Ontdek vogelparadijs de Marker Wadden in het Markermeer

vogelparadijs de Marker Wadden
Ontdek tijdens de unieke zeilcruise de Marker Wadden, een nieuw natuurgebied in wording. De vijf eilanden liggen in het Markermeer, niet ver van de Houtribdijk, halverwege Lelystad en Enkhuizen. Tijdens de expeditie met de driemaster Abel Tasman, maak je als een van de eerste kennis met het hoofdeiland. Het enige eiland dat vrij toegangkelijk is voor publiek.
 

Welk riet groeit het beste?

De natuureilanden zijn aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer en voor het zand hebben ze maar liefst vier grote putten gegraven van ongeveer vier meter diep. Daarnaast worden er op het eiland proeven gedaan met diverse rietsoorten. Verschillende universiteiten werken hier aan mee. Ze halen regelmatig monsters uit de bodem om te testen welke soort het beste groeit op de Marker Wadden. Met de eilanden, natuurlijke oevers en paaiplaatsen die zijn gecreĆ«rd, hopen ze uiteindelijk nieuwe vogels, vissoorten en planten aan te trekken, waardoor de natuur weer gevarieerder wordt. Tijdens de laatste vogeltelling zijn er meer dan 120 soorten vogels geteld. Het totale Marker Wadden project wordt uiteindelijk ongeveer 1200 voetbalvelden groot.
  Als je aan wal stapt op het hoofdeiland van de Marker Wadden zie je meteen een klein informatiecentrum van Natuurmonumenten. Daar kom je nog veel meet te weten over de laatste ontwikkelingen van de eilanden. 

Havens, vogels spotten en wandelen

Direct naast de haven ligt een heerlijk recreatiestrand, ideaal voor een bezoek met kinderen, maar er is nog veel meer te doen op het eiland. Zo zijn er twee wandelroutes (an 2,5 en 6 km lang), staan er meerdere vogelhutten en kun je zelfs in een vogelhut ook onder water kijken. Verder staat er ook een 12,5 meter hoge uitklijktoren, de Stetloper. Als je deze toren beklimt heb je een prachtig uitzicht over het hele gebied. 

Ga je mee op expeditie naar de Marker Wadden?

De Abel Tasman vaart regelmatig naar de Marker Wadden. Bekijk het arrangement De Marker Wadden Expeditie voor de excacte data of om je kaartjes te bestellen.

Wil je de Marker Wadden bezoeken met een grote groep (vanaf 40 personen)? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag over de vele mogelijkheden.