Bezienswaardigheden in Medemblik

Kasteel Radboud

Volgens een legende uit 1517 stond er in de zevende eeuw aan de Zuiderzee het kasteel van Radboud, Koning der Friezen. Overblijfselen van dit kasteel zijn nooit ontdekt. Aan het eind van de 13e eeuw liet graaf Floris V van Holland op dezelfde plek een sterke burcht bouwen. Het was een goed verdedigbare plek, aan drie kanten grenzend aan de Zuiderzee.

Als enige bewaard gebleven

Graaf Floris bouwde deze burcht als onderdeel van een reeks om hiermee de West-Friezen in bedwang te kunnen houden. Kasteel Radboud is de enige burcht uit deze reeks dat bewaard is gebleven. Er staan nog twee woonvleugels, en een vierkante en een ronde toren. De grootte van de oorspronkelijke burcht is te ontdekken op het terrein van het kasteel.

Verlies van verdedigingsfunctie

Kasteel Radboud was sterk en is altijd gebruikt ter verdediging of als toevluchtsoord; er heeft nooit adel gewoond. Toen er aan het eind van de 16e eeuw in Medemblik stadswallen werden aangelegd, verloor kasteel Radboud zijn functie als verdedigingswerk en raakte in verval.

Gered van verder verval.

Daarna werd het nog gebruikt als kerk en als onderkomen van de schutterij, maar raakte zelfs nog meer in verval. In 1889 begonnen J. van Lokhorst en P.H.J. Cuypers aan de restauratie, wat de redding van het bijna 600-jarige kasteel betekende.

Stap in de Middeleeuwen.

Tijdens uw bezoek aan het museumkasteel stapt u even in de Middeleeuwen. De tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel en van Medemblik biedt hierop een uitgebreid inzicht. Deze tentoonstelling bereikt u via een wenteltrap die in de muur van de toren is gemaakt. Daarna daalt u af naar de gevangenis om nog even te griezelen, maar het eindigt prettig: onder het genot van een drankje in de koffiekamer.

Ook leuk voor kinderen.

Voor kinderen is een bezoek ook erg leuk. Met een speurtocht ontdekken zij het kasteel en zullen zich verbazen over hoe mensen in de Middeleeuwen in een kasteel leefden.