Droogvallen en wandelen over de zeebodem van de Waddenzee

droogvallen op de Waddenzee met de Linde
Niets zo spannend, avontuurlijk en bijzonder als een wandeling over de zeebodem van de Waddenzee. Door de getijden, eb en vloed, is het mogelijk om dit van dichtbij mee te maken. De meeste traditionele zeilschepen van NAUPAR hebben een vlakke bodem (geen kiel). Hierdoor kunnen ze bij laag water droogvallen bij een zandplaat. Zodra het water rondom het schip verdwenen is, kun je het Wad op voor een wandeling over de zeebodem. Een unieke ervaring die je een keertje wilt hebben meegemaakt in je leven. Wij stapten samen met een team van reismagazine Columbus Travel in Harlingen aan boord van de driemaster Linde om zelf eens te ervaren hoe droogvallen op het Wad in zijn werkt gaat. 

Met de hakken in het zand

Droogvallen komt aan op een goede voorbereiding en timing en kan al tijdens een weekendje weg naar de Wadden. Zijn de weeromstandigheden goed en valt eb en vloed ook nog eens op een gunstige tijd, dan staat het licht op groen. Samen met Markus, de schipper van de Linde bestuderen we de zeekaarten van de Waddenzee. Hij kent de Waddenzee op zijn duimpje en weet de mooiste plekjes te vinden. De dichtstbijzijnde plaat ligt op nog geen twee uur varen van Harlingen. Eenmaal het doel bepaald gaan de trossen los, worden de zeilen gezet en zetten we koers naar de zandplaat. In de buurt van de zandplaat strijken we de zeilen en zet de schipper de hak (het diepste gedeelte van het schip) in het zand. Nu weten we ook waar de uitdrukking “met de hakken in het zand” vandaan komt 😉 Het wachten is op laag water. 

Wachten op eb (laag water)

Terwijl het water zich langzaam terugtrekt via de geulen en kreken, pakken wij de kano’s voor een peddeltocht rond de driemaster. Vanaf het water zien we mooi hoe het schip langzaam droogvalt en de schroef steeds verder boven het water uit komt. Zodra het water niet verder dan onze knieën komt, verruilen we de kano voor een wandeling over het Wad. Tijdens de wandeling over het Wad, komt de bodem langzaam in zicht. Platvissen schieten weg, garnalen zwemmen tegen onze voeten en aan de horizon spotten we een enorme kolonie foeragerende vogels, die zich te goed doen aan de dieren die vrij komen als het water zich terug trekt.

Wandelen over de zeebodem

En dan is het water helemaal weg. Touchdown! Daar waar eerst nog water om de boot stond, zien we nu alleen nog maar zand. Het moment voor de rest van de groep om ook via de ladder af te dalen en op de bodem van de zee te springen. Direct worden alle zintuigen geprikkeld. We staan met onze voeten in het zand. Ruiken en voelen de zilte lucht. Zien alleen maar zand om ons heen. En het is oorverdovend stil. Hoe bijzonder is dat? Onze wandeling en ontdekkingstocht kan beginnen! We lopen langs mosselbanken, kokkels, zeesterren, kwallen, krabben en hoopjes zand die door pieren zijn gemaakt. De horizon is eindeloos en het levert de mooiste foto’s op. We proeven zelfs zeesla. De schipper legt ons ondertussen van alles uit over de dieren die leven op het Wad. Weet je bijvoorbeeld waaraan je een mannetjeskrab kunt herkennen? En dat je links- en rechtshandige krabben hebt? Heel bijzonder om dit van dichtbij te ervaren. We eindigen de droogvalsessie met een kampvuur tot het water weer opkomt…. En dat gebeurt sneller dan je denkt.

Benieuwd hoe dat droogvallen er uit ziet?

Bekijk de timelapse, die eerder een keer gemaakt is aan boord van de Klipper Ambiance:


Het water komt terug

Het water staat al snel weer tot aan onze enkels en het wordt tijd om terug te keren naar het schip. Aan boord van de Linde pakken we een lekkere douche en spoelen het zoute zeewater en slib van onze voeten. Zodra het water hoog genoeg is, gaat het anker omhoog en varen we via een geul naar dieper water. Daar zoeken we een mooi ankerplekje. Na een heerlijke BBQ brengen we de nacht door op het Wad. Het is stil en pikdonker. Bizar, we dobberen gewoon achter ons anker en je merkt er niets van binnen in het schip. De volgende ochtend zeilen we terug naar Harlingen. De zeilen worden pas gestreken als we in de haven zijn.

Wil je ook een keer droogvallen en wadlopen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of maak snel en eenvoudig een afspraak met een van onze medewerkers. Zij informeren je graag over de droogval mogelijkheden op het Wad. 

Meer lezen?

Artikel Columbus Travel Verzeild op de Waddenzee I Uitwaaien op de Wadden I Hoe kies ik het juiste schip I De leukste activiteiten op Vlieland I Texel op je bucketlist I Leuke dingendoen op Terschelling I 5 bijzondere bestemmingen in Nederland I Wat kun je doen op de Marker Wadden I Artikel Columbus Travel Een sterk verhaal op de Waddenzee I Plasticvrije tips voor aan boord