Tripsuggestie I Vijf bijzondere bestemmingen in Nederland

5 bijzondere bestemmingen met schip in nederland

Ga je dit jaar op vakantie in Nederland en wil je wel eens iets anders? Je hoeft echt niet in het vliegtuig te springen voor een onbewoond eiland, mooi natuurgebied of bijzondere belevenis. Nederland heeft zoveel te bieden. Van onbewoonde eilandjes, tot een bijzonder Waddengebied dat niet voor niets op de Unesco werelderfgoedlijst. En ben je al eens op de Marker Wadden geweest, de nieuwe eilandengroep tussen Lelystad en Enkhuizen? In deze blog vijf bijzondere plekken in Nederland, die je gezien moet hebben.

1. Ontdek de nieuwe eilandenarchipel de Marker Wadden

Spot jij de nieuwe lachstern die voor het eerst is uitgebroed op de Marker Wadden? Of bezoek je liever het mooiste recreatiestrand in het Markermeer? Tussen Lelystad en Enkhuizen, ligt sinds 2018 een nieuwe eilandengroep: de Marker Wadden. Vijf eilanden, gebouwd door mensen handen, bedoeld als natuur-herstelproject, maar inmiddels ook een paradijs voor wandelaars, vogelspotters en ontdekkers. Met het schip kun je alleen het hoofdeiland bezoeken, maar daar is dan ook genoeg te beleven. Er zijn twee wandelroutes, diverse vogelhutten, in een vogelhut kun je zelfs onder water kijken, een 12,5 meter hoge klimtoren en twee prachtige recreatiestranden. Een fantastische plek om aan te leggen en te ontdekken:


 

2. Vogels spotten op Vogeleiland de Kreupel

Een andere bijzondere groep eilanden ligt in het IJsselmeer op ongeveer 4,5 km voor de kust van Andijk: De Kreupel. Deze archipel bestaat uit meerdere grote en kleine eilandjes, exclusief aangelegd voor vogels. Natuurliefhebbers zijn welkom om vanuit de natuurhaven aan de zuidkant van het eiland vogels te spotten, maar je kunt er verder niet zwemmen, barbecueĆ«n of muziek draaien/maken.


3. Off-grid ankeren bij een onbewoond eilandje in de IJsseldelta

Een totaal andere ervaring is een off-grid anker avontuur bij een onbewoond eilandje. In de IJsseldelta kun je bijvoorbeeld met een schip een ankerstop maken bij het IJsseloog of een van de andere onbewoonde eilandjes en daar blijven overnachten. Hoe remote is dat? Daarnaast nodigt deze unieke omgeving gewoon uit voor mooie kanotocht rond de eilandjes of een lekkere zwempartij. Met een beetje geluk spot je zelfs een ijsvogel, bever of visarend. En dan hebben we het nog niet eens over de mooie zonsondergang en prachtige sterrenhemel gehad.


4. Droogvallen op de Waddenzee

Heb je wel eens gewandeld over de bodem van de zee? Meestal associĆ«ren we wadlopen met wegzakken in de prut en tot je middel door het water lopen als je een geul oversteekt. Maar als je met een schip de Waddenzee opvaart en met hoog water bij een zandplaat ankert, heb je dit probleem niet. Bij laag water komt de bodem van de zee in zicht en kun je vanaf het schip makkelijk op blote voeten beginnen met wandelen. De bodem is bezaaid met mossel- of oesterbanken, zeesla en je ontdekt er ongetwijfeld nog veel meer andere dieren zoals krabben, zeesterren, wadpieren, platte slijkgapers of kokkels. Maar de bodem is lekker hard en je kunt er eindeloos wandelen. Tot het water weer langzaam terug stroomt natuurlijk, want het blijft een getijdengebied. Maar dat maakt het ook zo uniek. Een ervaring die elke Nederlander een keer in zijn leven moet hebben meegemaakt. Benieuwd hoe het in zijn werk gaat? Lees het wadwandelavontuur met Columbus Magazine en de Linde.


5. Terug in de tijd op Forteiland Pampus

Dit historische eilandje werd gebouwd tussen 1887 en 1895. Het was de plek waar VOC schepen lagen te wachten op hoog water voor ze over de ondiepte verder konden varen naar Amsterdam. En het maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam, een 135 kilometer lange verdedigingslinie, rond de hoofdstad Amsterdam, die ook nog eens op de Unesco-werelderfgoedlijst staat.

Pampus ligt in het Markermeer en je kunt er met een schip aanleggen. Bij een bezoek maak je via een interactieve belevingsroute, gidsen, een superspannende Blacklight speurtocht voor de kids en de Pampus Xperience op een bijzondere manier kennis met het eiland en zijn verleden. 

.

Zin gekregen om Nederland dit jaar te ontdekken vanaf het water?

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een dagtocht, weekendje weg of vakantie met een van onze schepen. Of laat je adviseren tijdens een adviesgesprek met een van onze medewerkers. Ze vertellen je graag meer over de bijzondere plekjes in Nederland of de vele mogelijkheden om die te bezoeken met onze schepen.

Meer lezen?

Wat kun je doen op de Marker WaddenOp Marker Wadden Expeditie met de kids I Hoe kies ik het juiste schip5 bestemmingen aan het Markermeer I 5 bestemmingen aan het IJsselmeer I Uitwaaien op de Wadden I  4 verrassende weekendjes weg I NAUPAR is gastheer van het Landschap I Bestemmingen waar je de drukte kunt vermijden