijf fotopalen op het eiland geplaatst. Als je een fotopaal ziet staan, kun je je smartphone op deze paal plaatsen en een foto maken van het landschap, deze uploaden naar de website van Natuurmonumenten en zo meewerken aan de timelapse die van de Marker Wadden wordt gemaakt. Maar je kunt natuurlijk ook uw mooiste foto’s plaatsen op Instagram. Vergeet vooral niet de hashtag #markerwadden en #naupar in de post. Wij genieten graag mee van de mooie plaatjes!

Wilt je de Marker Wadden bezoeken?

Dit waren onze tips voor de Marker Wadden. Heb je zin gekregen om op expeditie te gaan? De Marker Wadden zijn alleen per boot bereikbaar en de driemaster Abel Tasman vaart er regelmatig heen. Boek hier het speciale Marker Wadden Expeditie-arrangement. Bij dit arrangement zijn de vaartocht, lunch op de heenweg en borrelhapjes op de terugweg naar Lelystad inbegrepen.

Meer lezen?

Wat kun je doen op de Marker Wadden I De Marker Wadden met de kids I Gastheer van het Landschap I 5 leukste bestemmingen aan het Markermeer I 4 weekendjes weg in Nederland I Leuke bestemmingen aan het IJsselmeerFavotiete stranden aan het IJsselmeer I Uitwaaien op de Wadden I 5 bijzondere bestemmingen I Ontdek vogelparadijs de Marker Wadden I Wandelen op de Marker Wadden I Expeditie met de Abel Tasman I Zomervakantie op een schip I Hoe kies ik het juiste schip?