Stadswandeling in Hoorn

De historische VOC stad Hoorn ligt aan het Markermeer en is een absolute must-visit bestemming tijdens een zeiltocht in Nederland. Met zijn rijke geschiedenis, adembenemende architectuur en levendige sfeer biedt Hoorn een unieke ervaring voor elke bezoeker. Het is een stad met een rijke geschiedenis, vooral dankzij haar rol als belangrijke handelsstad tijdens de Gouden Eeuw en als thuisbasis van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Na de zeiltocht kunt u Hoorn het beste te voet ontdekken, tijdens een stadswandeling. De haven ligt op loopafstand van het oude centrum.

Enkele bijzondere en historische gebouwen die u dan tegenkomt zijn:

  • De Hoofdtoren, een imposante verdedigingstoren die direct aan de haven staat en werd gebouwd in de 16e eeuw als navigatiepunt voor schepen die naar de haven van Hoorn wilden varen. Het was onderdeel van de stadsmuur en diende destijds als wachttoren en hoofdentree van de stad. Bovenop de toren bevindt zich een achthoekige lantaarn, die diende als uitkijkpost voor het controleren van de scheepvaart op het Markermeer en het beschermen van de stad.
  • Naast de Hoofdtoren staat aan de kop van het Houten Hoofd het standbeeld "De scheepsjongens van Bontekoe. Personages uit het boek van de Nederlandse schrijver Johan Fabricius.
  • Het Oostereiland dat direct aan de haven ligt en oorspronkelijk een eiland was waar onder andere scheepswerven, pakhuizen en VOC-kantoren waren gevestigd. Het gebouw dat nu het middelpunt vormt van het Oostereiland was een gevangenis genaamd "Het Huis van Bewaring", waar gevangenen werden vastgehouden voordat ze naar het schip van de VOC werden gestuurd. Het eiland herbergt tegenwoordig onder andere het Museum van de Twintigste Eeuw en een bioscoop.
  • Aan de binnenhaven staan nog verschillende oude pakhuizen uit de 17e eeuw.
  • De Waag dat aan het Roode Plein en Grote Oost staat. De Waag is in de 17e eeuw gebouwd en fungeerde als een belangrijk handelscentrum voor het wegen en belasten van goederen. Het was een van de vele gebouwen in Nederland die werden gebruikt om de kwaliteit en hoeveelheid van goederen te controleren. Tegenwoordig herbergt de Waag een restaurant en biedt het uitzicht op het levendige plein.
  • Het Westfries Museum dat ook aan de Roode Steen staat. Een prachtig gebouw uit 1632 en een museum met een schat aan kunstvoorwerpen en documenten die de geschiedenis van de stad en haar relatie met de VOC illustreren. Binnen kunt u schilderijen bewonderen van Hollandse Meesters, VOC-souvenirs en andere historische artefacten. Het museum belicht ook de roerige geschiedenis van de VOC en de handel in specerijen. Momenteel wordt het museum verbouwd. 
  • De Grote Kerk aan de winkelstraat. Deze gotische kerk, ook bekend als de Sint-Janskerk, is een opvallend kenmerk van de Hoornse skyline. Het dateert oorspronkelijk uit de 15e eeuw en diende als een belangrijke plek van aanbidding voor de inwoners van Hoorn. Binnenin vind je prachtige gewelfschilderingen en kunstwerken die de religieuze geschiedenis van de stad weerspiegelen.
  • De Oosterpoort, de enige overgebleven stadspoort uit de 16e eeuw en diende als de oostelijke toegang tot de stad Hoorn.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele historische bezienswaardigheden die Hoorn te bieden heeft. Tijdens een stadswandeling ontdekt u vast nog meer interessante gebouwen en monumenten. Hoorn is echt een stad waar u de rijke VOC-geschiedenis kunt ervaren en de sfeer nog proeft van de Gouden Eeuw. En, naast de historische hoogtepunten heeft Hoorn ook talloze gezellige cafés, restaurants en winkels om te verkennen. Geniet van een heerlijke maaltijd aan het water, proef lokale lekkernijen of maak een ontspannen wandeling langs de schilderachtige winkelstraten.

Liever met een routekaart op pad?

Ga op stap met de gratis stadswandeling Hoorn, een wandeling die u kunt volgen via de visithoorn.nl pagina en een interactieve map op Google. Of  verken Hoorn met een city tour

De geschiedenis van Hoorn

De geschiedenis van Hoorn gaat terug tot de Gouden Eeuw, toen het een belangrijke handels- en havenstad was. Leuk weetje: van elke drie panden in Hoorn zijn er gemiddeld maar liefst twee van historische waarde! De lijst van rijksmonumenten in de stad is dan ook erg lang. Maar dat kan ook niet anders; in de 16e en 17e eeuw ging het erg goed met de stad. Hoorn was toen vertegenwoordigt in de VOC; de West-Indische Compagnie, Noordse Compagnie (een Nederlands kartel voor de walvisvaart) én Admiraliteit van het Noorderkwartier waren destijds in Hoorn gevestigd. De historische gebouwen en prachtige gevels in het centrum van Hoorn getuigen nog steeds van deze glorieuze periode.

Algemeen

Uitvoeringslocatie
Aan wal