Bestemming Waddenzee I Droogvallen en wandelen over de zeebodem met de Linde

Blog Droogvallen op de Waddenzee met de Linde 700X300
Niets zo spannend, avontuurlijk en bijzonder als een wandeling over de zeebodem van de Waddenzee. Door de getijden, eb en vloed, is het mogelijk om dit van dichtbij mee te maken. De meeste traditionele zeilschepen van NAUPAR hebben een vlakke bodem. Hierdoor kunnen ze bij laag water droogvallen bij een zandplaat. Zodra het water rondom het schip verdwenen is, kun je het Wad op voor een wandeling. Een unieke ervaring die je een keertje wilt hebben meegemaakt in je leven. Wij stapten in Harlingen aan boord van de driemaster Linde. Ben je ook benieuwd hoe wandelen op de zeebodem in zijn werk gaat?

Met de hakken in het zand

Droogvallen komt aan op een goede voorbereiding en timing en kan al tijdens een weekendje weg naar de Wadden. Zijn de weeromstandigheden goed en valt eb en vloed ook nog eens op een gunstige tijd, dan staat het licht op groen. Samen met Andries, de schipper van de Linde bestuderen we de zeekaarten van de Waddenzee. Hij kent de Waddenzee op zijn duimpje en weet de mooiste plekjes te vinden. De dichtstbijzijnde plaat ligt op nog geen twee uur varen van Harlingen. Eenmaal het doel bepaald gaan de trossen los, worden de zeilen gezet en zetten we koers naar de zandplaat. In de buurt van de zandplaat strijken we de zeilen en zet Andries de hak van het schip (het diepste gedeelte van het schip) in het zand. Nu weten we waar de uitdrukking “met de hakken in het zand” vandaan komt 😉 Het wachten is op laag water. Regelmatig peilt Andries de hoogte met een stok.

Wachten op eb (laag water)

Terwijl het water zich langzaam terugtrekt via de geulen en kreken, kunnen we lekker ontspannen in een zitkussen aan dek en genieten van de eindeloze horizon. Maar we zijn ongeduldig en pakken de kano’s voor een peddeltocht rond de driemaster. Vanaf het water zien we mooi hoe het schip langzaam droogvalt en de schroef aan de achterkant boven water komt. Zodra het water onder onze knieën komt kunnen we niet langer wachten en beginnen we onze eerste wandeling over het Wad. Terwijl we wandelen, komt de bodem langzaam in zicht. Platvissen schieten weg, garnalen zwemmen tegen onze voeten en aan de horizon spotten we een enorme kolonie foeragerende vogels, die zich te goed doen aan de dieren die vrij komen als het water zich terug trekt.

Wandelen over de zeebodem

En dan is het water helemaal weg. Touchdown! Daar waar eerst nog water om de boot stond, zien we nu alleen nog maar zand. Het moment voor de rest van de groep om ook via de ladder af te dalen en op de bodem van de zee te springen. Direct worden alle zintuigen geprikkeld. We staan met onze voeten in het zand. Ruiken en voelen de zilte lucht. Zien alleen maar zand om ons heen. En het is oorverdovend stil. Hoe bijzonder is dat? Onze wandeling en ontdekkingstocht kan beginnen! We lopen langs mosselbanken, kokkels, zeesterren, kwallen, krabben en hoopjes zand van pieren. De horizon is eindeloos en het levert de mooiste foto’s op. We proeven zelfs zeesla. Andries en maat Marjolein leggen ons ondertussen van alles uit over de dieren die leven op het Wad. Weet je bijvoorbeeld waaraan je een mannetjeskrab aan kunt herkennen? En dat je linkshandige en rechtshandige krabben hebt? Heel bijzonder allemaal om van dichtbij mee te maken. We besluiten de tocht met een kampvuur tot het water weer opkomt…. En dat gebeurt sneller dan je denkt.

Benieuwd hoe dat droogvallen er uit ziet?

Bekijk de timelapse die eerder een keer is gemaakt door de Klipper Ambiance:


Het water komt terug

Het water staat al snel weer tot aan onze enkels en het wordt tijd om terug te keren naar het schip. Aan boord van de Linde pakken we een lekkere douche en spoelen we het zoute zeewater en slib van onze voeten. Zodra het water hoog genoeg is, gaat het anker omhoog en varen we via een geul naar dieper water. Daar zoeken we een plekje en laten het anker weer zakken. Na een heerlijke BBQ brengen we ook de nacht door op het Wad. Het is stil en pikdonker. Bizar, we dobberen gewoon achter ons anker en je merkt er niets van binnen in het schip. De volgende ochtend zeilen we terug naar Halingen. De zeilen worden pas gestreken als we in de haven zijn.

Wil je ook een keer droogvallen en wadlopen?

Wil je een keer mee zeilen met de Linde en droogvallen op het Wad? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij informeren je graag over de vele mogelijkheden.