De Marker Wadden Expeditie I Ontdek nieuw vogelparadijs in het Markermeer

vogelparadijs de Marker Wadden
Ontdek tijdens de unieke zeilcruise de Marker Wadden een nieuw natuurgebied in wording. De vijf eilanden liggen in het Markermeer, niet ver van de Houtribdijk, halverwege Lelystad en Enkhuizen. Tijdens de NAUPAR Marker Wadden Expeditie maak je als een van de eerste kennis met het hoofdeiland. Het enige eiland dat vrij toegangkelijk is voor publiek en alleen per schip bereikbaar is.

In onderstaand filmpje vertelt André Donker, boswachter, over het ontstaan van de Marker Wadden en het nieuwe vogelparadijs in het Markermeer.

Pionieren op de Marker Wadden

De natuureilanden zijn aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer en voor het zand hebben ze maar liefst vier grote putten moeten graven van ongeveer vier meter diep. Inmiddels groeit er van alles, zoals verschillende rietsoorten, moerasandijvie en de eerste bloemen. Op de eilanden worden proeven gedaan door verschillende universiteiten o.a. naar rietsoorten. Ze halen regelmatig monsters uit de bodem om te testen welke soort het beste groeit op de Marker Wadden.

Met deze nieuwe eilanden, de natuurlijke oevers en verschillende paaiplaatsen die zijn gecreërd, hopen ze uiteindelijk nieuwe vogels, vissoorten en planten op de eilanden aan te trekken. En dat lukt al aardig. Inmiddels zijn er meer dan 120 verschillende plantensoorten ontdekt en tijdens de laatste vogeltelling  hebben ze meer dan 180 verschillende soorten vogels geteld. Ze zijn nog niet klaar met bouwen en het totale Marker Wadden project wordt uiteindelijk ongeveer 1200 voetbalvelden groot.
  Als je na de vaartocht aan wal stapt op het hoofdeiland van de Marker Wadden, zie je meteen het informatiecentrum van Natuurmonumenten. Daar wordt door eilandwachters op een bord bijgehouden welke planten en vogelsoorten zij hebben gezien. Daarna heb je twee uur de tijd om zelf op expeditie te gaan.

Havens, vogels spotten en wandelen

Direct naast de haven ligt een heerlijk recreatiestrand, ideaal voor een bezoek met kinderen, maar er is nog veel meer te doen op het eiland. Zo zijn er twee wandelroutes, een korte route van 2,5 km en een lange route van 6 km lang. Je komt als eerste langs de 12,5 meter hoge uitkijktoren, de Steltloper, die je een prachtig uitzicht biedt over de eilanden en het Markermeer. Ook staan er op het eiland meerdere vogelhutten en kun je zelfs in een vogelhut ook onder water kijken. 

Ga je mee op expeditie naar de Marker Wadden?

NAUPAR vaart regelmatig vanuit Lelystad naar de Marker Wadden. Bekijk het arrangement De Marker Wadden Expeditie voor de excacte data of om direct je kaartjes te bestellen. Wil je de Marker Wadden bezoeken met een grote groep (vanaf 40 personen)? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag over de vele mogelijkheden.

Meer lezen?

Vogels spotten op de Marker WaddenNAUPAR is gastheer van Nationaal Park Nieuw Land I Bezoek de Marker Wadden met kids I Wat kun je allemaal doen op de Marker WaddenFavoriete stranden aan het IJsselmeer I 5 bestemmingen waar je de drukte kunt vermijden I 4 leukste weekendjes weg met NAUPAR I Droogvallen op het Wad