Marker Wadden I Dit kun je er allemaal doen I Bekijk de video

activiteiten Marker Wadden

Elke keer als we op expeditie gaan naar het hoofdeiland van de Marker Wadden ontdekken we iets nieuws. Een bijzondere vogel die is neergestreken. Een nieuw pioniersplantje. Een vlinderroute. En wist je dat je op het eiland met mooi weer ook heerlijk kunt zonnebaden en zwemmen? 


Stranden op de Marker Wadden

We hadden het er in de intro al over. De stranden op de Marker Wadden. Ze hebben er twee. Direct naast de haven ligt de eerste. Je hoeft alleen maar even de zandheuvel over en dan ben je op het recreatiestrand. Kun jij op warme dagen een strandwandeling op blote voeten of zelfs een duik in het zoete water weerstaan? We raden je aan om in ieder geval een strandlaken mee te nemen. Niets zo rustgevend als op dit strand liggen, terwijl je luistert naar de kabbelende golfjes en uitkijkt op het Markermeer, waar de schepen aan de horizon voorbijvaren.

En als je zin hebt in een wandeling dan is het Noordstrand ook een aanrader. Ontdek hier bijvoorbeeld de oeverzwaluwen, die nestelen in de zanderige oevers. Het strand ligt, zoals de naam al doet vermoeden, op het meest noordelijke puntje van het eiland.

Wandelen op de Marker Wadden

En nu je toch aan de wandel gaat. Op de Marker Wadden kun je kiezen uit drie verschillende wandelroutes:

  • De kustroute van 7,2 km
  • De Vogelvluchtroute van 3,4 km 
  • Twee korte vlinderroutes van totaal 4,2 km

De routes kronkelen over het hoofdeiland en beginnen direct bij de haven. Het is de beste manier om het hoofdeiland en zijn nieuwe bewoners te ontdekken. Voorgaande jaren zijn al meer dan 180 vogelsoorten en 127 plantensoorten geteld. Via de routes loop je over goed toegankelijke schelpen- en vlonderpaden, dwars door de natuur, terwijl je overal om je heen vogels ziet en hoort. Met de gratis vogelkaart van de Vogelbescherming ontdek je al snel wat voor vogels het zijn en met de gratis herkenningskaart van de Vlinderstichting herken je zelfs wat voor vlinders je ziet. Hoe leuk is dat?

Beklim uitkijktoren De Steltloper

Een van de bezienswaardigheden waar je langs wandelt op de Marker Wadden is de 12,5 meter hoge uitkijktoren de Steltloper. Je kunt hem gewoon niet missen! Zodra je de haven van de Marker Wadden binnenvaart, zie je hem al staan. Gebogen over het landschap, als een soort buitenaards wezen. Boven op de uitkijktoren word je getrakteerd op het meest spectaculaire uitzicht over de totale eilandenarchipel en het Markermeer. En bij mooi weer kun je zelfs Amsterdam zien liggen.

Aalscholver, Lepelaar en Duikeend

Dit zijn de namen van de vogels die je met een beetje geluk kunt spotten als je over de Marker Wadden wandelt. Maar het zijn ook de namen van drie bijzondere vogelobservatiehutten op eht eiland. Volg je een van de wandelroutes dan loop je er vanzelf langs.

Vanuit de meeste hutten kun je ongemerkt vogels kijken, maar bij de Duikeend kan het nog gekker. Je kunt er een kijkje onder water nemen. In de hut zit namelijk een raam en met een beetje geluk zie je zo de vissen langs het glas zwemmen. Hoeveel onderwaterbewoners ontdek jij?

Kijk voordat je gaat wandelen even naar de actuele telling van de eilandwachters van Natuurmonumenten, dan weet je ongeveer wat je kunt verwachten aan vogels tijdens een wandeling over het eiland. En vergeet je vogelgids en verrekijker niet!

Wat doen die palen op de Marker Wadden?

Het eiland is niet alleen een bijzonder natuurgebied, maar het is ook nog eens bijzonder fotogeniek. Dat vond Natuurmonumenten ook. Daarom hebben ze vijf fotopalen op het eiland geplaatst. Als je een fotopaal ziet staan, kun je je smartphone op deze paal plaatsen en een foto maken van het landschap, deze uploaden naar de website van Natuurmonumenten en zo meewerken aan de timelapse die van de Marker Wadden wordt gemaakt. Maar je kunt natuurlijk ook je mooiste foto’s plaatsen op Instagram. Vergeet vooral niet de hashtag #markerwadden en #naupar in de post. Wij genieten graag mee van jullie mooie plaatjes!

Wat zijn de Marker Wadden?

De Marker Wadden is een nieuw natuurgebied van zeven verschillende eilanden in het Markermeer, onderdeel van het Nationaal Park Nieuw Land. De eilanden zijn door mensenhanden aangelegd en bestonden nog niet zo lang geleden alleen maar met slib, zand en klei dat ze uit het Markermeer hebben gehaald. Inmiddels zijn de eilanden begroeid en ontwikkelt de natuur zich in razend tempo. Op het eiland zijn 3 wandelroutes, vogelobservatiehutten en -kijkschermen, een klimtoren en een recratiestrand.

De eilanden liggen niet ver van Lelystad in het Markermeer en het is ongeveer een uur tot anderhalve uur varen met een tradiotioneel zeilschip.

Wil je ook de Marker Wadden bezoeken?

Heb je zin gekregen om ook op expeditie te gaan? De Marker Wadden zijn alleen per boot bereikbaar en wij varen jullie er graag heen. 

Ben je met minder dan 10 personen dan is de Marker Wadden Expeditie Individueel iets voor jullie. Bij dit arrangement varen jullie mee op een traditioneel zeilschip en zijn de vaartocht, lunch op de heenweg en borrelhapjes op de terugweg en een bezoek aan de Marker Wadden inbegrepen.

Wil je met een bedrijf, school of groep vrienden naar de Marker Wadden en bestaat de groep uit 10 personen of meer? Bekijk dan het arrangement voor groepen vanaf 10 personen

Of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag meer over de vele mogelijkheden voor een leuk uitstapje naar de Marker Wadden met een groep.

Meer lezen?

Artikel Columbus Travel Magazine over de Marker WaddenDe Marker Wadden met de kids I Wandelen op de Marker Wadden I Vogels spotten op de Marker WaddenNAUPAR gastheer Nationaal Park Nieuw Land I 5 leukste bestemmingen aan het Markermeer I 4 weekendjes weg in Nederland I Leuke bestemmingen aan het IJsselmeerFavotiete stranden aan het IJsselmeer I Uitwaaien op de Waddeneilanden I 5 bijzondere bestemmingen I Ontdek vogelparadijs de Marker Wadden I Zomervakantie op een schip I Hoe kies ik het juiste schip? I Bekijk de nieuwe data