Routesuggestie: Edam, een bijzondere bestemming met rijk verleden, een drijvende kelder en sluis

Edam de stad van de Edammer kaas en drijvende kelder

Aan het Markermeer, slechts twintig kilometer van Amsterdam, ligt Edam. Een prachtig oud vestingstadje, met een historisch centrum, oude verstilde grachten en een rijk verleden. Ze hebben er nog een zeesluis, Fort van de stelling van Amsterdam en een dam waar vroeger nog tol geheven werd. Daarnaast is Edam vooral bekend vanwege zijn Edammer kaas. Maar wist je dat ze er ook een drijvende kelder hebben? Plan tijdens jullie vaartocht met een schip van NAUPAR een bezoek aan de pittoreske haven van Edam en ontdek wat er nog meer te beleven valt. 

Wandeling door het centrum

Het centum van Edam nodigt gewoon uit voor een wandeling. Niets zo leuk als lekker zwalken door de kleine historische straatjes met oude pandjes, prachtige gevels, bijzondere gevelstenen en mooie doorkijkjes. Je loopt langs vele grachten, ophaalbruggetjes, theekoepeltjes, een oude scheepswerf en natuurlijk de Sint Nicolaaskerk met de mooie gebrandschilderde ramen uit de 17e eeuw. In het centrum liggen rond de oude dam gezellige kleine (souvenirs)winkeltjes, waaronder natuurlijk ook een kaaswinkel en een authentiek snoepwinkeltje. Rond het plein kun je na de wandeling heerlijk een terrasje pakken of een ambachtelijk ijsje eten.

Edammer zeesluis

Loop je door naar de de Zeevangszeedijk dan kun je de oude zeesluis bekijken. Deze dateert nog uit de tijd dat Edam aan de Zuiderzee lag. Het bijzondere complex met sluiswachterswoning, schuurtje en een wachthuisje is gebouwd in 1828, wat je ook kunt lezen op de gedenksteen in de sluis. Via deze sluis kun je ook met het schip naar binnen als er voldoende plaats is in het Oorgat, de bijzondere naam van de ligplaats. Alleen het naar binnen varen van deze bijzondere sluis is al een bijzondere ervaring.

De echte Edammer kaas

Edam is ook wereldberoemd vanwege zijn Edammer kaas. Op het plein voor de oude Waag worden sinds 1773 kazen verhandeld door de boeren uit de omgeving, die de kazen per bootje aanvoerden. Op de loswal werden ze aangepakt door de kaasdragers en naar het plein gebracht. Daar werden de kazen verhandeld via ‘handjeklap’ en tenslotte in de Waag gewogen om de kiloprijs te bepalen. De echte commerciële kaasmarkt is helaas verdwenen, maar in de zomermaanden kunt u in juli en augustus geheel kosteloos op de woensdagochtend zien hoe het er vroeger aan toe ging.

De drijvende kelder in Edam

Omdat Edam vroeger aan de Zuiderzee lag en er nog geen dijken waren, liepen de koele kelders met voorraden eten & drinken door de hoge waterstanden en eb & vloed regelmatig onder. In het ‘Steenen Coopmanshuys”, waar nu het Edams museum in gevestigd is, hadden ze daar wat op gevonden: een drijvende kelder. Een slimme vondst, want door een waterdichte gemetselde bak dreef de bodem van de kelder op het grondwater mee en had men geen last meer van ondergelopen kelders. Daal af in het oude koopmanshuis naar de nog enige werkende drijvende kelder in Nederland en hoor het water klotsen!

Meer informatie over een vaartocht naar Edam?

Jullie vaartocht naar Edam nu alvast vastleggen? Bekijk onze arrangementen voor bijvoorbeeld een weekendje weg naar Edam. Of doe geheel vrijblijvend een aanvraag bij een van onze collega's, zij informeren jullie graag over de vele mogelijkheden.

Meer lezen?

Hoe kies je het juiste schip? I Mannenweekend I Droogvallen op de Waddenzee I 4 leukste weekendjes wegTerug naar overzicht I 5 remote plekken in Nederland I Weekendje weg met kinderen I Familieweekend op een schip I 5 stranden rond het IJsselmeer I 5 leuke bestemmingen aan het IJsselmeer I Waddeneilanden nederlandSchooluitje Bedrijfsuitje I 5 afgelegen plekken in Nederland