Arrangementen en programmaideeën van en naar Stavoren

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Stavoren

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Stavoren

Stavoren is één van de oudste Friese elf steden. Het havenstadje is er één met een bijzondere geschiedenis. Tegenwoordig hoort het stadje bij de gemeente Súdwest Fryslân en van hieruit kunt u makkelijk het IJsselmeer opvaren. Stavoren is ook het punt welke het IJsselmeer met de Friese Meren verbindt.

Geschiedenis

Stavoren speelde een belangrijke rol in de Oostzeehandel en vooral de graanimporten zorgden voor veel bedrijvigheid. Door dit zelfde vrachtvervoer waren de Friese schippers erg belangrijk voor Holland en werd Stavoren een rijke gavenplaats. Tijdens oorlogen tussen Holland en Friesland koos Stavoren dan ook vaak de kant van Holland.

Vrouwtje van Stavoren

Aan het einde van de Middeleeuwen was het gedaan met de rijkdom van Stavoren en raakte het stadje in verval. Over deze raadselachtige ondergang doet een middeleeuwse sage de ronde, de legende van het 'Vrouwtje van Stavoren'. Deze koopmansvrouw droeg haar man op, de zee op te gaan en met goud terug te keren. Haar man keert echter terug met kostbaar goud graan. Wanneer ze dit ziet is ze zo boos dat ze haar man opdraagt het graan in zee te gooien en ze gooit haar gouden ring erachteraan. Een oude man die het alles ziet gebeuren vertelt haar dat wanneer ze de ring ooit terug ziet, dat zij door haar arrogantie in tot de bedelstaf zal vervallen. Wanneer de vrouw enige tijd later haring eet, bijt ze op iets hard en daar komt haar gouden ring tevoorschijn. Vanaf dat moment is Stavoren, samen met haar, vervallen tot armoe. Na een tijd van verval kwamen er in de 17e en 18e eeuw weer betere tijden waarin er zeevaart naar verre landen was. In de 19e eeuw bleef ook daar niet veel van over en ging het stadje verder achteruit.