Populaire schepen met opstaphaven Hoorn

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Hoorn

Westfries Museum

Het Westfries Museum aan de Roode Steen is tijdelijk gesloten

Vanwege een ingrijpende verbouwing en vernieuwing is het Westfries Museum aan de Roode Steen langdurig gesloten. Maar in de stad én online blijven ze het verhaal vertellen over de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland. Dat doen ze in de tijdelijke museumlocatie in de Statenpoort, maar ook met online tentoonstellingen.

Tijdelijke museumlocatie Statenpoort

De Statenpoort aan de Nieuwstraat in Hoorn is de tijdelijke locatie van het Westfries Museum. Beleef hier de multimediashow ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ en loop daarna met bijbehorende podwalk of wandelgids door de monumentale rijkdom van de stad en stap zelf in de veelbewogen geschiedenis van Hoorn. 

De Statenpoort is grotendeels rolstoeltoegankelijk. Ze assisteren u graag met de drempel aan de straatkant (12 cm).

Online tentoonstellingen

Of ontdek online de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland:

  • Pala – Nutmeg Tales of Banda’ vertelt de geschiedenis van de Indonesische Banda-eilanden. En het trauma van 1621, toen de VOC de bevolking uitmoordde om het monopolie op nootmuskaat in handen te krijgen. 
  • Vanaf 11 oktober 2023 te zien ‘De Slag op de Zuiderzee’, deze belangrijke zeeslag uit 1573 vormt een sleutelmoment in de geschiedenis van Hoorn.
Ga voor actuele informatie over tentoonstellingen, adres en openingstijden naar de website van het Westfries Museum.

Over het Westfries Museum aan de Roode Steen

Het Westfries Museum is gevestigd in een van de mooiste en kenmerkende gebouwen in Hoorn. Zodra u door de ingang gaat, stapt u de Gouden Eeuw binnen. U kunt kiezen om eerst met een Virtual Reality bril door Batavia in 1627 te wandelen. Of u volgt meteen de route langs meer dan 27 stijlvol ingerichte kamers met schilderkunst, porselein, glas- en zilverwerk. Heeft u weinig tijd, dan kunt u ook kiezen voor de topstukkenroute.

Geschiedenis van het Westfries Museum

Het kenmerkende klassieke gebouw werd gebouwd in 1632. De stijl van de gevel dateert terug naar de Nederlandse Renaissance. In januari 1880 vestigde het Westfries Museum zich aan de achterzijde van het gebouw. Nog eens 73 jaar later, in 1953, werd onder het gebouw een kelder uit de 15e eeuw ontdekt, die nu wordt gebruikt voor archeologische voorwerpen uit de omgeving. 

Over het Westfries Museum 

In het Westfries museum, dat al meer dan 100 jaar bestaat, is een groot aantal objecten tentoongesteld in 27 kamers en stijlkamers. Deze objecten zijn gerelateerd aan de geschiedenis van de stad Hoorn, kunstnijverheid, het schuttersgilde, de VOC, handel en archeologie. Hier vindt u schilderijen van schutters, schoorsteenschilderingen en interieurstukken die herinneren aan hun vroegere eigenaren.