Routesuggestie I De leukste activiteiten voor een tussenstop op Terschelling

routesuggestie waddenzee terscheling

Ga je op pad met je gezin, familie en/ of vrienden? Dan is Terschelling is altijd een goed idee. Vanuit Harlingen vaar je in een paar uur op een van onze schepen naar dit prachtige Waddeneiland en er is altijd wel iets leuks te doen voor iedereen. Wat voor weer het ook is. Wist je trouwens dat Terschelling maar liefst 20% meer zonne-uren heeft dan het vaste land van Nederland? Nog een andere reden nodig? Het Groene Strand en West-Terschelling liggen op loopafstand van de gezellige haven waar je ligt met het schip en het 40 kilometer lange Noordzeestrand is makkelijk bereikbaar per fiets. Zet koers naar Terschelling en laat je verrassen door dit veelzijdige eiland. Wij zetten alvast een paar leuke activiteiten op een rij.

Zeehonden spotten

Zodra het schip richting Terschelling vaart, krijg je meteen een vakantiegevoel. Aan dek kijk je uit over het eindeloze Wad, terwijl je tussen de banken door naar het Waddeneiland vaart en voel en ruik je de zilte lucht. De markante vuurtoren De Brandaris zie je al van verre en wijst jullie de weg. En misschien spot je onderweg nog wel een zeehond die ligt te rusten op een zandbank. Voor de kust van Terschelling leven namelijk vrij grote populaties zeehonden. Ze voelen zich thuis in het schone water, luieren op het strand en op de vele zandplaten. Maar het kan ook zo maar gebeuren dat ze met het schip meezwemmen als je Terschelling nadert.

De haven

Terschelling is 30 kilometer lang en na Texel het grootste eiland van Nederland. De haven is ontzettend gezellig en ligt vaak vol met andere schepen. Benieuwd hoe dat er uit ziet? Neem alvast een kijkje via de webcams van Terschelling. Eenmaal in de haven kun je vanaf  het dek van je eigen drijvende accommodatie eindeloos genieten van het wisselen van het getij, de prachtige luchten en zons op- en ondergangen. Maar je popelt natuurlijk om ook het eiland te verkennen. En dat kan al te voet. Vanuit de haven loop je zo naar de hoofdstraat van het altijd gezellige West-Terschelling.

Gezellige winkelstraat op loopafstand

West-Terschelling is het grootste dorp van het eiland. In de winkelstraat kun je rondsnuffelen in een van de vele winkeltjes, een typische Terschellingse Pondkoek halen bij de bakker of een terrasje pakken voor een kop koffie met Cranberry gebak of een lekker Terschellings biertje. Voor je terug loopt naar het schip, vergeet dan nog niet even door te lopen naar de Brandaris, aan het einde van de winkelstraat. Deze prachtige vierkante vuurtoren werd in 1323 gebouwd om schepen die via de Zuiderzee op weg waren naar Amsterdam goed door de nauwe opening tussen Vlieland en Terschelling te begeleiden. Een markante verschijning.

Het Groene strand ligt om de hoek

Iets verderop, nog altijd op loopafstand van de haven, ligt meteen het eerste strand. Ideaal voor lange strandwandelingen of om een plekje te zoeken op het terras van strandpaviljoen De Walvis. Een aanrader. Je hebt hier een geweldig uitzicht op het strand en de Waddenzee, met schepen die komen en gaan of zelfs voor het paviiljoen droogvallen. En als je wat langer blijft zitten zie je meteen een spectaculaire zonsondergang. Toch nog iets verder wandelen? Bekijk de wandelroutes van het VVV of pak een bus naar een van wandelroutes van Staatsbosheheer.

Het eiland verkennen met de e-bike

Blijf je wat langer liggen? Huur dan een fiets of e-bike. De laatste is echt een aanrader. Het wordt vaak geassocieerd met 55+, maar wist je dat het op Terschelling hard kan waaien? Geloof me, dan ben je heel blij met een e-bike! En je komt ook nog eens een stuk verder. Terschelling heeft maar liefst 18 dorpen en 70 kilometer aan fietspaden. Download een fietsroute en laat je verrassen door het afwisselende landschap met bossen, duinen, kwelders en heide. Terwijl je richting het Noordzeestrand fietst waar je een pauze kunt houden in een van de vele strandtenten, zoals bijvoorbeeld ZandZeeBar bij Formerum. Bij dit sfeervolle, mobielvrije paviljoen is het heerlijk vertoeven. Alvast een voorproefje? Bekijk de webcams op het strand, de duinen of de havens van Terschelling. De voorpret kan niet vroeg genoeg beginnen.

Altijd leuk: Krabben vangen

Zijn er kinderen mee aan boord? Dan heb je alleen een knijper, touwtje en stukje spek nodig. Succes verzekerd. Laat vanaf de kade de knijper met spek aan het touwtje zakken en krabben laten het spek niet meer los. Eenmaal boven water kunnen kinderen zelf ontdekken of de krab een mannetje of een vrouwtje is of een wedstrijdje houden wie de grootste, mooiste of snelste heeft tijdens een krabben race.

Bezoek een museum

Toch liever iets anders doen? Er zijn meerdere musea op het eiland, zoals Het Wrakken museum of Museum Het Behouden Huis? Maar kennen jullie het Tiger Bunker museum op Terschelling al? Dit bunker complex met een indrukwekkend aantal bunkers en ligt niet ver van de haven. Het was in de tweede wereldoorlog onderdeel van de Atlantic wall en is zeker een bezoekje waard. Daarnaast geven ze ook regelmatig rondleidingen. Bekijk hieronder een promotievideo van het Bunker Museum:
 

Oerol

Een andere unieke ervaring is het bijwonen van Oerol, het culturele evenement van Terschelling. Elke zomer wordt Terschelling omgetoverd tot festivaleiland en verandert het eiland tien dagen lang in één groot podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. Oerol heeft alles in huis om het festivalseizoen in passende stijl af te trappen. En je hoeft met een schip niet meer te zoeken naar een slaapplaats!

Droogvallen op het Wad

Als je Terschelling weer verlaat, hebben we nog een laatste tip voor je. Vraag de schipper of het mogelijk is om droog te vallen op het Wad. Dit is namelijk een unieke gebeurtenis die je niet wilt missen. Als de weersomstandigheden goed zijn en het schip heeft een platte bodem (geen kiel), dan is het mogelijk om op het Wad een zandplaat op te zoeken. Met laag water komt deze droog te liggen en lig je met het schip op de bodem van de zee. Als het water helemaal weggelopen is, kun je zelfs van boord en wandelen over het Wad. Hoe bijzonder is dat? En met deze zoekkaart van Wad4U van de Waddenvereniging maak je het extra leuk voor de kinderen.

Meer informatie over een vaartocht naar Terschelling

Bekijk ons uitgebreide aanbod of neem contact op met een van onze medewerkers. Wij waarschuwen je alvast: het is een eiland waar je nog regelmatig naar terug wilt keren!

Meer lezen?

Artikel Columbus Travel Verzeild op de Waddenzee I Artikel Columbus Travel Een sterk verhaal op de WaddenzeeLeuke activiteiten op Vlieland I Texel op je bucketlist I Droogvallen op het Wad I Uitwaaien op de Wadden I 5 bijzondere bestemmingen in Nederland I Zomervakantie op een schip I Op expeditie naar de Marker Wadden met kinderen