Tripsuggestie: Vogelspotten op de Marker Wadden

Vogelspotten op de Marker Wadden

Tien kilometer ten westen van Lelystad ligt een nieuw natuurgebied: De Marker Wadden. Vijf eilanden gebouwd door mensenhanden. Meer dan 120 verschillende vogelsoorten hebben het afgelopen jaar hun weg gevonden naar dit nieuwe natuurgebied in het Markermeer. Grote kans dat u ook dit jaar weer veel verschillende vogels spot! Benieuwd welke dat zijn? Stap aan boord van de driemaster Abel Tasman voor een expeditie naar de Marker Wadden. Op het hoofdeiland houdt de eilandwachter van Natuurmonumenten de actuele vogelstand bij op een bord en u heeft 2 uur de tijd zelf te ontdekken welke vogels er zijn.

Meest voorkomende vogels op de Marker Wadden

De nieuwe eilandenarchipel heeft zijn succes het afgelopen jaar bewezen. September bleek uiteindelijk de drukste vogelmaand. Op één dag werden er zelfs 17.000 vogels geteld. Over het hele seizoen zijn er meer dan 120 verschillende soorten vogels geteld. De meest voorkomende waren kluten, kokmeeuwen, visdieven en kleine plevieren. Het eerste ei werd afgelopen jaar in april gelegd. Maar liefst 17 verschillende soorten hebben hun eieren uitgebroed en met maar liefst 200 broedparen kunnen we zeggen dat het broedseizoen een groot succes was.

Benieuwd wat het nieuwe vogelseizoen op de Marker Wadden gaat brengen? Vaar met de driemaster Abel Tasman naar de Marker Wadden en ontdek het zelf. Vergeet vooral uw verrekijker niet!

Wat zijn de Marker Wadden?

De Marker Wadden is een nieuwe eilandengroep in het Markermeer. Op initiatief van Natuurmonumenten en Boskalis zijn deze vijf eilanden in het Markermeer aangelegd om de waterkwaliteit te verbeteren. Door het afsluiten van de oude Zuiderzee en later ook het Markermeer vormde zich een enorme sliblaag over de oorspronkelijke voedselrijke bodem van het Markermeer. Hierdoor was er weinig tot geen leven in het water. Deze sliblaag is boven water gehaald en gebruikt om de eilanden mee op te bouwen. Er is inmiddels genoeg voedsel te vinden rond de eilanden en het bezoek van de vele vogels bewijst dat deze aanpak werkt. Hieronder een mooie timelapse waarin u kunt zien hoe de Marker Wadden zijn onstaan:

De Marker Wadden is onderdeel van het Nationaal Park ‘Nieuw land’ 

Sinds 2018 zijn de Marker Wadden onderdeel van het Nationaal Park ‘Nieuw land’. Samen met de Oostvaardersplassen, een stuk van het Markermeer en de Lepelaarplassen maken ze deel uit van dit park, waarin natuurbehoud centraal staat. Samen vertellen deze gebieden het verhaal van inpoldering, pionieren en het ontstaan van een unieke natuur.

Hoe komt u op de Marker Wadden?

De eilanden zijn alleen bereikbaar met een schip. De driemaster Abel Tasman vaart er regelmatig heen en dat is echt de moeite waard. Niet alleen is de verzorgde vaartocht een unieke manier om naar de Marker Wadden toe te gaan, maar er valt ook nog eens van alles te doen op het eiland. Zo zijn er twee aangelegde wandelroutes en kunt u heerlijk wandelen over het eiland, langs het strand en komt u langs diverse vogelhutten en de 12,5 hoge uitkijktoren De Steltloper, die een prachtig uitzicht op het Markermeer biedt. Genoeg plekken om vogels te spotten dus.

Wilt u mee op Expeditie naar de Marker Wadden?

Wij hebben het komende vaarseizoen 3 verschillende arrangementen naar de Marker Wadden:

Benieuwd naar andere arrangementen en mogelijkheden bij NAUPAR? Kijk bij de diverse arrangementen en laat u inspireren.