Vogelspotten met de Abel Tasman op de Marker Wadden

Vogelspotten met de Abel Tasman op de Marker Wadden

Ook benieuwd welke vogels dit jaar hun weg vinden naar de Marker Wadden? Vaar met de driemaster Abel Tasman vanuit Lelystad naar het hoofdeiland van deze nieuwe eilandenarchipel en ontdek welke vogels er dit seizoen broeden. Vergeet vooral uw verrekijker niet!

Tien kilometer ten westen van Lelystad liggen de Marker Wadden. Vijf eilanden gebouwd door mensenhanden. Bedoeld om de natuur in het Markerkmeer een nieuwe boost te geven. Inmiddels heeft deze nieuwe eilandenarchipel zijn succes bewezen en is het een waar natuurparadijs voor vogels. Het eerste ei werd afgelopen jaar in april gelegd en met maar liefst 200 broedparen was het broedseizoen een groot succes. Wat gaat het nieuwe seizoen ons brengen? Vaar met de driemaster Abel Tasman naar de Marker Wadden en ontdek welke vogels er dit jaar broeden. 
 

Vogels komen naar de Marker Wadden om te rusten, te broeden of te eten

Veel vogels hebben inmiddels hun weg naar de Marker Wadden gevonden. Als tussenstop tijdens hun vlucht naar het zuiden of noorden. Of om er te broeden. Maar liefst 17 verschillende soorten hebben het afgelopen jaar hun eieren op deze nieuwe eilandenarchipel uitgebroed. De meest voorkomende soorten waren kluten, kokmeeuwen, visdieven en kleine plevieren. September bleek uiteindelijk de drukste vogelmaand. Op één dag werden er zelfs 17.000 vogels geteld. Over het hele seizoen zijn er meer dan 120 verschillende soorten vogels geteld. Grote kans dat u er dit jaar ook weer veel verschillende vogels spot!

Wat zijn de Marker Wadden?

De Marker Wadden is een nieuwe eilandengroep in het Markermeer. Op initiatief van Natuurmonumenten en Boskalis zijn deze vijf eilanden in het Markermeer aangelegd om de waterkwaliteit te verbeteren. Door het afsluiten van de oude Zuiderzee en later ook het Markermeer vormde zich een enorme sliblaag over de oorspronkelijke voedselrijke bodem van het Markermeer. Hierdoor was er weinig leven in het water. Deze sliblaag is boven water gehaald en gebruikt om de eilanden mee op te bouwen. Er is genoeg voedsel te vinden rond de eilanden en het bezoek van de vele vogels bewijst dat deze aanpak werkt. 

De Marker Wadden is onderdeel van het Nationaal Park ‘Nieuw land’ 

Sinds 2018 zijn de Marker Wadden onderdeel van het Nationaal Park ‘Nieuw land’. Samen met de Oostvaardersplassen, een stuk van het Markermeer en de Lepelaarplassen maken ze deel uit van dit park, waarin natuurbehoud centraal staat. Samen vertellen deze gebieden het verhaal van inpoldering, pionieren en het ontstaan van unieke natuur.

Hoe komt u op de Marker Wadden?

De eilanden zijn alleen bereikbaar met een schip. De driemaster Abel Tasman vaart er regelmatig heen en dat is echt de moeite waard. Niet alleen de vaartocht naar de Marker Wadden is leuk, maar op het eiland is nog zoveel meer te doen. U kunt er heerlijk wandelen over een van de twee aangelegde wandelroutes, over het strand en langs diverse vogelhutten en de 12,5 hoge uitkijktoren De Steltloper, die een prachtig uitzicht op het Markermeer heeft.

Bekijk de verschillende Marker Wadden Expeditie arrangementen met de driemaster Abel Tasman

Wij hebben het komende vaarseizoen 3 verschillende arrangementen naar de Marker Wadden in ons assortiment:

Benieuwd naar andere arrangementen en mogelijkheden bij NAUPAR? Kijk bij de diverse arrangementen en laat u inspireren.