Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Vlieland

Vlieland is een van de Waddeneilanden in het Noorden van Nederland en ligt tussen de eilanden Texel en Terschelling. Via de Waddenzee vaart u naar het eiland en met het schip legt u aan in de gezellige havenkom op de oostpunt van het eiland en op loopafstand van het enige dorp op het eiland ligt: Oost-Vlieland. 

Oost-Vlieland is een gezellig dorpje met in de hoofstraat leuke winkeltjes, gezellige terrasjes, bars en restaurantjes. Het eiland is grotendeels autovrij, omdat gasten geen auto mee mogen nemen naar het eiland. Hierdoor kunt u makkelijk met de fiets of wandelend het eiland verkennen via de vele wegen, wandel- en schelpenpaden. Wedden dat u hier helemaal tot rust komt?

Geschiedenis van Vlieland

Vlieland was in het verleden een stuk groter dan het huidige Vlieland. Het Texelse Eierland zat ooit vast aan Vlieland. Door veranderingen van zeestromen is het Eierlandse Gat ontstaan en is uiteindelijk na meerdere overstromingen het eens zo vruchtbare westelijke gedeelte en het dorp West Vlieland onbewoonbaar geworden. Hierdoor kwam er ook een einde aan de landbouwgronden op Vlieland.

In de 17e eeuw leefde men op Vlieland voornamelijk van de Koopvaardij en de walvisvangst. De rede van Vlieland was een goede ankerplaats voor koopvaardijschepen om te wachten op gunstige wind. Er zijn nog veel oude woonhuizen uit de 17e eeuw in het straatbeeld te zien. Nu leeft men op Vlieland met name van het toerisme.

Bezienswaardigheden op Vlieland

In het gezellige dorpje Oost-Vlieland staan maar liefst 39 monumenten. Verder zijn er in de gezellige dorpsstraat diverse sfeervolle terrasjes, restaurantjes en bijzondere speciaalzaakjes. Op het eiland kunt u diverse leuke wandelroutes volgen, onder andere naar Vuurboetsduin waar de vuurtoren staat, het kuierpaadje om de Vuur’s Polders heen of wandel op het Vliehors, ‘de Sahara van het Noorden’.

Maar Vlieland is ook een eiland dat uitnodigt om op de fiets te verkennen. Ze hebben er maar liefst 26 kilometer aan fietspaden. In het dorp zijn verschillende bedrijven waar u fietsen kunt huren. Van hieruit fietst u zo door de bossen naar het uitgestrekte Noordzee strand, waar u kunt genieten van een verfrissend drankje bij één van de strandpaviljoens.

Wat is er te doen op Vlieland

Het eiland heeft nog veel meer mooie plekken om te ontdekken en er wordt van alles georganiseerd, zoals:

  • Galerie de Reddingsbootschuur; een oude reddingsbootschuur. Een plek waar kunstenaars werken en exposeren.
  • Tromp’s Huys; een museum gevestigd in het oudste pand van Vlieland (1575). Hier vindt u alles over Vlielands indrukwekkende (cultuur-)historische en maritieme verleden.
  • Waddencentrum Zeeaquarium de Noordwester; zij organiseren verschillende excursies op Vlieland voor jong en oud .
  • De rode gietijzeren vuurtoren, die bovenop de Vuurboetsduin staat, het hoogste punt van Friesland. Het is slechts 49 treden naar het panormadak, waar u een prachtig uitzicht heeft over de Noordzeee, Waddenzee en het dorp.
  • Met de Vliehors Express naar het Drenkelingenhuisje op de Vliehors; een enorme zandplaat en bijzonder fotogenieke locatie. Het karakteristieke Drenkelingenhuisje is momenteel ingericht als juttersmuseum.
  • Into The Great Wide Open: een muziekfestival dat elk jaar in september wordt georganiseerd. Kijk op de website van het VVV voor meer evenementen of voor de precieze datum van dit festival.

Faciliteiten op Vlieland

Ondanks dat Vlieland slechts één dorp heeft, zijn alle basis faciliteiten aanwezig. De schepen leggen aan in de haven met een groot sanitair gebouw en restaurant. De haven ligt op een klein kwartiertje wandelen van het dorp. Bij het VVV tegenover de veerbootterminal, kunt u meer informatie of bijvoorbeeld een plattegrond, wandel- of fietsroute halen over dit prachtige eiland.