Tip van NAUPAR I Hoe maak je de zomervakantie leuk voor het hele gezin

Zomervakantie met gezin

Yes, het is zomer. Dat betekent quality-time met de hele familie. Maar hoe houd je iedereen happy tijdens de vakantie? De een is gek op avontuur en wil liever iets doen. De ander leest graag een boek of wil lekker chillen op het strand.

Of er nu avonturiers, actievelingen of zonaanbidders in jullie familie zitten, met een traditioneel zeilschip kun je ècht alle kanten op. Met als extra bonus dat geen dag hetzelfde is, al is het alleen maar vanwege het uitzicht dat elke dag veranderd. Wij zetten een paar ideeën voor de zeilvakantie op een rij.

Afgelegen plekken voor ontdekkers

Het eindeloze Wad, onbewoonde eilanden en ankerspots midden in de natuur. Wist je dat er in Nederland nog voldoende afgelegen plekken zijn? Dit moet de ontdekkers in jullie gezin aanspreken. En het leuke is, al deze remote plaatsen kun je alleen met een schip bereiken. Hoe bijzonder is dat? Daarnaast kun je tijdens makkelijk combineren. Zo kun je in een vakantie al een of meerdere Waddeneiland bezoeken, bij goed weer en getij zelfs droogvallen op het Wad, over de Friese meren zwerven, de Marker Wadden ontdekken en een nachtje voor anker blijven liggen bij een onbewoond eiland midden in de natuur. Waar heb jij nou altijd al eens heen willen varen?

Geen vaste planning voor de avonturiers

Op een schip heb je niet echt een vast programma en kun je bij de planning van de route de avonturiers in de groep actief betrekken. Samen met de schipper bekijken ze dan wat voor weer het wordt, hoeveel wind er staat en uit welke hoek deze waait en als jullie naar de Waddeneilanden willen, wanneer het getij gunstig is. Op basis van deze gegevens bepalen ze uiteindelijk samen met de schipper waar jullie heen varen en kunnen ze daarna de schipper helpen bij het zeilen en navigeren naar de volgende bestemming.

Kun je je dan helemaal niet voorbereiden? Tuurlijk wel, alleen kan het een dagje later worden, omdat bijvoorbeeld de wind net uit de verkeerde hoek komt. En als jullie een dagje ergens langer willen blijven liggen omdat je wat leuks in de stad wilt doen of een Waddeneiland met de fiets wilt verkennen, dan kan dat gewoon. Zie het schip als een varend vakantiehuis. Je kunt varen, maar het hoeft niet. Het blijft tenslotte vakantie!

Leuke activiteiten voor de actievelingen

Naast bijzondere plekken en een flexibele route zijn er op een schip ook heel veel leuke (nautische) bezigheden te bedenken voor de actievelingen in de groep. Zo kunnen ze de bemanning helpen bij het zeilen hijsen. Daarnaast is er altijd wel een maat die de kinderen zeemansknopen kan leren of ze laat zien hoe ze zelf een zeilarmband kunnen maken. Hebben ze meteen een leuk souvenir om mee naar huis te nemen.

Zijn jullie gek op spelletjes? Speel dan zeilbingo en kijk wie als eerste alle soorten traditionele schepen spot. Maar je kunt ook aan de hand van de wolken het weer van de volgende dag voorspellen. Wie is bij jullie de beste weerman- of vrouw? Aan boord zijn spelletjes aanwezig, maar jullie kunnen ook zelf de favoriete spelletjes van thuis mee nemen. Er is tenslotte ruimte genoeg! Daarnaast kun je in de salon uitgebreid met de kinderen knutselen, voor een piratenmiddag bijvoorbeeld, compleet met een eigengemaakte hoed, haak en papegaai. Hoe leuk is dat?

En tijdens de zeiltrip is er altijd ruimte voor een lekkere zwempartij, een rondje met de dinghy en banaan of een peddeltocht met de kano als jullie voor anker liggen.

