Populaire schepen met opstaphaven Hoorn

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Hoorn

Stoomtram museum

De stoker schept kolen op het vuur en de locomotief fluit. Klaar voor vertrek? De Museumstoomtram neemt u mee op een avontuurlijke reis door het verleden. Terwijl u luistert naar het ritme van de wielen over het spoor en de stoom die sissend ontsnapt, geniet u van de rit door het Noord-Hollandse landschap.

Authentieke rit

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik vertelt over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. De collectie stoomtramlocomotieven, rijtuigen en wagens wordt rijdend gepresenteerd op de speciale spoorweg uit 1887 tussen Hoorn en Medemblik. De rit wordt echt compleet dankzij de oorspronkelijke stations die bewaard zijn gebleven.

De collectie

Nadat in Nederland de stoomtrams waren opgeheven, werden de rijtuigen en locomotieven gesloopt of werden er woningen, schuurtjes of duiventillen van gemaakt. In de Museumstoomtram vindt u stoomtrammaterieel, een grote collectie historische bagage, authentieke seinen en seintoestellen. In het Stoomtram Documentatie Centrum, dat u op afspraak kunt bezoeken, is documentatie over de stoomtramlijnen te bezichtigen.

Liefhebbers kunnen tussen Enkhuizen en Medemblik (of andersom) met het museumschip 'Friesland' over het IJsselmeer varen.