Routesuggestie: ontdek historisch Hoorn

Blog Routesuggestie ontdek historisch Hoorn

Pal aan het Markermeer ligt Hoorn, een plaats met een rijke historie die teruggaat tot 716. Volgens de legendes stichtte Hornus, de stiefzoon van koning Radboud, het plaatsje in West-Friesland, aan de toenmalige Zuiderzee en noemde het naar zichzelf. Hoorn is echt zo’n plaatsje waar de rijke historie van af straalt. De invloeden van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) zijn overduidelijk aanwezig. Het geeft het stadje met ruim 70.000 inwoners een bijzondere sfeer. Wanneer u de haven in vaart, merkt u het meteen.

Duik de historie in

In de haven lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Meer aan en duik verder de geschiedenis in met een bezoek aan het Westfries Museum. Door de poorten van het 17de-eeuwse monument wandelt u zo de Gouden Eeuw binnen. Hoe het voelt om door de Nederlandse wateren te varen, heeft u dan al op uw eigen zeilschip mogen ervaren. Hoe het voor de VOC-leden was, kunt u beleven op de VOC-replica de Halve Maen. Wandelend door de straten van Hoorn komt de geschiedenis u van alle kanten tegemoet. Het stroomtram museum biedt een andere, unieke reis door de tijd. Eind april opende daar het Bello Atelier; de locomotieven- en rijtuigenwerkplaats biedt een geheel nieuwe presentatie van de stoomtram van Hoorn.

Nederland Kaasland met Hoorn als hart

Nederland wordt als echt kaasland beschouwd. Vooral de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland waren door de natte bodem het meest geschikt voor koeien en daarmee voor het maken van kaas. Tijdens de Gouden Eeuw neemt de kaasexport enorm toe en hier ligt de oorsprong van Nederland als kaasland. De productie van kaas was een serieuze zaak. Dit zie je terug in de kaasmarkten, die in diverse plaatsen van Noord-Holland worden gehouden. In Hoorn herleeft deze traditie elke zomer, van 14 juni tot 30 augustus, wekelijks op de kaasmarkt van Hoorn.
 
Hoorn is een ideale plek om aan te doen tijdens een vaartocht op het Markermeer, of combineer een bezoekje aan Hoorn met het een zeilcruise over het IJsselmeer. Naast een rijke historie biedt het ruimschoots vermaak en vertier voor een heerlijke tijd. Vraag vrijblijvend een offerte aan. Of neem contact op met onze medewerkers, zij informeren u graag verder over de mogelijkheden.