Arrangementen en programmaideeën van en naar Volendam

Bekijk alle

Populaire schepen uit Volendam

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Volendam

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Volendam

Volendam

Het dorp bekend van klederdracht, palingroken, muzieksoort palingsound en de vele bekende artiesten die hier zijn geboren. Het Noord-Hollandse dorp is een populaire toeristische attractie, maar dat is ook niet meer dan logisch. Hoewel het is uitgegroeid tot een van de bekendste dorpen, is het een prachtig authentiek dorpje gebleven. De bevolking heeft dan ook bijvoorbeeld een kenmerkend dialect, het Volendams.

Volendamse geschiedenis

De geschiedenis van Volendam begon met het maken van een dam. Zes eeuwen geleden lagen twee rivieren op de plek van Volendam. Edam verkorte in 1357 de verbinding tussen het Purmermeer en de Zuiderzee waardoor bewoonbaar land ontstond bij de aangelegde dam. Boeren en vissers verhuisden hiernaartoe en zo ontstond Volendam, al heette het toen Vollendam. Het vissersdorp groeide uit tot een toeristische trekpleister in de 19e en 20e eeuw. Door de aanleg van de afsluitdijk verloor de visserij sterk aan betekenis. Tegenwoordig zijn industrie, bouwnijverheid, watersport en toerisme de belangrijkste bronnen van inkomst voor de Volendammers.

Kenmerken van Volendam

Tegenwoordig is Volendam een plaats met zo'n 22.000 inwoners. Het ligt aan het Markermeer, in Noord-Holland. Het staat bekend om de kleurrijke houten huizen en de oude vissersboten in de haven. De klederdracht uit Volendam is uitgegroeid tot het nationale symbool van Nederland door de honderden schilders die in Volendam verbleven.

Wat is in Volendam te doen en te zien

Bij binnenkomst in Volendam valt meteen het oud Hollandse beeld op. Maar dat is niet het enige wat in Volendam is te zien. Achter de haven ligt de dijk, hier zijn snuffelwinkeltjes, restaurants en terrasjes te vinden. Ook zijn hier een aantal fotostudio’s te vinden waar u in traditionele Volendamse klederdracht op de foto kunt. De oude visafslag is een oud gebouw waar vroeger de vis werd geveild. In het Palingsoundmuseum kunt u leren over de typisch Volendamse muziekstijl palingsound. De haven vormt met de afslag, het levendige centrum waar visserschepen, oude botters, pleziervaartuigen en jachten in een gemoedelijke ambiance elkaar “ontmoeten”. Achter de dijk ligt het Doolhof, nauwe straatjes zonder vastomlijnd stratenpatroon. Als vissersplaats met de karakteristieke huizenbouw, klederdracht en folklore is er sprake van een toeristische traditie die teruggaat tot ongeveer 1875.