Populaire schepen met opstaphaven Medemblik

  • Een uitstekende service voor vertrek en een zeer vriendelijke en ontspannen team van NAUPAR aan boord.

    Anoniem

Bezienswaardigheden in Medemblik

De oude Bakkerij museum

In het historische centrum van Medemblik vindt u bakkerijmuseum 'De Oude Bakkerij'. Hier ziet u hoe bakkers vroeger hun waren maakten en deze aan de man brachten.

Het begin van het museum

In het oude station van Medemblik werd in 1985 een tentoonstelling ingericht over het bakkersvak. Dit was het begin van het bakkerijmuseum. De echte basis is al jaren eerder gelegd door bakker Cees de Boer uit Wadway. Tijdens zijn leven verzamelde Cees van alles, maar zijn voorliefde ging vooral uit naar bakkersspullen. Na zijn dood liet hij zijn grote verzameling na aan zijn drie kinderen.

Wat er aan voorafging

Begin jaren '80 staat zijn dochter met haar man met deze attributen op zaterdagen in 'De Oudheidkamer' in het Weeshuis. In 1985 staat hun tentoonstelling dus in het station van Medemblik, dat in het eerste jaar al 2000 bezoekers trekt. Maar het is tijdelijk en een jaar later opent het Bakkerijmuseum 'De Oude bakkerij' zijn deuren in het voormalige pand van een slagerij.

Verhuizing en verbouwing

Met ruim 10.000 bezoekers per jaar wordt dit pand te klein. Ook zijn er geen toiletten en is er geen stromend water, waardor de demonstraties lastig zijn. Dus er wordt gezocht naar een grotere ruimte en gevonden in een voormalige sigarenzaak annex timmerfabriek. Begin 1989 opent 'De oude bakkerij' wederom haar deuren. Inmiddels trekt het Bakkerijmuseum circa 50.000 bezoekers per jaar.

Proef de sfeer van het lekkers

In het gehele museum proeft u de sfeer van vroeger. Dat versterkt wordt door de zalige geuren uit de bakkerij, waar het oude vak nog altijd wordt uitgeoefend. Hier worden ook regelmatig marsepein- en chocoladeworkshops gegeven. Tijdens uw bezoek zal het water u in de mond lopen. 'De Oude Bakkerij' wordt daarom ook vaak het 'lekkerste museum van Nederland' genoemd!