Tripsuggestie I 5 bestemmingen buiten de gebaande paden

Tripsuggestie I 5 bestemmingen buiten de gebaande paden

Even behoefte om lekker uit te waaien? Een beetje quality-time met elkaar, maar jullie willen liever niet te ver reizen en eens wat anders? Ze bestaan echt nog in Nederland; afgelegen plekjes, midden in de natuur, ver weg van de drukte. Met een schip zeil je zo naar de meest bijzondere en afgelegen plekjes rond het IJsselmeer en de Friese meren. Of je gaat lekker uitwaaien, fietsen en wandelen op een van de Waddeneilanden. Lekker dichtbij, niet te druk en je krijgt nog voldoende vitamine-D ook. Wij zetten de vijf leukste bestemmingen voor een weekendje weg of (korte) vakantie in Nederland waar je lekker de natuur kunt opzoeken op een rij.

1. Bezoek een natuurgebied

Laat je verrassen en zeil naar een van de vele natuurgebieden aan het water of in de buurt van een haven. Dit zijn stuk voor stuk toplocaties, die vragen om ontdekt te worden:

  • De Oostvaardersplassen, die behoren tot Nationaal Park Nieuw Land en liggen bij de Blocq van Kuffeler in Flevoland
  • De Makkumerwaarden bij Makkum in het noorden van Friesland
  • De eilandenarchipel Marker Wadden, die ook to het Nationaal Park Nieuw Land behoren en in het Markermeer liggen
  • Nationaal Park de Weerribben Wieden in Overijssel, niet ver van Vollenhoven en Blokzijl

Zo kunnen jullie ontsnappen aan de drukte, terwijl je zorgeloos geniet op een van de mooiste plekjes van Nederland.

2. Ga midden in de natuur ankeren

Of ga een keer mee ‘wild kamperen’ op het water. Op de Waddenzee, Friese meren, Ketelmeer en het IJsselmeer zijn voldoende leuke ankerplekjes, waar jullie bij gunstig weer kunnen ankeren. Je ligt dan alleen, voor anker, op je privé eilandje, midden in de natuur. Hoe bijzonder is dat? En, zo ver weg van alles en iedereen is het extra genieten van de prachtige zonsondergang en sterrenhemel. Een bijzondere ervaring, waar je je helemaal onderdompelt in de prachtige natuur van Nederland.

3. Leg aan bij een onbewoond eilandje

Lig je liever aan vaste wal? In Nederland zijn nog steeds kleine onbewoonde eilandjes te vinden, waar jullie met de platbodem kunnen aanleggen. Zoals het Eiland van Heeg, Konijneneiland en Taka Tuka eiland op de Friese meren of de vijf onbewoonde eilandjes in het Ketelmeer.

Op deze eilandjes waan je je ver weg van de bewoonde wereld, lig je midden in de natuur, maar kun je toch aan land. Wil je optimaal en in alle rust van elkaars gezelschap genieten? Zet dan vooral je mobiel op ‘standje uit’ en vergeet de marshmallows niet voor boven het zelfgebouwde kampvuur!

4. Zeil naar een Waddeneiland

De Waddeneilanden mogen natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. De zeiltocht over de Waddenzee is er een voor in de boekjes en de eilanden staan garant voor een portie uitwaaien, fietsen en wandelen. Daarnaast hebben ze ook nog eens de meeste zonuren van Nederland, dus met de vitamine-D zit het wel goed. Maar voor welk eiland moet je nou kiezen? Wist je dat:

  • Terschelling bijvoorbeeld voor 80% uit natuur bestaat
  • Texel wel 140 kilometer aan fietspaden heeft
  • Vlieland een strand heeft van 12 kilometer lang
  • Schiermonnikoog het breedste strand van Europa heeft

Een ding staat vast, hier kom je als natuurliefhebber zeker aan je trekken. En als jullie wat langer de tijd hebben, hoef je niet te kiezen, je hopt gewoon van eiland naar eiland en haalt de krenten uit de pap.

5. Val droog op de Waddenzee

De laatste tip voor een bijzondere natuurbeleving in Nederland is droogvallen op de Waddenzee. Dit gebied staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is o.a. het grootste getijden gebied ter wereld. Bij gunstig weer en getij zeilt de schipper richting een zandbank op de Waddenzee, daar gooien jullie het anker uit en bij laag water kun je dan zo van boord voor een heuse wandeling over de zeebodem van de Waddenzee. Tijdens een droogvalsessie worden al jullie zintuigen geprikkeld. Van de zilte lucht ruiken, natuur proeven, tot de mooiste vergezichten en een oorverdovende stilte. Een unieke ervaring die je eens in je leven moet hebben meegemaakt.

Ook een weekendje uitwaaien organiseren?

We helpen graag! Bekijk op onze servicepagina "Hulp bij het zoeken naar beschikbare schepen" hoe je makkelijk zelf naar een geschikt schip zoekt. Kom je er niet uit? Maak online een afspraak met een van onze medewerkers. Zij laten je graag via (video)bellen zien hoe het werkt.

En natuurlijk kun je ook direct contact met ons opnemen. 

Meer lezen?

Tips voor organiseren weekendje wegFamilieweekend op een schip I Droogvallen op het Wad I 5 afgelegen plekken in Nederland I Weekendje weg met kinderen I Wat kun je doen op de Marker Wadden I Zomervakantie met familie in Nederland I Hoe kies ik het juiste schip I Leukste weekendjes weg met NAUPAR I Handige inpaklijst voor weekendje weg I Plasticvrije tips voor aan boord