Weekend Markermeer

Weekend zeilen over het Markermeer

Een weekendje uitwaaien met vrienden of familie kan heel goed op het Markermeer. Rondom dit zuidelijke deel van het IJsselmeer is een boel te zien en te doen. U kunt een verfrissende en actieve zeiltocht afwisselen met een bezoekje aan historisch Hoorn, of aan de gezellige voormalige vissersdorpen Volendam, Edam en Monnickendam. Waar jullie ook voor kiezen, het is sowieso heerlijk om in alle rust bij te praten en om ondergedompeld te worden in de rust en de verrassende natuur van het Markermeer. In dit weekend staan ontspanning, gezelligheid, natuur en, als u wilt, cultuur centraal.

Deze zeiltocht in het kort

Zeilen is een fantastische manier om te ontspannen en lekker uit te waaien. Dit weekend biedt u:

 • Een gevarieerde zeiltocht over het Markermeer.
 • Een heerlijke combinatie van natuur, cultuur en absolute ontspanning.
 • De kans om unieke locaties te ontdekken, zoals Nationaal Park Nieuw Land met de Oostvaardersplassen en de Marker Wadden of Forteiland Pampus.

Wat valt er te beleven tijdens de vaartocht over het Markermeer

Tijdens de zeiltocht kunt u lekker relaxt bijpraten met uw vrienden of familie, genieten van het weidse uitzicht en de voortdurend veranderende luchten en wolkenpartijen. Of u gunt zichzelf een paar uurtjes me-time en u gaat in een hoekje van de knusse salon eindelijk dat boek lezen waar u al maanden niet aan toe komt. Of wat dacht u van gezellig samen koken en uitgebreid tafelen, spelletjes doen, zonnen aan dek, vogels spotten of lekker zwemmen. Het kan allemaal.

U kunt ook een tussenstop maken in het natuurgebied de Oostvaardersplassen of op de eilandengroep de Marker Wadden, beiden onderdeel van het National Park Nieuw land. De Marker Wadden zijn vijf nieuwe eilanden, aangelegd om de flora en fauna in het Markermeer een flinke boost te geven. En dat is gelukt! Hoewel de eilanden nog volop in ontwikkeling zijn, kunt u hier toch al vele bijzondere vogels en planten bewonderen, u kunt er wandelen, de uitkijktoren beklimmen, zonnen en zwemmen. Kortom, een bezoek dat zeker de moeite waard is.

Forteiland Pampus is een unieke belevenis. Dit eeuwenoude verdedigingsfort is alleen per schip te bereiken en u kunt er op een verrassende en interactieve manier kennis maken met de rijke geschiedenis van dit bijzondere eilandje. En als uw hoofd daarna vol zit met nieuwe en boeiende historische feiten, dan kunt u dat met het hele gezelschap op een prachtig terras aan het water allemaal laten bezinken. U kijkt uit over het Markermeer, terwijl u samen met uw vrienden of familie geniet van het uitzicht en de gezellige dag.

Wat kunt u doen in de havenstadjes rondom het Markermeer

Doe een dagje Hoorn! Dit oude VOC-stadje heeft een prachtig historisch centrum, vol met statige panden en pakhuizen. Als u hierover meer wil leren, dan is een bezoek aan het Westfries Museum de moeite waard. Hier zijn prachtige kamers ingericht met schilderijen, porselein en glas- en zilverwerk uit de 17e eeuw. In het Museum van de Twintigste Eeuw daarentegen, leert u alles over de ontwikkelingen in de vorige eeuw. Een ontzettend leuke en herkenbare ‘trip down memory lane’.

