Routesuggestie I Ontdek Medemblik aan het IJsselmeer

Blog - Tripsuggestie: Ontdek Medemblik aan het IJsselmeer

Tijdens een vaartocht over het IJsselmeer is Medemblik echt een aanrader. Het is een van de oudste stadjes aan het IJsselmeer en biedt naast een pittoresk centrum met gezellige restaurantjes en cafés, ook een aantal leuke musea. Zoals Kasteel Radboud, een burcht uit de 13e eeuw en het Bakkerijmuseum met lekkernijen uit vervlogen tijden. Maar ook het Nederlands Stoommuseum, waar kinderen in het interactieve stoomlab zelf kunnen ontdekken hoe stoom werkt.

Genoeg afwisseling en leuke activiteiten voor jong en oud, tijdens een trip over het IJsselmeer. En het mooie is, ze liggen allemaal op steenworp afstand van de gezellige en goed beschutte haven. Wij zetten de leukste activiteiten in Medemblik voor jullie op een rij.

Tip 1: Terug naar de middeleeuwen op Kasteel Radboud

Dit bijzondere kasteel ligt op loopafstand van de haven en staat garant voor een leuk middagje uit. Deze burcht werd eind 13e eeuw door Graaf Floris V gebouwd en is op de meeste dagen te bezoeken. Tijdens jullie bezoek aan Kasteel Radboud kun je kiezen voor een audiotour. Graaf Floris en zijn vrouw Beatrijs vertellen dan over het kasteel, de verschillende vertrekken en de meest bijzondere details. Daarnaast is er voor kinderen een leuke speurtocht. En na afloop van de rondleiding kunnen jullie in de Stadsbrouwerij nog een ‘Radboud de Eerste’ van de tap drinken. 

Tip 2: Koekjes bakken in het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij

Varen er kinderen mee? Dan mag het Bakkerijmuseum in Medemblik niet op uw to-do-lijst ontbreken. Het lekkerste museum van Nederland ligt midden in het centrum, op loopafstand van de haven. Zodra jullie de drempel overstappen komen de verleidelijke bakluchten je tegemoet en wanen jullie je in een winkel van vroeger. Kinderen ervaren niet alleen hoe vroeger brood en banket werd gebakken, ze mogen zelf ook meehelpen. 

Tip 3: Het Nederlands Stoommachinemuseum De Vier Koggen

Nederland ligt voor een groot gedeelte onder zeeniveau en voert al eeuwen een strijd tegen het water. Om het water tegen te houden werden er dijken gebouwd en ontstonden er polders. Neerslag en water dat in de polder terecht kwam moest worden weggepompt om de voeten droog te houden. Dit gebeurde eerst met molens en later met veel sneller werkende stoomgemalen.

Een van de oudste stoomgemalen staat in Medemblik: De Vier Koggen. Het stoomgemaal is bijna 150 jaar oud en werkt nog steeds. Nu is het een onderkomen van het Nederlandse Stoommachinemuseum met de grootste collectie nog werkende stoommachines.

Op alle stoomdagen tijdens de zomer gaan de machines onder stoom en kunnen jullie ervaren hoe het werkt. In het interactieve stoomlab kunnen kinderen op een van de miniatuur stoommachines uitproberen hoe stoom precies werkt. En op speciale dagen draaien zelfs de baggermolen en stoomhijskraan! Een leuk interactief uitje voor alle leeftijden. 

Ook een keer meezeilen naar Medemblik?

Willen jullie een keer meevaren over het IJsselmeer en een stop maken in Medemblik? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Of neem contact op met onze medewerkers. Zij weten precies welk schip en welke bestemmingen het beste passen bij jullie gezelschap en informeren je graag over de vele mogelijkheden.

Meer lezen?

Stavoren I Activiteiten op de Marker WaddenHoorn I Edam I Volendam I Favoriete stranden rond IJsselmeer