Marker Wadden: een nieuw stukje Nederland in het Markermeer

Blog Met de Abel Tasman naar de Marker Wadden, een nieuw stukje Nederland in het Markermeer
Samen met Natuurmonumenten organiseerde NAUPAR een bijzonder zeilcruise naar de Marker Wadden. Dit nieuwe natuurgebied in wording ligt in het Markermeer, halverwege Lelystad en Enkhuizen. Tijdens deze bijzondere vaartocht op de driemaster Abel Tasman maakte een grote groep ‘ontdekkers’ als eerste kennis met het hoofdeiland en gaf een boswachter van Natuurmonumenten tekst en uitleg over het bijzondere project.

Welk riet groeit het beste?

Met een grote groep mensen stappen we aan wal van het hoofdeiland van de Marker Wadden. Het ziet er uit als een grote zandvlakte met hier en daar wat riet. “Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan deze nieuwe archipel” vertelt de boswachter van Natuurmonumenten enthousiast. “De natuureilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer en voor het zand hebben we maar liefst vier grote putten gegraven van ongeveer vier meter diep” vervolgt de boswachter. Verder vertelt hij over de proef met diverse rietsoorten. Verschillende universiteiten werken hier aan mee. Ze hebben monsters uit de bodem gehaald om te testen welke soort het beste groeit op de Marker Wadden. Met de eilanden, natuurlijke oevers en paaiplaatsen die ze op dit moment creëren, hopen ze uiteindelijk nieuwe vogels, vissoorten en planten aan te trekken, waardoor de natuur weer gevarieerder wordt. Tijdens de laatste vogeltelling in april zijn er maar liefst veertig soorten vogels geteld. Het totale project wordt uiteindelijk ongeveer 1200 voetbalvelden groot.

Havens, vogels spotten en wandelen

Naast een haven, strandje en natuurspeelplaats voor kinderen, horen we van de boswachter dat er ook een wandelpad van 2,5 en 6 km komt en een uitkijktoren van 12 meter met een prachtig uitzicht over het hele gebied. De eilanden zijn op dit moment nog gesloten voor publiek.
Naar verwachting gaat het hoofdeiland rond september dit jaar open. De zeilcruise op zondag 24 juni is helaas ook uitverkocht, maar we verwachten met de Abel Tasman nog meer tochten naar deze nieuwe eilandengroep te organiseren. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met het laatste nieuws over de Marker Wadden. U kunt ook vrijblijvend een offerte aanvragen voor een groepsbezoek aan de Marker Wadden, of contact opnemen met een van onze medewerkers om de mogelijkheden te bespreken.