Tripsuggestie: ontdek VOC-stad Hoorn tijdens een zeiltocht

Blog Routesuggestie Hoorn New

Direct aan het Markermeer ligt Hoorn. Een bijzondere VOC-stad met een rijke geschiedenis. Alleen de havens, gezellige binnenstad met winkelstraatjes, vele terrasjes en de prachtige monumentale gebouwen zijn al een vaartocht naar deze stad waard. Maar Hoorn heeft veel meer te bieden voor jong en oud. Benieuwd wat dat is?

Tip 1 De perfecte selfiespot: de scheepsjongens van Bontekoe

Als u met het schip de haven van Hoorn binnen vaart, ziet u ze al staan: Padde, Hajo en Rolf. Beter bekend als de Scheepsjongens van Bontekoe. Drie personages uit het jeugdboek geschreven door Johan Fabricius, vereeuwigd op de kademuur naast de Hoofdtoren in Hoorn. Ze zeilden mee op een VOC-schip naar het Oosten en beleefden spannende avonturen. Uw eerste kennismaking met de VOC als u in Hoorn aan wal stapt. Een selfie met deze avonturiers mag zeker niet ontbreken.

Tip 2 Maak een stadswandeling door de havenstad

De leukste manier om deze stad te ontdekken, is gewoon te voet. Vanuit de haven bent u binnen een paar tellen in het oude stadscentrum, dat uitnodigt tot een heerlijke zwerftocht door de oude binnenstad vol monumenten. Loopt u liever een specifieke route? Ga dan naar de VVV in Hoorn of wandel samen met een gids. De route door Hoorn duurt ongeveer 1,5 uur en u wandelt langs de highlights van Hoorn. 

Tip 3 Musea: Ontdek de Gouden Eeuw

Dit jaar is Hoorn de stad van de Gouden Eeuw en speciaal vanwege dit thema worden er tal van extra activiteiten rond het VOC-thema georganiseerd. Zo kunt u naast de Gouden Eeuw stadswandeling en het openluchtspektakel ‘Twee Graden’, ook het oude VOC-schip de Halve Maen bezoeken. Of u zet een VR- (virtual reality) bril op in het Westfries Museum en gaat terug in de tijd, naar het oude Batavia van 1627. Nieuwsgierig hoe dat er uit ziet? Bekijk alvast de trailer:

Tip 4 De kaasmarkt: een stukje traditie op dinsdag

Kaas, wie eet het niet af en toe? Nederland is een echt kaasland. Vooral de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland waren door de natte bodem het meest geschikt voor koeien en daarmee voor het maken van kaas. Daarna werd de kaas verhandeld op een kaasmarkt en via de haven geëxporteerd naar het buitenland. In Hoorn werd vroeger een van de belangrijkste kaasmarkten gehouden. Nu kunt u in juni, juli en augustus op dinsdagmiddag zelf ervaren hoe dat eraan toe ging. De Roode Steen, het plein bij de Waag in het centrum van Hoorn, ligt dan vol met kazen die worden gekeurd, gewogen en verhandeld, terwijl een kaasmeester uitlegt wat er allemaal gebeurt. Ondertussen sjouwen kaasdragers met rieten hoedjes rond met kazen en delen kaasmeisjes plakjes kaas uit. Een mooi schouwspel om een keer mee te maken, en wie weet mag u zelf ervaren hoe het is om kaas rond te sjouwen! Hoe leuk is dat? De kaasmarkt wordt elke dinsdag gehouden op de Roode Steen van 13:30 tot 15:45 uur. 

Tip 5 Shoppen in De Hoornse Straatjes

Nog even een souvenirtje kopen of gewoon lekker shoppen? Ook voor winkelliefhebbers is Hoorn de perfecte bestemming. De twee grootste winkelstraten liggen aan Het Grote Noord en Het Kleine Noord. Maar een bezoek aan De Hoornse straatjes, is ook echt de moeite waard. In deze tussenliggende straatjes bevinden zich vooral kleine ambachtelijke winkeltjes en speciaalzaken.

Extra tip:

Na een geslaagd middagje shoppen, een interessant museumbezoek of een mooie havenwandeling, mag een terrasje niet ontbreken op uw to-do-lijst. In de Hoornse Straatjes kunt u bijvoorbeeld een kop koffie drinken met Bontekoe Blend, Aan de haven kunt u genieten van een heerlijke maaltijd op een van de vele terrasjes aan het water en deze veelzijdige stad leent zich ook uitstekend voor een gezellig avondje stappen. In Hoorn is voor iedereen wel iets leuks te doen.

Huur een schip en zet koers naar Hoorn

Hoorn is de ideale bestemming tijdens uw zeiltocht op het Markermeer of het IJsselmeer. Naast de rijke VOC-historie biedt het ruimschoots vermaak en vertier voor alle leeftijden. Wilt u ook op een schip een weekendje weg naar Hoorn? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Of neem direct contact op met onze medewerkers, zij informeren u graag verder over de mogelijkheden.