Arrangementen en programmaideeën van en naar Hoorn

Bekijk alle

Populaire schepen uit Hoorn

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Hoorn

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Hoorn

Aan het Markermeer, tussen Enkhuizen en Amsterdam, ligt Hoorn. Een sfeervolle havenstad met een rijk VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) verleden. Niet alleen de prachtige pakhuizen die u ziet zodra u van boord stapt herinneren aan de rijkdom uit de Gouden eeuw, ook in het centrum en rond het Roode plein staan nog veel historische gebouwen die bewaard zijn gebleven.

Geschiedenis van Hoorn

Hoorn is ruim 700 jaar geleden ontstaan als een piepkleine nederzetting aan de monding van een riviertje, dat naar zee stroomde en later de Gouw werd genoemd. Ter bescherming tegen overstromingen legden de mensen een dijk aan. Dankzij de gunstige ligging aan het water, ontstond er al snel een levendige handel. Het dorpje groeide uit tot een stad, die een naam kreeg naar de ligging in een bocht van de dijk. ‘Horne’ is het middeleeuwse woord voor bocht of hoek.

De stad is groot geworden in de Gouden Eeuw. Naast de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) waren er ook andere, nu minder bekende, handels compagnieën zoals de West-Indische Compagnie (WIC), de Noordse Compagnie en de Wesfriese Munt in Hoorn gevestigd.

Kaap Hoorn heeft haar naam te danken aan de schepen de Eendracht en de Hoorn, die vanuit Hoorn op weg naar het Verre Oosten langs het meest zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika voeren.

Door verzanding van de haven, verloor Hoorn in de 18e eeuw haar grote economische functie. In de 19e eeuw bloeide Hoorn weer op dankzij de handel in agrarische producten en kaas die vanaf het West-Friese achterland kwamen.

Bezienswaardigheden in Hoorn

Hoorn is een karakteristieke watersportstad aan het Markermeer. De schepen liggen in de oude haven, waar u naast de oude hoofdtoren, scheepsjongens van Bontekoe en de bijzondere oude pakhuizen nog veel meer monumentale gebouwen ziet. Via de oude straatjes, steegjes en glopjes kunt u heerlijk door deze historische binnenstad zwerven, waar bijna elk pand wel een historische waarde heeft.

De Roode Steen, het plein in het hart van het centrum, is echt een aanrader. Hier staat het prachtige gebouw van het Stedelijk museum en de oude Waag. Rond het plein kunt u een terrasje pakken en u loopt vanaf het plein zo richting de winkelstraat en de ‘Hoornse straatjes’ met zijn vele speciaalzaakjes en boetiekjes.

Wat is er te doen in Hoorn

Het gezellige centrum van Hoorn nodigt gewoon uit voor een stadswandeling, maar deze VOC-stad heeft nog veel meer te bieden, zoals:

  • Het Westfries Museum: duik in het verleden van Hoorn en omstreken, leer van alles over de tijd van de Gouden Eeuw en ervaar hoe het was om te leven in het oude Batavia (nu Jakarta) in 1627. Daarnaast is het monumentale pand waarin het museum is gevestigd ook zeker een bezoekje waard.
  • Museum Stoomtram: op het museumterrein van de Stoomtram stapt u terug in de tijd en komt u van alles te weten over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. Een leuk dagje uit en als u een dagje langer in de haven blijft liggen, kunt u zelfs mee met de oude stoomtram naar Medemblik.
  • Museum van de Twintigste Eeuw: benieuwd wat er allemaal is veranderd in de afgelopen 100 jaar? Bekijk het in dit museum, de beelden en voorwerpen vertellen het verhaal van de vorige eeuw.
  • De Hoornse straatjes: zeven straatjes in het centrum van Hoorn met alleen maar speciaalzaakjes en boetiekjes voor de liefhebber.
  • Het evenement Culinair Hoorn in juni: een evenement dat in het teken staat van lekker eten. Het evenement is gratis en wordt aangeboden door verschillende lokale restaurants.
  • De Hoornse Kermis in augustus: maar liefst tien dagen lang staat de historische binnenstad van Hoorn al meer dan 500 jaar in het teken van de Hoornse kermis, een van de grootste kermissen van Nederland.

Faciliteiten in Hoorn

Onze schepen leggen aan in de gezellige haven van Hoorn, die op loopafstand van het centrum ligt. Alle faciliteiten zijn in de binnenstad aanwezig. Het Toeristen Informatie Punt Hoorn is gevestigd op het Oostereiland. Hier zijn stadwandelingen verkrijgbaar en kunt u naar meer informatie vragen over Hoorn en eventuele rondleidingen.