Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Vuurtoren Vlieland

Boven op de Vuurboetsduin staat de vuurtoren van Vlieland. Deze gietijzeren vuurtoren wordt door de locatie, zijn grootte en de kleur ook wel 'Vuurduin' of de 'Rode kabouter' genoemd. Het is een van de kleinste vuurtoren in Nederland. De vuurtoren ligt niet ver van het dorpje Oost-Vlieland en kunt u o p dagen dat u de vlag in de toren ziet wapperen, tegen een kleine vergoeding beklimmen onder toeziend oog van de vuurtorenwachter. Het is maar 49 treden naar het uitzichtsplateau, waar u een geweldig uitzicht heeft over de Noordzee, Waddenzee en het dorp Oost-Vlieland. En in de zomermaanden juli en augustus kunt u (met minimaal 10 personen) zelfs kijken naar de zonsondergang vanaf de vuurtoren. Een aanrader. 

Afmetingen en jaartallen

De vuurtoren is krap 18 meter hoog, maar dankzij de ongeveer 40 meter hoge duin schijnt de toren net geen 60 meter boven zeespiegel. Vanaf de vuurtoren kunt u genieten van een fantastisch panorama over het dorp Oost-Vlieland, de Noordzee en Waddenzee. Bij helder weer kunt u de buureilanden Texel en Terschelling en de kust van het vaste land zien. De toren werd in 1909 opgericht op Vlieland, daarvoor deed hij dienst in IJmuiden. In 1929 is naast de vuurtoren een uitkijkpost op palen gebouwd en in 1986 is de koepel geheel vernieuwd.

Zo werkt de vuurtoren

Het licht van de vuurtoren brandt twee seconden en is daarna twee seconden uit. De lampen en het glas staan stil, er draait een soort gordijn dat het licht elke twee seconden afschermt. In de vuurtoren is nog wel regelmatig een vuurtorenwachter aanwezig, maar de toren werkt volledig automatisch. In de uitkijkpost naast de toren kunt u souvenirs kopen.