Routesuggestie I De leukste activiteiten op Vlieland

Vlieland

Zilte lucht, eindeloze vergezichten, de wind in je haren. Vlieland is een van de Waddeneilanden waar je heerlijk kunt uitwaaien op eindeloze zandstranden. Je komt er helemaal tot rust tijdens een weekendje weg of vakantie. Wij varen er dan ook graag naar toe met onze schepen. De haven is op loopafstand van het enige dorpje op het eiland en het hele eiland is praktisch autovrij. Daarnaast hebben ze de schoonste lucht, hoogste duin en maar liefst 26 kilometer aan fiets- en wandelpaden door vele uitgestrekte bossen en duinen. Dus alle ruimte om lekker offline te gaan in de mooie natuur. Maar er is meer te doen. In deze blog zetten we een paar leuke activiteiten op Vlieland op een rij.

Oost-Vlieland

Het pittoreske dorpje met eeuwenoude huisjes ligt op loopafstand van de haven, waar jullie met het schip liggen. Oost-Vlieland bestaat eigenlijk uit een winkelstraat, de dorpstrtaat, maar wel met vele gezellige souvenirwinkeltjes, terrasjes, restaurants en diverse speciaalzaken met lokale producten. Stap vooral binnen bij de bakker en proef de typische lekkernijen van Vlieland, zoals het Vliedûntje, een Juthout, de Vlielandse duimpjes of het Vlielandse suikerbrood. Ga de kaasbunker in, waar ze in een oude bunker o.a. zeewierkaas maken of laat je op een terrasje verrassen door een lokaal gebrouwen zeewierbiertje

Alvast een beetje in de stemming komen? Bekijk het weerbeeld en de webcam van de haven van Vlieland.

St. Nicolaaskerk

Deze ‘zeemanskerk’ is een van de oudste, protestantse kerken in Nederland. Maar dat is niet de reden om deze kerk te bezoeken. Het is vooral zo bijzonder omdat er nog veel van het verleden van het eiland terug te vinden is in de kerk. Het eiland leefden vroeger o.a. van de walvisvangst en was niet rijk. Ze gebruikte bijvoorbeeld spullen die ze met jutten vonden voor de bouw van de kerk. Zo zijn sommige kerkbanken gemaakt van juthout, is de preekstoel gemaakt van een scheepsdeurtje, gebruikte men voor de steunpilaren masten van gestrande schepen en de walviskaken die overbleven werden gebruikt als grafsteen. Hoe bijzonder is dat?

Beklim de Rode kabouter

Voor een mooi uitzicht over Vlieland, moet je gewoon naar de Vuurduin, de gietijzeren rode vuurtoren van Vlieland. Hij staat aan het einde van de Dorpstraat rechts, op 42 meter hoogte boven op de Vuurboetsduin, de hoogste duin van het hele Waddengebied. Met zijn krappe 18 meter lengte is de Vuurduin uit 1876 een van de kleinste vuurtorens in Nederland en staat hij beter bekend als de Rode Kabouter. Het is maar 49 treden naar boven, maar dan heb je ook meteen het mooiste uitzicht over het eiland, de zee en bij helder weer de buureilanden Texel en Terschelling en natuurlijk het vaste land.

Wandelen en fietsen over de schelpenpaadjes

De brede stranden van Vlieland nodigen gewoon uit voor eindeloze strandwandelingen. Maar voor wie verder wil ontdekken zijn er ook wandel- en fietspaden, in totaal 26 kilometer. Het eiland is autoluw, dus fietsers en wandelaars hebben er alle ruimte. Staatsbosbeheer heeft een aantal leuke wandelroutes uitgezet, die ze hebben gebundeld in de wandelgids “Wandelen op Vlieland.” En je kunt zelfs een wandeling met ze maken tijdens volle maan.

Vogels spotten in de Kroon’s Polders

Een andere tip is Kroon’s polders, een natuurgebied waar ze begin 1900 zijn begonnen met inpolderen om zandverstuivingen tegen te gaan. In het gebied staat een vogelkijkhut. Er broeden in het voorjaar meer dan 70 soorten vogels en in de herfst landen hier veel trekvogels, die je met deze handige kaarten en app waarschijnlijk kunt herkennen. Je kunt het natuurgebied niet in, maar je kunt er via het Boswachterspad wel een mooie wandeling om heen maken. De route is 7,5 kilometer en komt ook langs de vogelhut, die uitkijkt op de broedeilandjes.

Excursie naar de Vliehors en het Drenkelingenhuisje

Aan de westkant van Vlieland ligt een enorme zandvlakte, die men ook wel “De Sahara van het Noorden noemt. ”Deze vlakte wordt normaal gebruikt als militair oefenterrein, maar je kunt het in het weekend bezoeken met de Vliehors Expres. Een leuke excursie als je besluit een dagje op het eiland te blijven liggen. En vergeet vooral niet naar het Drenkelingenhuisje uit 1890 te gaan. Een bijzondere plek waar vroeger aangespoelde drenkelingen konden wachten op hulp. Het wordt nu vooral gebruikt als trouwlocatie en juttersmuseum.

Bezoek museum Tromps Huys of De Noordwester

Blijf je liever in de buurt van de haven en wil je meer te weten komen over de geschiedenis van het eiland? Dan is Museum het Tromps Huys een idee. Het museum is gevestigd in een van de oudste huisjes van Vlieland (1575). Een ander museum is het Waddencentrum en zeeaquarium De Noordwester. In dit museum kom je meer te weten over de natuur op Vlieland. Er ligt een gigantisch skelet van een aangespoelde potvis en ze organiseren er leuke excursies. Zoals, voor de liefhebbers van de TV serie Dokter Deen met Monique van der Ven, een excursie langs de highlights uit deze TV serie.

Meer informatie over een vaartocht naar Vlieland?

Wil je Vlieland bezoeken met een van onze schepen? Neem direct contact op, vraag vrijblijvend een offerte aan of laat je adviseren tijdens een adviesgesprek met een van onze medewerkers. Zij weten precies welk schip het beste past bij jullie groep en informeren graag over de vele mogelijkheden.

Meer lezen?

Uitwaaien op de Waddeneilanden I Leuke dingen doen op Texel I Artikel Columbus Travel Verzeild op de Waddenzee I Artikel Columbus Travel Een sterk verhaal op de Waddenzee I Droogvallen op het Wad I Favoriete stranden aan het IJsselmeerWat kun je doen op de Marker Wadden I Leukste activiteiten op Terschelling I Hoe kies ik het juiste schip