Populaire schepen met opstaphaven Muiden

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Muiden

  • Het was een mooie ervaring om met de hele familie vijf dagen op een schip door te brengen.

    Familie Spieß

Muiderslot

Het Muiderslot is een middeleeuws kasteel in het Noord-Hollandse Muiden. Het werd in opdracht van graaf Floris V in 1285 gebouwd en verkeert nog in goede staat. Dit rijksmuseum is een vierkante waterburcht, met op iedere hoek een ronde toren. Het heeft een slotgracht met een ophaalbrug en binnen de muren bevindt zich een groot gebouw met trapgevels.

Ontdek het leven op een middeleeuws kasteel

Er zijn diverse routes die u kunt lopen, de ridderroute, de torenroute of de gidsroute. De Ridderroute begint met het beklimmen van de hoogste toren van het kasteel, de Westertoren. Hiervandaan hebt u en prachtig uitzicht over het IJsselmeer met in de verte Amsterdam en Pampus.

Beroemde bewoner

Bij de torenroute komt u langs de Slotkapel waar u een film over het Muiderslot kunt bekijken. U ziet hier ook de werkkamer van P.C. Hooft, de bekende schrijver en dichter uit de 17e-eeuw. Hij was wellicht de beroemdste bewoner van het slot, die er samen met zijn gezin woonde. Alleen tijdens de zomermaanden, want 's winters was het te koud. U hoort hoe het was om als kind op een kasteel te wonen: kinderen moesten tijdens het eten aan tafel blijven staan en mochten niet praten!

Een kijkje in de keuken

Tijdens de gidsroute loopt u begeleid door de ingerichte museumzalen. U bezoekt naast de werkkamer van P.C. Hooft ook zijn woon- en slaapkamer, en verder de bisschopskamer, de slotkeuken en de prachtige ridderzaal. Uw gids vertelt over de cultuur, gewoonten en gebruiken van de Gouden Eeuw. Natuurlijk ontbreken de spreekwoorden en gezegdes niet! De rondleiding van ca. 30 minuten is inbegrepen bij de toegangsprijs en is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

Doe alsof en speel mee

In de Kemenade hangen verkleedkleren voor jeugdige bezoekers. Laat u fotograferen als jonkvrouw of schildknaap. In de Wapenzaal kunt u harnassen, zwaarden, hellebaarden en andere wapens bekijken, hoort u hoe een maliënkolder werd gemaakt en hoeveel een zwaard weegt. Speel het spannende Toernooispel en laat u in de Jachtkamer tot Ridder slaan!

Speciaal voor kinderen

Voor kinderen zijn is er een speurtocht: stempels verzamelen, opdrachten uitvoeren en stickers plakken. Van april t/m oktober zijn er elke woensdagmiddag vanaf 13.00 uur speciale kinderrondleidingen.