Routesuggestie Volendam I Ontdek het sfeervolle vissersdorp aan het Markermeer

Blog - Routesuggestie Volendam

Volendam is het bekendste vissersdorpje van Nederland. Het middelpunt is de gezellige dijk met uitkijk op de haven. Daar kun je heerlijk shoppen, een terrasje pakken, een lekker visje eten in een van de vele restaurants of een biertje pakken in het café, terwijl jullie meezingen met de plaatselijke palingsound. Maar er valt nog meer te beleven. Hieronder de vijf leukste activiteiten in dit sfeervolle vissersdorp.

1. Dolen door het oude centrum van Volendam

Een aanrader is een wandeling door het oude centrum van Volendam, lekker te voet, over de gezellige Dijk met terrasjes, cafeetjes en winkeltjes, langs de sfeervolle haven en natuurlijk de oude visafslag uit 1934, waar vroeger de gevangen vis werd geveild. Een andere must see is het Doolhof, het oudste gedeelte van Volendam, achter De Dijk. Deze fotogenieke wijk met authentieke vissershuisjes heeft zijn naam te danken aan de nauwe straatjes die kriskras door elkaar lopen.

Wil je niets missen? Haal dan de gratis routekaart op bij de plaatselijke VVV.

2. Op de foto in Volendamse klederdracht

Tijdens een bezoek aan Volendam mag een foto in authentieke klederdracht niet ontbreken. De klederdracht van Volendam kreeg internationale bekendheid door de honderden kunstschilders die rond 1900 Volendam bezochten en de mensen schilderden. Het werd het nationale symbool van Holland. Tegenwoordig is de traditionele klederdracht uit het straatbeeld verdwenen. Maar langs de dijk zitten meerdere studio’s met compleet ingerichte sets. Het aantrekken van de kleding is al een hilarische belevenis op zich, want zeg nou zelf, jullie doen dit vast niet elke dag.

3. Het Volendams museum

Ben je benieuwd naar de geschiedenis van dit oude vissersdorp? Breng dan een bezoek aan het Volendams Museum. In dit museum ziet je hoe Volendammers van eind 19e tot halverwege de 20e eeuw woonden en werkten. Aan de hand van onder andere schilderijen, scheepsmodellen, klederdracht en de interieurs kunnen jullie zien hoe Volendam groot geworden is. Bijzonder is ook het Sigarenbandjeshuisje, dat bij het museum hoort. Hier kun je maar liefst 11 miljoen verschillende soorten sigarenbandjes bewonderen, die door een Volendammer monnik verzameld zijn. En het leuke is, kinderen mogen van overgebleven sigarenbandjes zelf een kunstwerk maken tijdens een museumbezoek.

4. Muziek en palingrokerij in Palingsoundmuseum

Wist je dat Volendam zijn eigen muziekstijl heeft? Het is de typische 'Palingsound'. De naam is een verwijzing naar de palingvisserij en de ietwat ‘gladde’ muziekstijl. Het Palingsoundmuseum geeft een goed overzicht van deze 100 jaar Volendammer muziekgeschiedenis en jullie kunnen in de nabijgelegen palingrokerij zien hoe paling gerookt wordt.

5. Combineer Volendam met een bezoek aan Marken

Nog niet uitgekeken? Maak vanuit Volendam een boottochtje van 30 minuten naar het nabijgelegen Marken, een pittoresk dorp waar de tijd heeft stil gestaan. Marken was door een storm heel lang een eiland. Men bouwden daar de houten huizen op ‘werven’. Dit zijn ‘kunstmatige heuvels’ die moesten voorkomen dat de huizen onder water liepen tijdens een storm. Tegenwoordig is het een schiereiland en ook met de bus te bereiken. Het dorp staat bekend om haar karakteristieke houten huizen, de kleurrijke klederdracht en het Paard van Marken, de oude vuurtoren uit 1839. Bijzondere bezienswaardigheden zijn het Kijkhuisje van Sijtje Boes, de Klompenmakerij en het Marker museum dat in zes historische visserswoningen is gehuisvest. De Express ferry tussen Volendam en Marken vaart meerdere keren per dag.

Meer informatie over een vaartocht naar Volendam?

Zin gekregen om naar Volendam te varen? Bekijk ons uitgebreide aanbod of neem contact op met een van onze medewerkers. Zij weten precies welk schip het beste past bij jullie wensen en kunnen jullie informeren over de talloze mogelijkheden.

Meer lezen?

Familieuitje organiseren?5 bestemmingen waar jullie de drukte kunnen vermijden I Wat kun je doen op de Marker Wadden I 5 leuke bestemmingen aan het Markermeer I Routesuggestie Hoorn I Uitwaaien op de Waddeneilanden