Nog meer activiteiten in de haven

Eenmaal in de haven is er weer een heel nieuw scala aan mogelijkheden om actief bezig te zijn. Van een museum bezoeken, vuurtoren beklimmen tot een leuke fiets- of wandeltocht.

Gaan er kinderen mee? Check dan bij de plaatselijke VVV of er speciale wandelpaden voor kinderen in de buurt zijn. Zo heb je bijvoorbeeld op Texel het Sommeltjespad en hebben ze een kabouterpad op Terschelling. Of maak de wandeltocht spannender door op speurtocht te gaan met een geocache, bomenbingo of #zwerfiebingo.

Blijven jullie liever in de haven? Dan kunnen the kids altijd krabben vangen met een knijper en stukje spek op de Wadden, of met een schepnet op zoek naar de dieren die onder water leven. Succes verzekerd.

Chillen voor zonaanbidders

En dan hebben we nog de groep mensen die liever willen onthaasten tijdens de vakantie. Aan boord is het kluivernet hiervoor de favoriete hangplek. Maar ook aan dek kun je heerlijk chillen in de zon. Kom je eindelijk toe aan die meegebrachte stapel boeken.

Liever naar het strand? Geen probleem. Heel veel havens liggen in de buurt van een strand. Hierbij denken jullie waarschijnlijk direct aan de Waddeneilanden en eindeloze witte zandstranden. Maar wisten je dat er inmiddels ook een groot aantal stranden aan het IJsselmeer en Markermeer te vinden zijn? En, een van de nieuwste stranden is het recreatiestrand op de nieuwe eilandenarchipel de Marker Wadden. Maar liefst 1 km strand, waar je alleen met een boot kunt komen. Hoe bijzonder is dat?

Kokkerellen in de kombuis voor de chefkoks

Tenslotte, draait het tijdens de vakantie allemaal om samen leuke dingen doen. En wat is er nou leuker dan aan het einde van de dag samen met de kinderen te koken? Hiervoor heb je in de kombuis (zo heet de keuken op een schip) alle ruimte. Lekker samen pannenkoeken bakken, een pizza maken met je eigen favoriete beleg, koekjes bakken of een picknick, BBQ of buffet aan dek voorbereiden.

Nog een paar extra tips van NAUPAR

  • Kijk voor de reis waar je ongeveer heen wilt en welke activiteiten, bezienswaardigheden, wandeltochten en fietstochten er zijn.
  • Check ’s morgens samen met de schipper de weersvoorspellingen en bepaal dan samen de route.
  • Wil je specifiek ergens heen? Bespreek deze wensen van tevoren met de schipper, dan kan hij hiermee rekening houden bij de routeplanning.
  • Zorg voor alternatieven op een regenachtige dag. In elke plaats is wel een leuk museum, maar je kunt ook een dagje aan boord blijven en samen knutselen of kleuren. Neem (nautische) kleurplaten, kleurboeken, of een leuk boek over zeilschepen, zeemeerminnen of piraten mee.
  • Wil je BBQ’en, vraag dan van tevoren naar de mogelijkheden.

Ook zin om Nederland te ontdekken vanaf het water?

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een dagtocht, weekendje weg of vakantie met een van onze schepen. Of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Ze vertellen je graag meer over de bijzondere plekjes in Nederland of de vele mogelijkheden om die te bezoeken met onze schepen.

Meer lezen?

5 bijzondere plekken in Nederland waar je de drukte kunt vermijdenFamilieweekend op een schip I Droogvallen op het Wad5 afgelegen plekken in Nederland I 5 leukste weekendjes weg I Favoriete stranden aan het IJsselmeer I De leukste bestemmingen aan het IJsselmeerVijf leuke musea voor kinderen I Hoe kies ik het juiste schipLekker uitwaaien op de Waddeneilanden I Op expeditie naar de Marker Wadden met kinderen