Vaar naar Edam en ga op zoek naar de drijvende kelder!

Slechts twintig kilometer van Amsterdam ligt Edam, een prachtig oud stadje met een rijk verleden, historisch centrum, oude verstilde grachten en een dam waar vroeger tol geheven werd. Daarnaast is Edam vooral bekend vanwege zijn Edammer kaas. Maar wist u dat ze er een drijvende kelder hebben? Plan tijdens uw vaartocht met een schip van NAUPAR een bezoek aan de pittoreske haven van Edam en ontdek wat er nog meer te beleven valt.

De echte Edammer kaas

Edam ligt aan het Markermeer en is wereldberoemd vanwege zijn Edammer kaas. Op het plein voor de oude Waag worden sinds 1773 kazen verhandeld door de boeren uit de omgeving, die de kazen per bootje aanvoerden. Op de loswal werden ze aangepakt door de kaasdragers en naar het plein gebracht. Daar werden de kazen verhandeld via ‘handjeklap’ en tenslotte in de Waag gewogen om de kiloprijs te bepalen. De echte commerciële kaasmarkt is helaas verdwenen, maar in de zomermaanden kunt u in juli en augustus geheel kosteloos op de woensdagochtend zien hoe het er vroeger aan toe ging.

De drijvende kelder in Edam

Edam lag vroeger, toen er nog geen dijken waren, aan de oude Zuiderzee. Door hoge waterstanden en eb & vloed liepen de koele kelders met voorraden eten & drinken regelmatig onder. In het ‘Steenen Coopmanshuys”, waar nu het Edams museum in gevestigd is, hadden ze daar wat op gevonden: een drijvende kelder. Een slimme vondst, want door een waterdichte gemetselde bak dreef de bodem van de kelder op het grondwater mee en had men geen last meer van het stijgen en dalen van het grondwater. Daal af in het oude koopmanshuis naar de nog enige werkende drijvende kelder in Nederland en hoor het water klotsen!

Dat en meer valt er te ontdekken in dit bijzondere stadje aan het Markermeer. Uw vaartocht naar Edam nu alvast vastleggen? Bekijk ons programma voor bijvoorbeeld een weekendje weg naar Edam. Of doe geheel vrijblijvend een aanvraag en wij informeren u graag over nog meer mogelijkheden.