Arrangementen en programmaideeën van en naar Volendam

Bekijk alle

Populaire schepen uit Volendam

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Volendam

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Volendam

Volendam is een bijzondere plaats. Ze hebben er naast de bekende Volendammers, klederdracht, een eigen dialect, muzieksoort en staan bekend om het palingroken. Het Noord-Hollandse dorp is een van de populairste toeristische attracties, maar het is gelukkig ook een prachtig authentiek dorp gebleven. U kunt er heerlijk wandelen, winkelen, een vers visje eten, terrasje pakken aan de haven of naar een museum waar u meer te weten komt over de geschiedenis van Volendam.  

Volendamse geschiedenis

De geschiedenis van Volendam begon met het maken van een dam. Zes eeuwen geleden lagen twee rivieren op de plek van Volendam. Edam verkorte in 1357 de verbinding tussen het Purmermeer en de Zuiderzee waardoor bewoonbaar land ontstond bij de aangelegde dam. Boeren en vissers verhuisden hiernaartoe en zo ontstond Volendam, al heette het toen Vollendam. Het vissersdorp groeide uit tot een toeristische trekpleister in de 19e en 20e eeuw. Door de aanleg van de afsluitdijk verloor de visserij sterk aan betekenis. Tegenwoordig zijn industrie, bouwnijverheid, watersport en toerisme de belangrijkste bronnen van inkomst voor de Volendammers.

Kenmerken van Volendam

Tegenwoordig is Volendam een plaats met zo'n 22.000 inwoners. Het ligt aan het Markermeer, in Noord-Holland. Het staat bekend om de kleurrijke houten huizen en de oude vissersboten in de haven. De klederdracht uit Volendam is uitgegroeid tot het nationale symbool van Nederland, vastgelegd door honderden schilders die vroeger in Volendam verbleven.

Wat is in Volendam te doen en te zien

Als u de haven van Volendam binnen vaart valt de haven met zijn oude botters, pleziervaartuigen en jachten meteen op. De haven ligt midden in het centrum en kijkt uit op De Dijk, een gezellige straat met snuffelwinkeltjes, restaurants en terrasjes en een aantal fotostudio’s war u op de foto kunt in traditionele Volendamse klederdracht. Aan de dijk staat ook de oude visafslag, een oud gebouw waar vroeger de vis werd geveild. In het Palingsoundmuseum kunt u leren over de typisch Volendamse muziekstijl palingsound. Achter De Dijk ligt het Doolhof, een buurtje met nauwe straatjes zonder vastomlijnd stratenpatroon. Als vissersplaats met de karakteristieke huizenbouw, klederdracht en folklore is er sprake van een toeristische traditie die teruggaat tot ongeveer 1875.