Populaire schepen met opstaphaven Medemblik

  • Een uitstekende service voor vertrek en een zeer vriendelijke en ontspannen team van NAUPAR aan boord.

    Anoniem

Bezienswaardigheden in Medemblik

Molen "de Herder"

In de meelmolen De Herder ziet  u hoe de molenaars in het verleden werkten. Hoe vroeger  het graan tot meel werd gemalen enkunt u genieten  van het huisbier "Klap van de Herder" in een geweldige sfeer.

Geschiedenis van de molen “de Herder”

Na bijna 400 jaar werd de oude graanmolen in 1947 afgebroken. Bijna 40 jaar later werd de stichting 'De Medemblikker Meelmolen’ opgericht en kocht men de 300 jaar oude molen van Zaandam 'Shepherd'. In 1986 gingen enthousiaste vrijwilligers en professionele molenaars aan de slag: zij ontmantelden de molen in Willeskop en herbouwden hem in Medemblik. De molen werd in 1990 officieel in gebruik genomen. Voor de bouw van de molen werd de achterkant van de reeds bestaande molen "De Herder" gebruikt. Ook op de nieuwe plaats in Medemblik heeft de molen dezelfde naam. Alleen de functie van de molen is veranderd: Vandaag de dag is het een meelmolen. 

Over de molen “de Herder” 

In de molen van De Herder worden verschillende rondleidingen georganiseerd. Hier kunt u zien hoe de molenaar in het verleden werkte en hoe hij  de kwaliteit van het gemalen meel controleerde. Op de tussenverdieping bevinden zich twee molenstenen, tussen deze stenen wordt het graan tot meel gemalen. Dit en nog veel meer wordt u uitgelegd tijdens een bezoek aan de molen.