Het is ook leuk om een dagje vrij te maken voor Volendam, Edam of Monnickendam. Hier kunt u zich prima een middag of een avond vermaken. Er zijn genoeg terrassen, cafés en restaurants om te genieten van een hapje, een drankje en natuurlijk een vers visje! U kunt in Volendam ook met het hele gezelschap een foto in klederdracht laten maken, naar het Volendams Museum gaan, of het sigarenbandjeshuisje bezoeken. In Monnickendam kunt u een historische stadswandeling doen, de Grote Kerk bezichtigen of een bezoek brengen aan het museum in het oudste pand van de stad: de Speeltoren. En in het oude vestingstadje Edam valt er nog veel meer te ontdekken dan Edammer kaas.

Is een weekend Markermeer voor iedereen leuk

Dit arrangement is bijzonder geschikt voor families- en vriendengroepen die er samen een weekendje tussenuit willen en vooral tijd willen doorbrengen met elkaar. Aan boord van het schip kunt u gezamenlijk zeilen, ontspannen, bijpraten en koken in de goed uitgeruste keuken, en beschikt u over comfortabele slaapplaatsen. Daarnaast is er voor alle leeftijden wel iets leuks te verzinnen tijdens uw weekendje Markermeer.

De duur van het arrangement

Dit arrangement kunt u boeken voor een (kort) weekend. Wilt u liever meerdere plaatsen bezoeken? Breid dan het weekend uit naar een lang weekend of een weekend met early check-in.

Programma weekend Markermeer

Eenmaal aan boord bepaalt u op basis van het weer en de wind samen met de schipper de route en het programma. Hierbij houdt de schipper rekening met jullie wensen. Om u toch een kleine indruk te geven van een dag aan boord van een traditioneel zeilschip, beschrijven we hieronder globaal het programma op een dag.

Mogelijke dagindeling

 • Ontbijt en palaver (overleg) in de haven, daarna gaan de trossen los en vaart u richting de stad van uw keuze.
 • Tijdens de zeiltocht legt de ervaren bemanning u graag meer uit over de kunst van het zeilen of u geniet vanaf het dek van het prachtige uitzicht over het Markermeer.
 • Onderweg bereidt u een lunch in de goed uitgeruste keuken aan boord van het schip.
 • Als de omstandigheden het toelaten, kunt u onderweg een ankerstop maken om te zwemmen.
 • Na het aanmeren in de haven is er voldoende tijd om de stad van uw keuze te ontdekken, of u blijft gezellig in een ontspannen sfeer borrelen aan dek, speelt een spelletje in het knusse dagverblijf of u zoekt een gezellig restaurant of café in de haven op.
 • U slaapt in een comfortabele hut aan boord van het zeilschip.

Opstaphaven
Almere
Amsterdam
Delfzijl
Den Helder
Den Oever
Edam
Enkhuizen
Franeker
Harlingen
Hoorn
Kampen
Lelystad Bataviahaven
Lemmer
Makkum
Medemblik
Monnickendam
Muiden
Stavoren
Texel
Urk
Volendam
Workum

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
10

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten weekendarrangement

De prijs voor een weekend is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, beschrijven we hieronder een aantal voorbeelden.

De voorbeeldprijzen zijn per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Kort weekend        € 135 - € 235 
 • Weekend                € 150 - € 235 
 • Lang weekend       € 190 - € 295 

Voorbeeldprijzen van speciale weekenden 

 • Pasen (3 dagen)                    € 165 - € 265  
 • Pinksteren (3 dagen)            € 180 - € 295 
 • Hemelvaart (3 dagen)          € 180 - € 295 
 • Hemelvaart (4 dagen)          € 180 - € 350 
Alle voorbeeldprijzen zijn incl. BTW. 

Eten en drinken

Tijdens een meerdaagse zeiltrip kunt u de het eten en drinken uiteraard zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden. Maar u kunt het u zelf ook gemakkelijk maken en een catering-arrangement bestellen. Zo houdt u nog meer tijd over voor elkaar.

Het weekend arrangement is inclusief:

 • de huur van het schip, schipper en bemanning
 • brandstof (max. 1 uur per dag)
 • haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • toeristenbelasting

Het weekend arrangement is exclusief:

 • activiteiten, excursies en fietsverhuur
 • eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.