Routesuggestie I Lekker uitwaaien op Texel, Vlieland en Terschelling

Uitwaaien en genieten op de Waddenzee

Op zoek naar een leuke bestemming in eigen land waar je de drukte kunt vermijden? Zet koers naar een van de Waddeneilanden of hop van eiland naar eiland en zoekt de rust en ruimte op. De Waddeneilanden zijn verassend mooi, lekker dichtbij en ze bieden voldoende ruimte om te voet of fiets ongestoord te genieten van het weidse en gevarieerde landschap. En het leuke is, elk eiland heeft zijn eigen typische kenmerken.

Als je langer op een eiland blijft liggen en de zeiltocht afwisselt met bijvoorbeeld een dagje fietsen of wandelen merk je al snel hoe verschillend de eilanden eigenlijk van elkaar zijn. 

Veelzijdig Texel

Kies je voor Texel, dan kies je voor een van de grootste Waddeneilanden. Dit Waddeneiland heeft door een gunstige ligging de meeste zonuren, maar liefst 7 dorpjes, net zoveel schapen als inwoners, 40 kilometer strand, 140 kilometer aan fietspaden en 180 kilometer aan wandelpaden. Als dat niet uitnodigt om een dagje langer te blijven liggen?

Met het schip leggen jullie aan in de oude haven van Oudeschild, tevens de thuishaven van de Texelse vissersvloot. Vanuit deze haven kun je lekker de drukte vermijden en een leuke wandel- en/of fietstocht maken langs de stranden, bossen, duinen en weilanden. Zoek je het liever iets verder? Bestel dan de bus en laat je afzetten bij een punt waar je graag wilt wandelen. En vergeet vooral niet een portie kibbeling te eten in de haven van Oudeschild, voor je terug gaat aan boord.

Autoluw Vlieland

Van het grootste eiland gaan we naar het kleinste Nederlandse eiland: Vlieland. Het Waddeneiland met de schoonste lucht, hoogste duin, één dorp, een strand van 12 kilometer en 26 kilometer aan fiets- en wandelpaden. Een heerlijke plek voor natuurliefhebbers. Het schip legt aan in de haven bij het dorp en van hier uit kun je zo een wandeling maken naar de rode kabouter, de kleinste vuurtoren van Nederland.

Of je pakt een langere route. Bij de haven starten 9 verschillende wandelroutes variërend van 1,5 kilometer tot de langste van 7,5 kilometer en bij Staatsbosbeheer kun je ook hele leuke routes downloaden, zoals het boswachterspad door de Kroon’s Polder. Of jullie huren een fiets en verkennen het eiland langs de verharde schelpenpaadjes naar bijvoorbeeld het Posthuys. Volg de bordjes of haal een routekaartje bij het VVV. Verdwalen op het kleinste eiland kan bijna niet.

Gezellig Terschelling

Het derde eiland waar jullie uit kunnen kiezen is Terschelling. Het eiland met maar liefst 12 gezellige plaatsjes, de markante vuurtoren Brandaris uit 1323, 40 kilometer strand, 70 kilometer aan fietspaden en ruim 200 kilometer aan wandelpaden. Op dit eiland valt eigenlijk altijd wel wat te beleven, maar wist je dat Terschelling voor 80% uit natuur bestaat? Je kunt hier kilometers fietsen of wandelen en geen mens tegen komen.

Vanuit de haven van West-Terschelling loop je zo langs de veerhaven naar het Groene strand voor een heerlijke strandwandeling langs de drooggevallen bootjes. Of je loopt iets verder en beklimt de Kaapsduin, het hoogste uitkijkspunt van Terschelling, voor het mooiste uitzicht. Daarnaast kun je ook een paar leuke wandelroutes volgen, zoals de Tiger bunkerroute van Staatsbosbeheer. Of je huurt een fiets en volgt een van de vele routes door de bossen, heide en duinen naar het Noordzeestrand.

Droogvallen op het Wad

Nog niet genoeg gekregen van de Wadden? Vraag aan de schipper of jullie kunnen droogvallen op het Wad. Bij gunstig weer en getij zeilen jullie met hoog water via de geulen richting een zandbank op de Waddenzee. Daar gooit de schipper het anker uit en dan is het wachten tot het water zakt. Komt de bodem in zicht, dan kunnen jullie van boord voor een unieke wadwandeling.

Waddeneilanden bezoeken met een schip

Wil je de Waddeneilanden met een groep ontdekken? Zeil met een schip van NAUPAR naar een of meerdere Waddeneilanden en laat je verrassen door de veelzijdigheid, rust en ruimte. Bekijk het arrangement of neem direct contact op met een van onze medewerkers en laat je informeren over de vele mogelijkheden met de schepen en welk Waddeneiland het beste bij jullie past.

Verder lezen?

Routesuggestie TexelDroogvallen op de Waddenzee I Dit kun je doen op Vlieland I Artikel: Verzeild op de WaddenzeeRoutesuggestie TerschellingVijf bijzondere bestemmingen in Nederland I Familieweekend op een schip4 leukste weekendjes weg I Artikel: Een sterk verhaal op de Waddenzee I Deze vuurtorens kun je beklimmen