Arrangementen en programmaideeën van en naar Hoorn

Bekijk alle

Populaire schepen uit Hoorn

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Hoorn

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Hoorn

Hoorn is ruim 700 jaar geleden ontstaan als een piepkleine nederzetting aan de monding van een riviertje, dat naar zee stroomde en later de Gouw werd genoemd. Ter bescherming tegen overstromingen legden de mensen een dijk aan. Dankzij de gunstige ligging aan het water, ontstond er al snel een levendige handel. Het dorpje groeide uit tot een stad, die een naam kreeg naar de ligging in een bocht van de dijk. Horne’ is het middeleeuwse woord voor bocht of hoek.

Geschiedenis

Het veertiende-eeuwse Hoorn was kleiner dan de binnenstad van nu. De mensen woonden in houten huizen langs de dijk en enkele wegen landinwaarts. Het land binnen de dijk was moerasachtig, vandaar dat de eerste huizen en de eerste (houten) kerk een plek kregen aan de zeezijde van de dijk. Pas na verloop van tijd ging men stukjes moeras dempen en binnendijks bouwen. De schippers houden zich vooral bezig met handel overzee en met haringvisserij. Het gebreide haringnet is een Hoornse uitvinding, die de vangst van grote hoeveelheden haring mogelijk maakt. Door de handel ontstaat er industrie, met name op het gebied van de houtbewerking en de scheepsbouw, zoals ankersmederijen, touwslagerijen en zeilmakerijen.

Met de stoomtram naar Medemblik

De oude stad leent zich voor liefhebbers van cultuurhistorie, die buiten op straat is terug te vinden. Er zijn musea gevestigd in historische panden, zoals het Westfries Museum in het Statencollege. Naast historie heeft Hoorn moderne winkelvoorzieningen met warenhuizen, speciaalzaken en boetiekjes. De stad biedt u vele restaurants, terrassen en andere uitgaansmogelijkheden. Een ander leuk attractie is de Museumstoomtram van Hoorn naar Medemblik.