Tripsuggestie I Vijf leuke bestemmingen voor een zeiltocht over het Markermeer

Blog - Vijf leuke bestemmingen aan het Markermeer
Het Markermeer is een van mooie vaargebieden die Nederland rijk is en wordt pas sinds 1975 zo genoemd. Daarvoor stond het vooral bekend als het zuidwestelijke deel van het IJsselmeer. Door de aanleg van de Houtribdijk, die Enkhuizen met Lelystad verbindt, ontstond een afgesloten meer van zo’n 700 km2 en kreeg het de naam Markermeer. Sinds de bouw van de eilandenarchipel de Marker Wadden krijgt het Markermeer steeds meer bekendheid. Voor de schepen van NAUPAR is het al sinds het begin een aantrekkelijk vaargebied. Je kunt er niet alleen heerlijk zeilen, maar ook leuke bestemmingen direct aan het water bezoeken. Welke? Daarover vertellen wij je graag meer in deze blog.

Volendam en Marken

Een van die bestemmingen is Volendam, een prachtige authentieke vissersplaats, die een en al sfeer en gezelligheid uitstraalt. Het is de plek om te genieten van een heerlijk visje, te dwalen langs de vele souvenirs- en snuffelwinkeltjes, een terrasje te pakken of tot in de late uurtjes te stappen. Het doolhof van stille straatjes achter de levendige dijk, brengt jullie moeiteloos honderd jaar terug in de tijd. En, een bezoek aan Volendam is niet compleet zonder een foto in Volendamse klederdracht. Hebben jullie meer tijd? Bezoek dan ook het nabijgelegen schiereiland Marken. De authentieke huisjes op palen zie je nergens anders ter wereld.

Hoorn

Een andere mooie havenplaats waar jullie met het schip kunnen aanleggen, is de oude VOC stad Hoorn. In de haven lijkt de tijd te hebben stil gestaan met de pakhuizen uit de 17e eeuw. Vanuit de haven lopen jullie zo het centrum in. Aan het plein de Roode Steen ligt het Westfries Museum, waar je naast diverse rondleidingen ook via een VR experience midden in de geschiedenis van Batavia belandt (wel even van te voren reserveren). Geschiedenis én actueel is ook de oudste kaasmarkt van Nederland, deze wordt normaal altijd gehouden op het plein de Roode Steen, midden in het centrum van Hoorn. Of dat dit jaar gebeurt is nog de vraag. Houdt de agenda in de gaten. 

Muiden

Net als vele plaatsen langs het water kenmerkt ook Muiden zich door historische straatjes, sfeervolle terrassen en gezellige winkeltjes. Als julie Muiden aandoen met het schip, is het Muiderslot een aanrader. Het is Nederlands best bewaarde middeleeuwse kasteel. Jullie kunnen verschillende routes volgen, er is een valkenier en de tuinen zijn prachtig. Een geweldige plek om de geschiedenis in het echt te beleven; leuk en geschikt voor alle leeftijden.

Edam

De kaasstad bij uitstek. Maar er is meer te doen in deze stad met oude grachtjes, theekoepeltjes, ophaalbruggen, een zeesluis en dam midden in het centrum en vele monumentale gebouwen. Als jullie geluk hebben kun je met het schip in de oude binnenhaven liggen en vandaar uit het bijzondere stadje bezoeken. Het centrum nodigt gewoon uit voor een wandeling. Ga op zoek naar nog een van de laatste werkende drijvende kelders in Nederland, proef een stuk kaas bij het oude Waaggebouw of neem plaats op een terras aan het gezellige plein in het centrum. 

Lelystad

Liever niet de drukte van de grote stad, maar wel alle bekende kledingmerken op één plek? Dan is Bataviastad in Lelystad de ideale plek om heerlijk te shoppen na jullie vaartocht. En voor degenen die graag meer willen weten over de reconstructie van het VOC-schip Batavia of nieuwsgierig zijn naar ambachten uit de 17e eeuw, ligt museum Batavialand op steenworp afstand van de haven. Na een geslaagde dag, kunnen jullie voor je weer aan boord stapt, ook nog een trerrasje pakken aan de Bataviahaven met uitzicht op de haven en de traditionele zeilschepen.

Ook een keer zeilen op het Markermeer?

Interesse in een weekendje weg naar een van deze leuke havenplaatsen aan het Markermeer? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Of lmaak snel en eenvoudig online een afspraak met een van onze medewerkers, zij adviseren jullie graag over de vele mogelijkheden op het Markermeer.

Meer lezen?

Wat kun je doen op de Marker Wadden? I De Marker Wadden met kids Hoe kies je het juiste schip? I Mannenweekend I Droogvallen op de Waddenzee I Tripsuggestie Volendam I 4 weekendjes weg in Nederland VOC-stad HoornRoutesuggestie Waddeneilanden I Bestemmingen voor vrijgezellenweekend I 5 bestemmingen aan het IJsselmeer I Gastheer van het Landschap I Bijzondere bestemmingen in Nederland I Familieweekend op een schip