De Marker Wadden I Meer dan 120 verschillende vogels gespot

Vogelspotten op de Marker Wadden

Tien kilometer ten westen van Lelystad ligt een nieuw natuurgebied: De Marker Wadden. Vijf eilanden gebouwd door mensenhanden, die alleen bereikbaar zijn per schip. Een bijzonder natuurgebied in het Markermeer, waar al meer dan 180 verschillende vogelsoorten hun weg naar toe hebben gevonden. Grote kans dat je tijdens een expeditie naar het hoofdeiland met de Abel Tasman zelf veel verschillende vogels spot. Benieuwd welke dat zijn?

De meest voorkomende vogels op de Marker Wadden

De nieuwe eilandenarchipel heeft zijn succes inmiddels bewezen. Veel verschillende vogels hebben hun weg naar de eilandengroep gevonden. Om er te broeden, foerageren of als korte tussenstop tijdens hun trektocht. Inmiddels zijn er meer dan 180 vogelsoorten gespot. De meest voorkomende zijn kluten, kokmeeuwen, visdieven en verschillende plevieren. In het riet tref je misschien wel een baardmannetje of karekiet aan. En een unieke gebeurtenis waren de broedende ijseend en lachstern. Het bijzondere natuurgebied is nog steeds in ontwikkeling en elke keer als we het met de Abel Tasman bezoeken, lezen we wel weer over een nieuwe vogelsoort die door de eilandwachters op het eiland is gespot. Welke vogels ontdek jij?

Vogels door het jaar heen

  • De pioniersvogels zijn visdieven, dwergsterns, verschillende soorten plevieren en kluten. Ze verblijven langer op de eilanden en grote kans dat je ze spot. 
  • In het voorjaar kun je naast de pioniers die er broeden ook grutto's, diverse kwikstaarten, ganzen em eenden tegen komen.
  • Als je goed kijkt in het riet zie je misschien wel rietgorsen, baardmannetjes en/of karekieten.
  • De zwarte sterns, lepelaar en slobeenden maken soms een korte stop op de Marker Wadden
  • Eind juli heb je grote kans op oeverzwaluwen aan het Noordstrand.
  • En september is de drukste vogelmaand.

Diverse vogelhutten

Over de Marker Wadden lopen twee wandelroutes, een korte (2,5 km) en lange route (6 km), en beiden routes lopen het moeras, riet, over flonders, langs de twee stranden, een 12,5 meter hoge klimtoren met uitzicht op het hele eiland en diverse vogelhutten. Zoals het vogelkijkscherm de Aalscholder, de Lepelaar en de Duikeend. de laatste is heel bijzonder, omdat je daar ook een kijkje onder het water kunt nemen. 

Wat zijn de Marker Wadden?

De Marker Wadden is een nieuwe eilandengroep in het Markermeer. Op initiatief van Natuurmonumenten en Boskalis zijn deze vijf eilanden aangelegd om de waterkwaliteit te verbeteren. Door het afsluiten van de oude Zuiderzee en later ook het Markermeer vormde zich een enorme sliblaag over de oorspronkelijke voedselrijke bodem van het Markermeer. Hierdoor was er weinig tot geen leven in het water. Deze sliblaag is boven water gehaald en gebruikt om de eilanden mee op te bouwen. Er is inmiddels genoeg voedsel te vinden rond de eilanden en het bezoek van de vele vogels bewijst dat deze aanpak werkt.

Hieronder kun je door via deze mooie timelapse zien hoe de Marker Wadden zijn onstaan:

De Marker Wadden is onderdeel van het Nationaal Park ‘Nieuw land’ 

Sinds 2018 zijn de Marker Wadden onderdeel van het Nationaal Park ‘Nieuw land’. Samen met de Oostvaardersplassen, een stuk van het Markermeer en de Lepelaarplassen maken ze deel uit van dit park, waarin natuurbehoud centraal staat. Samen vertellen deze gebieden het verhaal van inpoldering, pionieren en het ontstaan van een unieke natuur.

Hoe kom je op de Marker Wadden?

De eilanden zijn alleen bereikbaar met een schip. De driemaster Abel Tasman vaart er regelmatig heen en dat is echt de moeite waard. Niet alleen is de verzorgde vaartocht een unieke manier om naar de Marker Wadden toe te gaan, maar je hebt na de leuke vaartocht ook nog voldoende tijd om het eiland te verkennen.

Wat valt er te doen op het eiland

Op het hoofdeiland van de Marker Wadden is genoeg te beleven tijdens het twee uur durende bezoek. Zo zijn er twee aangelegde wandelroutes en kunt u heerlijk wandelen over het eiland, langs het strand en komt u langs diverse vogelhutten en de 12,5 hoge uitkijktoren De Steltloper, die een prachtig uitzicht op het Markermeer biedt. Genoeg plekken om vogels te spotten dus.

Wil je zelf vogels spotten?

Ga op expeditie met de driemaster Abel Tasman. De driemaster vaart regelmatig naar de Marker Wadden. Eenmaal in de haven kun je bij de eilandwachter van Natuurmonumenten op het bord kijken naar de actuele vogelstand en je hebt 2 uur de tijd om zelf op pad te gaan langs een van de twee wandelroutes over het eiland.

Drie verschillende arrangementen naar de Marker Wadden: