Routesuggestie Stavoren I De oudste Elfstedenstad van Friesland

Blog routesuggestie Stavoren

Zijn jullie op zoek naar een leuke bestemming voor jullie vaartocht? Vaar met een schip van NAUPAR naar het authentieke Stavoren aan het IJsselmeer. Het is de oudste stad van Friesland, een van de Friese Elfsteden en een Hanzestad. Door de rijke historie beschikt deze boeiende havenplaats over een gezellig centrum met winkelstraat, restaurants, een bijzondere fontein, diverse cafés, een aantal leuke musea en voor wie liever lekker wil ontspannen een strand. Wij zetten alvast de leukste bezienswaardigheden voor jullie op een rij.

Ontdek de rijke historie van Stavoren te voet

Als je Stavoren aan doet met een schip, leggen jullie aan in het centrum van het authentieke stadje en kun je zo vanaf de boot een heerlijke rondwandeling maken en verdwalen in de oude verhalen. Ooit werd hier handel gedreven, stond de zeesluis nog in verbinding met de oude Zuiderzee, werden er schepen gebouwd en stond er zelfs een verdedigingswerk. Op de historische fundamenten van dit verdedigingswerk is nu het kunstwerk Het Blokhuis gebouwd. Ook had Stavoren vroeger een klooster. De oude pelgrimsroute, het St. Odulphuspad uit 1165, loopt nog langs Stavoren. Terwijl je door de stad loopt ontdek je op diverse borden meer over de geschiedenis van deze bijzondere stad.

Museum 't Ponthuys

Wil je meer in het verleden van Stavoren duiken? Bezoek dan Museum 't Ponthus. Dankzij overstromingen, oorlogen en verval is er weinig meer over van de vroegere stad, maar hier wordt op een eigentijdse wijze de historische stad weer tot leven gebracht.

De Visfontein van Stavoren

Zodra je de haven van Stavoren binnenvaart spot je hem al: de enorme vis met opengesperde bek. De Vis van Stavoren zoals de fontein heet, is onderdeel van het 11fountains project. In elke Friese Elfstedenstad is een kunstwerk in de vorm van een fontein geplaatst. Ze zijn ontworpen door internationale ontwerpers en zeker de moeite van een bezoekje waard. 

De Vis van Stavoren is een knipoog naar het stormachtige verleden van de stad. Meermalen verviel Stavoren tot armoede, maar telkens krabbelde ze er weer boven op en bracht de zeevaart en visserij Stavoren nieuwe welvaart.

De vis is een waterspeelobject en je mag zelfs in de fontein gaan zitten om een selfie te maken. Als dat geen leuke herinnering aan de vaartocht wordt!

Legende Het vrouwtje van Stavoren

Aan het eind van de Middeleeuwen viel Stavoren in armoede en raakte het stadje in verval. Het volksverhaal 'Het Vrouwtje van Stavoren' is daaruit ontstaan. De legende vertelt dat een rijke koopmansweduwe in Stavoren woonde in een huis met gouden vloeren. Ze bezat meer schepen dan alle kooplieden tezamen. Ondanks haar rijkdom was ze niet tevreden en droeg een schipper op voor haar het kostbaarste bezit in de wereld te vinden en mee terug te nemen naar huis. 

De schipper keerde terug met een lading graan. Toen ze dit zag ontstak ze in woede en gaf ze de schipper opdracht het graan in de oude Zuideree te gooien. Een voorbijganger hoorde van haar plan en adviseerde haar het niet te doen. Het graan was volgens hem goud waard. "Als je zo arrogant bent om het in zee te gooien verval je in armoede", vertelde hij haar. 

De koopmansweduwe sloeg het advies in de wind en gooide naast het graan ook haar gouden ring in zee, met de woorden "ik verval nooit in armoede, net zo min als men deze ring ooit terug vindt". Over de afloop zijn verschillende versies, maar een daarvan is dat de vrouw enige tijd later haring at en zoals verwacht, haar gouden ring terug vond. Daarna verviel ze, zoals voorspeld, in armoede, net als het havenstadje Stavoren. Het moraal kan worden samengevat in het spreekwoord: ‘hoogmoed komt voor de val’.

De ondergang van Stavoren kwam in werkelijkheid door verzanding van de kust en de opkomst van andere steden, zoals Antwerpen en Amsterdam. Ook was Stavoren te klein voor de grote Hollandse schepen.

Het standbeeld van "Het vrouwtje van Stavoren" staat aan de haven naast de witte sluisbrug, waar ze uitkijkt over de haven.

Naast deze bijzondere bezienswaardigheden biedt Stavoren ook een gezellige haven met terrasjes, winkeltjes, een strand en je kunt er heerlijk wandelen naar de 15 meter hoge gietijzeren vuurtoren en de oude havenlichten op de pier. Stavoren is zeker een bezoekje waard en je zult versteld staan van dit mooie stadje op het meest zuidwestelijke puntje van Friesland.

Meer informatie?

De vaartocht naar Stavoren alvast vastleggen? Bekijk het uitgebreide aanbod of neem contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen je graag bij het vinden van het perfecte schip.

Meer lezen?

Routesuggestie Hoorn I Activiteiten in Lelystad I Wat kun je doen op de Marker Wadden I Meer dan kaas in Edam5 bestemmingen aan het Markermeer I Volendam bezoeken I Activiteiten in Medemblik I Leuke activiteiten op Terschelling