Populaire schepen met opstaphaven Muiden

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Muiden

  • Het was een mooie ervaring om met de hele familie vijf dagen op een schip door te brengen.

    Familie Spieß

Forteiland Pampus

Maak uw zeiltrip over het Markermeer onvergetelijk en maak een tussenstop bij Forteiland Pampus. Een bijzondere locatie die ook op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. Forteiland Pampus is een historisch verdedigingsfort dat op een klein eiland in het midden van het Markermeer ligt. Met zijn prachtige locatie, boeiende geschiedenis, spectaculaire uitzichten en tal van leuke activiteiten voor alle leeftijden een must-see bestemming als u op het Markermeer gaat zeilen. 

Een rijke geschiedenis

De naam Pampus gaat al terug naar de tijd dat er nog geen eiland of fort was. In de zeventiende eeuw kwamen schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie volgeladen terug van hun reizen. De geul naar Amsterdam was echter ondiep en de zwaar beladen schepen moesten bij een ondiepte, Pampus genaamd, wachten op gunstig weer en getij of de zogenaamde “Scheepskamelen” die hun over de drempel heen tildenop weg naar Amsterdam, waar ze de lading konden lossen. Dat wachten duurde soms heel lang. Reders lieten alvast vrouwen en vers eten aan boord brengen. En dat lange wachten heette in de volksmond, “voor Pampus liggen”.

Het fort werd eind negentiende eeuw gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. In de Eerste Wereldoorlog diende het fort als een belangrijke militaire post.

Tegenwoordig is het fort een nationaal monument en een populaire toeristische attractie.

Wat is er te doen

Eenmaal op het eiland, kunt u een rondleiding krijgen van een gids, die u meer vertelt en laat zien over het Forteiland. Zo leert u meer over de bouw van het fort, de rol die het speelde in belangrijke historische gebeurtenissen en het leven van de soldaten die er vroeger woonden.

Activiteiten

Naast de rondleidingen zijn er vele andere activiteiten die u kunt doen op het eiland.

Probeer bijvoorbeeld de interactieve Escape Room, waarbij u in een afgesloten ruimte zit en probeert te ontsnappen door middel van raadsels en puzzels. Of doe de Virtual Reality Experience, waarbij u in het verleden wordt getransporteerd en de rol van een soldaat speelt tijdens een historische belegering. 

Daarnaast biedt het Forteiland Pampus ook leuke activiteiten voor de kinderen, zoals een speurtocht en het maken van kaarsen. 

Of u gaat lekker ontspannen op het panoramaterras en geniet van het prachtige uitzicht over het Markermeer.