6 tips voor een expeditie naar de Marker Wadden met kinderen

marker wadden expeditie met kinderen
Tijdens de expeditie naar de Marker Wadden is er van alles te beleven op een traditioneel schip van NAUPAR. Zo kunnen kinderen meehelpen met het hijsen van de zeilen, legt de matroos van alles uit over het schip en kan de schipper altijd wel een extra handje gebruiken bij het stuurwiel. “Maar is er ook genoeg te doen voor kinderen op de Marker Wadden?” krijgen we vaak als vraag. Ja hoor, ook op het eiland zijn hele leuke dingen te beleven met kinderen. Lees onze zes tips voor een Marker Wadden bezoek met kinderen.

1. Naar het strand

Gaan jullie op expeditie en wordt er lekker weer voorspeld? Vergeet dan vooral niet ook zwemkleding mee te nemen! Naast de haven, waar jullie aankomen op de Marker Wadden, ligt een heel groot recreatiestrand. Van bijna een kilometer lang. De kinderen kunnen hier heerlijk spelen, zandkastelen bouwen en zelfs zwemmen. Het is ook zeer geschikt voor kleine kinderen, omdat het water geleidelijk dieper wordt. Een feest voor jong en oud.

2. Beklim De Steltloper

Gaan jullie wandelen? Op het eiland zijn twee routes. Of het nu een korte of lange wandeling wordt, jullie komen in ieder geval langs de Steltloper. Een twaalf meter hoge toren, die vooral uitnodigt om beklommen te worden. Eenmaal bovenin de toren hebben jullie het mooiste uitzicht over het hele eiland en het Markermeer. Kunnen jullie zien welke grote stad in het zuiden ligt?

3. Vogels spotten met kinderen

Kluut, bontebekplevier, visdief, kokmeeuw, grauwe gans, slobeend, zwarte stern, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het afgelopen jaar hebben ze ruim 120 verschillende vogelsoorten gespot op de Marker Wadden. Van steltlopers tot rietvogels en watervogels. Wat is jullie Big Five op de Marker Wadden? The Big Five is natuurlijk een term die vooral gebruikt wordt voor dieren in Afrika. Maar waarom maak je er geen spelletje van om vogels op de Marker Wadden te spotten? Overal op het eiland zijn vanaf de wandelpaden de vogels goed zichtbaar. Neem vooral een verrekijker en vogelkaart mee voor de kinderen en ontdek samen de vele verschillende vogels op het eiland.

4. Onder water kijken bij de Duikeend

En als jullie eenmaal aan de wandel zijn, dan is het misschien leuk om even door te lopen naar de Duikeend. Dit is een van de drie vogelhutten op het eiland. Maar de Duikeend is wel een hele bijzondere. Je kunt er namelijk ook kijken wat er in het water leeft. In de hut zit een raam en via dat raam kun je onder water kijken. Hoe bijzonder is dat? Welke vissen zien jullie zwemmen?

5. Schelpen zoeken

Het is ook leuk om tijdens de wandeling over het eiland een kleine speurtocht met de kinderen te houden. De eilanden van de Marker Wadden zijn namelijk opgespoten met zand uit het Markermeer en heel veel schelpen en ander materiaal is toen ook meegezogen. Als je over het eiland wandelt, valt er dus nog van alles te vinden op de wandelpaden. Van schelpen tot stukjes aardewerk. Bij de informatiepost van Natuurmonumenten krijg je al een voorproefje van de vreemde voorwerpen die ze al gevonden hebben. Of je houdt een #zwerfiebingo als de kinderen milieubewust zijn. Dit is het leukste spel tegen zwerfafval, en nog leerzaam ook.

6. Waterdiertjes ontdekken op de Marker Wadden?

Willen jullie liever in de haven blijven? Dan kunnen de kinderen tegen een kleine betaling een schepnetje, bak en zoekkaart ophalen bij de informatiepost van Natuurmonumenten op het eiland. Met deze set ontdekken de kinderen welke waterdiertjes er in het water zwemmen. Vanaf de steiger kunnen ze met het schepnet door het water slepen. Hebben ze eenmaal een waterdiertje gevangen, dan kunnen ze door vragen te beantwoorden op de zoekkaart, ontdekken om wat door diertje het gaat. Hoe leuk is dat?

Meer informatie over een expeditie naar de Marker Wadden met kinderen

Lijkt het je leuk om samen met je gezin mee te varen naar de Marker Wadden? Boek dan hier uw Expeditie naar de Marker Wadden.

Meer lezen?

Vogelspotten op de Marker Wadden I Twee wandelroutes op Marker Wadden I Wat kun je doen op de Marker WaddenZo houd je iedereen happy tijdens de zomervakantieBestemmingen aan het IJsselmeer I Favoriete stranden aan het IJsselmeer I Afgelegen plekken in Nederland I ZeemansknopenLekker uitwaaien op de Wadden I Familieweekend op een schip I Hoe kies ik het juiste schip I Weekendjes weg met een groep in Nederland