Tripsuggestie I Vijf leukste bestemmingen aan het IJsselmeer

Vijf leukste bestemmingen aan IJsselmeer

Een van de vaargebieden waar wij graag zeilen is het IJsselmeer. Op het grootste zoetwatermeer van Nederland kun je heerlijke lange, maar ook korte vaartochten maken en bij elke windrichting is er wel een leuke bestemming waar je heen kunt varen. Genoeg te ontdekken dus tijdens een leuke vakantie of zeilzwerftocht langs de vele gezellige havenstadjes. Benieuwd welke dat zijn?

Haringstad Enkhuizen

We beginnen bij Enkhuizen, de haring-en VOC-stad en een van de gezelligste plaatsen aan het IJsselmeer. Door de wereldwijde handel en visserij was Enkhuizen vierhonderd jaar geleden een wereldstad, zelfs groter dan Amsterdam. Vele oude gebouwen, toegangspoorten, bijzondere straatnamen, gevelstenen en een oude vestingwal herinneren nog aan deze tijd. Na een lekkere zeildag is er altijd voldoende ruimte om deze stad te ontdekken. De haven ligt op loopafstand van het gezellige stadscentrum met een leuke winkelstraat en vele terrasjes, waar je heerlijk kunt genieten van het uitzicht op de haven, een lokaal gebrouwen biertje of een lekker visje.

Of jullie blijven een dagje langer liggen en gaan met de kleintjes naar Sprookjeswonderland met heks Hupsakee en het kabouterdorp. Zijn de kinderen wat ouder? Dan mag een bezoek aan het Zuiderzeemuseum of het Flessenscheepsjesmuseum tijdens jullie zeiltocht niet ontbreken. Alvast en voorproefje van het Zuiderzeemuseum:Vergeet voor vertrek uit Enkhuizen niet een Enkhuizer krentenmik bij de bakker te halen. Dit rijk gevulde brood met krenten, spijs en kaneel is een lokale specialiteit en heerlijk met een beetje roomboter bij het ontbijt of een kopje koffie.

Het voormalige Zuiderzee-eiland, Urk

Een andere leuke bestemming ligt aan de overkant van Enkhuizen en is Urk. Vroeger een eiland in de oude Zuiderzee, sinds 1939 verbonden met de vaste wal. Nog steeds een dorpje met eilandse trekjes, door het eigen dialect, volkslied en de klederdracht die op speciale feestdagen gedragen wordt.

In dit kleine vissersdorpje aan de kust van Flevoland zijn verrassende leuke activiteiten te ondernemen. Zo ligt de haven een aantal stappen verwijderd van een heerlijk strand en het oude stadscentrum. Geniet van de lokale specialiteiten zoals Urker Dikkertjes, dikkoek of gebakken kibbeling, maak een wandeling door de Ginkies of ga op jacht naar het verhaal achter de Ommelebommelestien.

Bij de Touristinfo in de haven kun je een stadsplattegrond halen voor een wandeling door Urk of ‘een echte Urker boeken’ voor een wel heel speciale Ginkiestocht door de smalle steegjes van het centrum.

Hanzestad Stavoren

Stavoren is de oudste stad van Friesland en tevens een oude Hanzestad. Zodra je de oude binnenhaven binnen vaart word je verwelkomt door het beeld van het Vrouwtje van Stavoren. Ze staat naast de ophaalbrug. Ze verbeeldt een sage uit de 16e eeuw over een rijke koopmansweduwe. Ook de enorme fontein-vis, die in de haven staat, heeft met deze sage te maken. Benieuwd naar het hele verhaal? Wacht niet langer en zet koers naar Stavoren. Je kunt er ook heerlijk wandelen, een terrasje pakken aan de oude binnenhaven of naar het strand, om maar een paar activiteiten in Stavoren te noemen.

Watersportplaats Lemmer

Lemmer is een andere gezellige watersportplaats. Waar je ook kijkt, overal liggen bootjes, kijk maar op de webcams van de haven. De haven ligt op zo’n vijf minuten loopafstand van het gezellige centrum met restaurants, waar je op het terras aan het water iets kunt eten of drinken. Of je gaat op zoek naar de echte Friese lekkernijen, zoals het Fryske dúmkes (friese duimpjes), oranjekoek, sûkerbôle (suikerbol) of kruidnagelkaas in de speciaalwinkeltjes. Een leuk gezinsuitje in Lemmer is ook het Ir. D.F. Woudagemaal, het grootste nog werkende stoomgemaal van Europa. Het gemaal staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst, bestaat inmiddels 100 jaar en wordt nog steeds ingezet als het achterland te nat wordt. Is het heel mooi weer? Ga dan lekker chillen op Lemmer Beach of bij het beachclu Lemmer met uitzicht over het strand en de vele kite-surfers.

Medemblik, de stad van Graaf Floris

Tenslotte ligt aan de andere kant van het IJsselmeer Medemblik, het oudste stadje van West-Friesland. Als je de haven binnenvaart kun je er bijna niet om heen: Kasteel Radboud. Een machtig mooi bouwwerk dat nog stamt uit de Middeleeuwen. Tijdens een audiotour vertellen Graaf Floris en zijn vrouw Beatrijs je graag meer over dit bijzondere bouwwerk. Met het schip lig je midden in het centrum en je loopt zo naar het kasteel, De Vier Noorder Koggen of het Bakkerijmuseum, waar kinderen zelfs mogen meehelpen met het bakken van koekjes of maken van snoepgoed. Of loop door naar het strand en Strandpaviljoen de Zoete Zee in het uitgestrekte Vooroevergebied. Alvast in de stemming komen? Bekijk onderstaande dronevideo van Medemblik:

Meer informatie over een vaartocht over het IJsselmeer

Een zeilschip is de leukste manier om de gezellige havenplaatsjes rond het IJsselmeer te ontdekken. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met onze medewerkers. Zij informeren je graag over de vele mogelijkheden voor een trip met een van onze traditionele zeilschepen over het IJsselmeer.

Meer lezen?

Vijf leuke musea voor kinderen Familie-uitje organisren? I Uitwaaien op de Wadden I Dit kun je doen op de Marker Wadden I Deze vuurtorens kun je beklimmen I Favoriete stranden rond IJsselmeer I Leuke activiteiten met kinderen I Maak je zeiltocht leuker met deze apps I Zeemansknopen