Populaire schepen met opstaphaven Volendam

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Volendam

Volendams museum

Volendams Museum

In het Volendams Museum vindt u geschiedenis over hoe de Volendammers van eind 19e eeuw tot half 20e eeuw woonden en werkten. Volendam verwierf internationale bekendheid door de vele kunstenaars die kunstwerken en schilderijen van Volendam verspreidden. In het museum reist u door de geschiedenis van Volendam en ziet u hoe Volendam is uitgegroeid tot het welbekende dorp.

Geschiedenis van het Volendams Museum

Het Volendams Museum opende officieel haar deuren in 1977, maar lang voor die tijd zijn initiatieven ondernomen voor een Volendams museum. Het begon in 1967 toen de vereniging Oud Volendam ideeën had voor een museum over de Volendamse geschiedenis, maar deze plannen bleven liggen. De realisatie van de plannen kwam in 1975 toen de bovenverdieping van het oude zusterklooster leeg kwam te staan. Er werd een huis-aan-huis actie ondernomen en leverde uiteindelijk 18.000 gulden op voor de verbouwing. Het Volendams Museum was tot mei 1986 gehuisvest in het oude zusterklooster, maar verhuisde door de komst van het verpleeghuis Gouwzee. Met steun van gemeente, provincie en andere instanties werd de huidige locatie aan de dijk gerealiseerd.

Over het Volendams Museum

Het Volendams Museum is gevestigd aan de dijk, dichtbij de haven. De vaste expositie gaat over de traditionele klederdracht en historische interieurs. Er zijn vijf historisch ingerichte kamers te vinden in de Botterstraat, waarvan één een winkel. De woonkamers zijn ingericht in de periode tussen 1820 en 1920. In het museum vindt u ook exposities van onder andere sieraden, schilderijen, tekeningen, sculpturen, foto’s, ansichtkaarten, voorwerpen uit de visserij en uitingen van volkskunst. Het Volendams Museum heeft ook een jaarlijks wisselende expositie. Een van de pronkstukken van het Volendams Museum is het sigarenbandjeshuisje. De ruimte is ontstaan tussen 1947 en 1996 toen een uitgetreden monnik 11 miljoen sigarenbandjes in mozaïek op de muur plakte. Het beeld was van de Nederlandse provinciewapens. Flevoland is in 2013 aan deze mozaïek toegevoegd aangezien de provincie toen nog niet bestond.