Bezienswaardigheden in Medemblik

Molen "de Herder"

Een stukje geschiedenis: na 400 jaar dienst werd de korenmolen afgebroken, dit was in 1947. Weer een kleine 40 jaar later wordt de stichting ‘De Medemblikker Meelmolen’ opgericht en zij kopen de achterkant van de 300 jaar oude Zaanse oliemolen ‘De Herder’. Deze molen stond tussen 1695 en 1903 op diverse plekken, met als laatste halte het Utrechtse Willeskop. In 1986 begonnen enthousiaste vrijwilligers en professionele molenmakers aan een flinke klus; het demonteren van de molen in Willeskop en de herbouw in Medemblik. In 1990 was de molen weer officieel in gebruik.
Voor de bouw van de huidige molen werd dus gebruik gemaakt van de achterkant van de reeds bestaande korenmolen ‘De Herder’. Ook op de nieuwe plek in Medemblik heeft de molen dezelfde naam gehouden. Wel is de functie van de molen veranderd; het is tegenwoordig een meelmolen. 
In de meelmolen ‘De Herder’ worden diverse rondleidingen georganiseerd. Hier kunt u ontdekken hoe de werkvloer van de molenaar er vroeger uit zag; dit is de plek waar de molenaar de kwaliteit van het gemalen meel controleerde. Op de zolder van de molen bevinden zich twee maalstenen en tussen deze stenen wordt het graan tot meel gemalen. Dit en nog veel meer wordt u allemaal uitgelegd tijdens een bezoek aan de molen.