Routesuggestie: Ontdek het sfeervolle vissersdorp Volendam

Volendam overview 700X300

Volendam is het bekendste vissersdorpje van Nederland. Het middelpunt is de gezellige dijk met uitkijk op de haven. Daar kunt u heerlijk shoppen, een terrasje pakken, visspecialiteiten eten in een van de vele restaurants of een biertje pakken in het café, terwijl u meezingt met de plaatselijke palingsound. Maar er valt nog meer te beleven in Volendam. Wij zetten vijf leuke ideeën voor u op een rij.

1. Dolen door het oude centrum van Volendam

Een echte aanrader is een wandeling door het centrum van Volendam over de Dijk langs de haven en de oude visafslag uit 1934. Een oud houten gebouw waar vroeger de gevangen vis werd geveild. Een must see is het Doolhof achter de dijk. Het is het oudste deel van Volendam. Deze fotogenieke wijk met authentieke vissershuisjes heeft zijn naam te danken aan de nauwe straatjes die kriskras door elkaar lopen. Vindt u het leuk om langs een route te lopen? Haal dan de gratis routekaart op bij het VVV.

2. Op de foto in Volendamse klederdracht

Tijdens een bezoek aan Volendam mag een foto in authentieke klederdracht niet ontbreken. De klederdracht van Volendam kreeg internationale bekendheid door de honderden kunstschilders die rond 1900 in Volendam werkten. Het werd het nationale symbool van Holland. Tegenwoordig is de traditionele klederdracht uit het straatbeeld verdwenen. Maar langs de dijk zitten meerdere studio’s met compleet ingerichte sets. Het aantrekken van de kleding is al een hilarische belevenis op zich, want zeg nou zelf, u doet dit vast niet elke dag.

3. Het Volendams museum

Bent u benieuwd naar de geschiedenis van dit oude vissersdorpje? Breng dan een bezoek aan het Volendams Museum. In dit museum ziet u hoe Volendammers van eind 19e tot halverwege de 20e eeuw woonden en werkten. Aan de hand van onder andere schilderijen, scheepsmodellen, klederdracht en de interieurs kunt u zien hoe Volendam groot geworden is. Bijzonder is ook het Sigarenbandjeshuisje, dat bij het museum hoort. Hier kunt u maar liefst 11 miljoen verschillende soorten sigarenbandjes bewonderen, die door een Volendammer monnik verzameld zijn. En het leuke is, kinderen mogen van overgebleven sigarenbandjes zelf een kunstwerk maken tijdens een museumbezoek.

4. Muziek en palingrokerij in Palingsoundmuseum

Wist u dat Volendam zijn eigen muziekstijl heeft? Het is de typische Palingsound. De naam is een verwijzing naar de palingvisserij en de ietwat ‘gladde’ muziekstijl. Het Palingsoundmuseum geeft een goed overzicht van deze 100 jaar Volendammer muziekgeschiedenis en u kunt in de nabijgelegen palingrokerij zien hoe paling wordt gerookt.

5. Combineer Volendam met een bezoek aan Marken

Nog niet uitgekeken? Maak vanuit Volendam een boottochtje van 30 minuten naar het nabijgelegen Marken, een pittoresk dorp waar de tijd heeft stil gestaan. Marken was door een storm heel lang een eiland. Men bouwden daar de houten huizen op ‘werven’, dit zijn ‘kunstmatige heuvels’ die moesten voorkomen dat de huizen onder water liepen tijdens een storm. Tegenwoordig is het een schiereiland en ook met de bus te bereiken. Het dorp staat bekend om haar karakteristieke houten huizen, de kleurrijke klederdracht en het Paard van Marken, de oude vuurtoren uit 1839. Bijzondere bezienswaardigheden zijn het Kijkhuisje van Sijtje Boes, de Klompenmakerij en het Marker museum dat in zes historische visserswoningen is gehuisvest. De Express ferry tussen Volendam en Marken vaart meerdere keren per dag.

Meer informatie over een vaartocht naar Volendam?

Zin gekregen om naar Volendam te varen? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met een van onze medewerkers. Zij weten precies welk schip het beste past bij uw gezelschap en informeren u graag over de talloze mogelijkheden.