Routesuggestie: Stavoren, de oudste Elfstedenstad van Friesland

Stavoren-700X300

Zijn jullie op zoek naar een leuke bestemming voor jullie vaartocht? Vaar met de schepen van NAUPAR naar het authentieke Stavoren aan het IJsselmeer. Het is de oudste stad van Friesland en tevens een van de Elfsteden met een gezellige winkelstraat, restaurants, cafés, een aantal leuke bezienswaardigheden en zelfs twee strandjes. In een van de musea kunnen jullie het Stavoren van vroeger herbeleven, dat grotendeels door overstromingen, oorlogen en verval haast niet meer terug te vinden is. Of ga op zoek naar het Vrouwtje van Stavoren, een welbekende legende. Dit, en veel meer, is te doen in Stavoren. Wij zetten alvast de leukste bezienswaardigheden voor jullie op een rij.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Stavoren

Stavoren is een bijzonder en authentieke stadje met een rijke geschiedenis waar jullie heerlijk kunnen rondwandelen en verdwalen in de verhalen. Een manier om het Stavoren van vroeger te vinden is in het museum Ponthus (Toankamer ’t Ponthús). Dankzij overstromingen, oorlogen en verval is er weinig meer over van de historische stad, maar op eigentijdse wijze wordt hier de historische stad weer tot leven gebracht.

Legende Vrouwtje van Stavoren

Aan het eind van de Middeleeuwen viel Stavoren in armoede en raakte het stadje in verval. Het volksverhaal het Vrouwtje van Stavoren is daarvan een welbekende legende. Een rijke koopmansweduwe in Stavoren woonde in een huis met gouden vloeren en bezat meer schepen dan alle kooplieden tezamen. Ondanks haar rijkdom was ze niet tevreden en droeg een schipper op, het kostbaarste bezit in de wereld te vinden en te brengen. Deze schipper keerde terug met een kostbare lading graan, maar wanneer ze dit zag werd ze zo woedend dat ze de man opdracht gaf het graan in zee te gooien. Een voorbijganger adviseerde het niet te doen en dat als ze zelf in armoede zou vallen, het graan goud waard zou zijn. Wanneer ze dit hoort, gooit ze haar gouden ring ook de zee in en voegt ze eraan toe dat ze nooit de ring weer terugvindt en nooit in armoede zou vallen.

Over de afloop zijn verschillende versies, maar een daarvan is dat de voorbijganger haar vertelt de ring ooit terug te vinden en op dat moment, door haar arrogantie, in armoede zal vallen. De vrouw eet enige tijd later haring en, zoals verwacht, vindt ze haar gouden ring. Vanaf dat moment vervalt Stavoren, samen met haar, in armoede.

De ondergang van Stavoren kwam in werkelijkheid door de opkomst van andere steden zoals Antwerpen en Amsterdam. Ook was Stavoren te klein voor de grote Hollandse schepen. Het moraal kan worden samengevat in het spreekwoord: ‘hoogmoed komt voor de val’. Het standbeeld van het vrouwtje van Stavoren is naast de witte sluisbrug, gedateerd van 1576, geplaatst.

De fontein Vis van Stavoren

Wie naar Stavoren gaat kan de vis met opengesperde bek in de haven niet missen. Deze “Vis van Stavoren” zoals de enorme kabeljauw heet, staat er sinds 2018 en is een onderdeel van  het Culturele Hoofdstad 11fountains project. In elke Friese Elfstedenstad is een kunstwerk in de vorm van een fontein geplaatst, ontworpen door internationale ontwerpers.

De Vis van Stavoren  is een knipoog naar het stormachtige verleden. Meermalen verviel Stavoren tot armoede, maar telkens krabbelde ze er weer boven op en bracht de zeevaart en visserij Stavoren nieuwe welvaart. De vis is een waterspeelobject en je mag er zelfs in zitten om een memorabele foto of selfie te maken die jullie herinnert aan jullie bezoek aan dit bijzondere stadje.

Naast deze drie bijzondere bezienswaardigheden heeft Stavoren nog meer te bieden, zoals een gezellige haven met terrasjes, twee stranden, je kunt er heerlijk wandelen naar de oude havenlichten op de pier, of lekker slenteren langs de winkeltjes.

Stavoren is zeker een bezoekje waard en je zult versteld staan van dit mooie stadje op het meest zuidwestelijke puntje van Friesland.

Meer informatie?

De vaartocht naar Stavoren alvast vastleggen? Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte vaartocht.

Meer lezen?

Hoorn I Lelystad I Activiteiten op de Marker Wadden I Edam5 leuke bestemmingen aan het Markermeer I Volendam I Medemblik