Marker Wadden Expeditie I 6 tips voor een expeditie met kinderen

marker wadden expeditie met kinderen
Tijdens de expeditie naar de Marker Wadden is er van alles te beleven op een traditioneel schip van NAUPAR. Zo kunnen kinderen meehelpen met het hijsen van de zeilen, legt de matroos van alles uit over het schip en kan de schipper altijd wel een extra handje gebruiken bij het stuurwiel. “Maar is er ook genoeg te doen voor kinderen op de Marker Wadden?” krijgen we vaak als vraag. Ja hoor, ook op het eiland zijn hele leuke dingen te beleven met kinderen.

Tip 1. Naar het strand

Check voor de expeditie even het weer en vergeet vooral niet jullie zwemkleding en zonnebrand in te pakken als er mooi weer voorspeld wordt. Naast de haven, waar jullie aankomen op de Marker Wadden, ligt namelijk een heerlijk recreatiestrand, van bijna een kilometer lang. De kinderen kunnen hier heerlijk spelen, zandkastelen bouwen en zelfs zwemmen. En, het is ook geschikt voor kleine kinderen, omdat het water geleidelijk dieper wordt. 

Tip 2. Beklim De Steltloper

Toch liever een wandeling maken? Op het hoofdeiland zijn twee wandelroutes en ook twee korte vlinderroutes, die nog leuker worden met de gratis herkenningskaart van de Vlinderstichting. Of jullie nu een korte of lange wandeling maken of op zoek gaan naar vlinders, jullie komen in ieder geval ook langs de Steltloper. Een twaalf meter hoge toren, die  uitnodigt om beklommen te worden. Eenmaal bovenin de toren hebben jullie het mooiste uitzicht over de hele eilandengroep en het Markermeer. Kunnen jullie zien welke grote stad in het zuiden ligt?

Tip 3. Vogels spotten met kinderen

Kluut, bontebekplevier, visdief, kokmeeuw, grauwe gans, slobeend, zwarte stern, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De afgelopen jaren zijn er ruim 180 verschillende vogelsoorten gespot op de Marker Wadden. Van steltlopers tot rietvogels en watervogels. Wat is jullie Big Five op de Marker Wadden?

The Big Five is natuurlijk een term die vooral gebruikt wordt voor dieren in Afrika. Maar waarom maak je er geen spelletje van om samen met de kinderen de vogels op de Marker Wadden te spotten? Overal op het eiland zijn vanaf de wandelpaden de vogels goed zichtbaar. Vergeet vooral niet een verrekijker en een handige vogelkaart van bijvoorbeeld de Vogelbescherming mee te nemen. We zijn benieuwd welke vogels jullie ontdekken met de kinderen.

Tip 4. Onder water kijken bij de Duikeend

Tijdens een wandeling komen jullie ook langs de Duikeend. Dit is een van de drie vogelobservatiehutten op het hoofdeiland en de Duikeend is wel een hele bijzondere. Je kunt er namelijk ook onder water kijken en zien wat daar leeft. Hoe bijzonder is dat? Welke vissen zien jullie zwemmen?

Tip 5. Schelpen zoeken, Geocache of zwerfiebingo

Tijdens de wandeling over het eiland kunnen jullie samen met de kinderen meerdere speurtochten houden. Bijvoorbeeld naar bijzondere voorwerpen. De eilanden van de Marker Wadden zijn namelijk opgespoten met zand uit het Markermeer en heel veel schelpen en ander materiaal is toen meegezogen. Als je over het eiland wandelt, valt er nog van alles te vinden op de wandelpaden. Van schelpen tot stukjes aardewerk. In het eilandpaviljoen is ook een winkel van Natuurmonumenten en daar krijg je ook een voorproefje van de vreemde voorwerpen die ze al gevonden hebben op het eiland.

En, heel spannend, op de Marker Wadden zijn een aantal geocaches verstopt. Tijdens de zoektocht naar de caches, die je of via coordinaten of een puzzel kunt vinden, leren de kinderen ook heel veel over de eilanden en de dieren die er leven, boven en onder water. 

Of jullie houden samen een #zwerfiebingo. Dit is het leukste spel tegen zwerfafval en nog leerzaam ook.

Tip 6. Waterdiertjes ontdekken op de Marker Wadden?

Mochten jullie liever in de haven willen blijven, dan kunnen de kinderen tegen een kleine vergoeding een schepnetje, bak en zoekkaart ophalen bij het eilandpaviljoen van Natuurmonumenten. Met deze set ontdekken de kinderen welke waterdiertjes er in het water zwemmen. Vanaf de steiger kunnen ze met het schepnet door het water slepen. Hebben ze eenmaal een waterdiertje gevangen, dan kunnen ze door vragen te beantwoorden op de zoekkaart, ontdekken om wat door diertje het gaat. Hoe leuk is dat?

Meer informatie over een expeditie naar de Marker Wadden met kinderen

Lijkt het je leuk om samen met je gezin mee te varen naar de Marker Wadden? Boek dan hier jullie Expeditie naar de Marker Wadden.

Zijn jullie met 10 personen of meer? Bekijk dan het Marker Wadden arrangement voor een groep. Met dit arrangement varen jullie exclusief met jullie groep op een traditioneel zeilschip naar de Marker Wadden. 

Meer lezen?

Vogels kijken op de Marker Wadden I Twee wandelroutes op Marker Wadden I Activiteiten op de Marker WaddenZo houd je iedereen happy tijdens de zomervakantieBestemmingen aan het IJsselmeer I Favoriete stranden aan het IJsselmeer I Afgelegen plekken in Nederland I ZeemansknopenLekker uitwaaien op de Waddeneilanden I Familieweekend op een schip I Hoe kies je het juiste schip I Weekendjes weg met een groep in Nederland I Artikel Columbus Travel magazine over de Marker Wadden I Bekijk de nieuwe data