Routesuggestie I Ontdek VOC-stad Hoorn tijdens een zeiltocht

Blog Routesuggestie Hoorn New

Deze historische stad aan het Markermeer heeft genoeg te bieden voor jong en oud. En het is ook nog eens “De stad van de Gouden Eeuw”.  Zo kunnen jullie bijvoorbeeld een heerlijke stadswandeling maken door de historische binnenstad, virtueel rondlopen in het Batavia van 1627 of neerstrijken op een gezellig terrasje aan de haven met uitzicht op de oude pakhuizen. Het allerleukste is natuurlijk om naar Hoorn te gaan met een authentiek zeilschip; dat past mooi in het VOC-thema én jullie komen gelijk aan in hartje centrum. 

Tip 1 De perfecte selfiespot: de scheepsjongens van Bontekoe

Als je met het schip de haven van Hoorn binnen vaart, ziet je ze direct staan: Padde, Hajo en Rolf. Beter bekend als de Scheepsjongens van Bontekoe. Drie personages uit het jeugdboek geschreven door Johan Fabricius, vereeuwigd op de kademuur naast de Hoofdtoren in Hoorn. Ze zeilden mee op een VOC-schip naar het Oosten en beleefden spannende avonturen. Jullie eerste kennismaking met de VOC als je in Hoorn aan wal stapt. Een selfie met deze avonturiers mag zeker niet ontbreken.

Tip 2 Maak een stadswandeling door de havenstad

De leukste manier om de stad te ontdekken, is gewoon te voet. Vanuit de haven zijn jullie binnen een paar tellen in het oude stadscentrum, dat uitnodigt tot een heerlijke zwerftocht door de oude binnenstad vol monumenten. Lopen jullie liever een specifieke route? Ga dan naar de VVV in Hoorn of wandel samen met een gids. De route door Hoorn duurt ongeveer 1,5 uur en jullie wandelen langs de highlights van Hoorn. 

Tip 3 Musea: Ontdek de Gouden Eeuw

Hoorn is de stad van de Gouden Eeuw. Zo kunnen jullie naast de Gouden Eeuw stadswandeling ook een VR- (virtual reality) bril opzetten in het Westfries Museum en terug gaan naar de tijd van het oude Batavia van 1627. Jan Pietersz Coen, een Nederlandse koopman die werd geboren in Hoorn, heeft op 30 mei 1619 het VOC-kantoor in India gesticht, en daarmee ook de stad Batavia (nu Jakarta). In 1918 werd een geschilderde kaart van deze stad uit het jaar 1627 teruggevonden. De kaart werd gerestaureerd en kunt u nu zien in het Westfries Museum in Hoorn. Nieuwsgierig hoe dat er uit ziet? Bekijk alvast de trailer:

Tip 4 Shoppen in De Hoornse Straatjes

Nog even een souvenirtje kopen of gewoon lekker shoppen? Ook voor winkelliefhebbers is Hoorn de perfecte bestemming. De twee grootste winkelstraten liggen aan Het Grote Noord en Het Kleine Noord. Maar een bezoek aan De Hoornse straatjes, is ook echt de moeite waard. In deze tussenliggende straatjes bevinden zich vooral kleine ambachtelijke winkeltjes en speciaalzaken.

Tip 5 Pak een terrasje

Na een geslaagd middagje shoppen, een interessant museumbezoek of een mooie havenwandeling, mag een terrasje niet ontbreken op jullie to-do-lijst. In de Hoornse Straatjes kun je bijvoorbeeld een kop koffie drinken met Bontekoe Blend, Aan de haven kunnen jullie genieten van een heerlijke maaltijd op een van de vele terrasjes aan het water en deze veelzijdige stad leent zich ook uitstekend voor een gezellig avondje stappen. In Hoorn is voor iedereen wel iets leuks te doen.

Huur een schip en zet koers naar Hoorn

Hoorn is de ideale bestemming tijdens een zeiltocht op het Markermeer of het IJsselmeer. Naast de rijke VOC-historie biedt het ruimschoots vermaak en vertier voor alle leeftijden. Wil je ook een weekendje weg naar Hoorn? Bekijk het arrangement weekendje weg Markermeer of neem direct contact op met onze medewerkers, zij informeren je graag verder over de vele mogelijkheden.

Meer lezen?

Leg aan in het oude vissersdorp Volendam I 5 bijzondere bestemmingen in NederlandOntdek Medemblik I Dit kun je doen op de Marker WaddenKen je het vrouwtje uit Stavoren I 5 leukste bestemmingen aan het MarkermeerBezoek Batavialand in Lelystad I Ga lekker uitwaaien op de WaddeneilandenEdam is meer dan alleen kaas I Droogvallen op de Waddenzee