Marker Wadden Expeditie NAUPAR I Ontdek nieuw vogelparadijs in het Markermeer

vogelparadijs de Marker Wadden
Tijdens een unieke en compleet verzorgde zeilcruise naar de Marker Wadden ontdek je het hoofdeiland van de Marker Wadden en een compleet nieuw natuurgebied in wording. Het hoofdeiland is het enige eiland dat vrij toegangkelijk is voor publiek. De andere eilanden zijn bedoeld voor natuurherstel. Je kunt de eilanden alleen bezoeken per schip. De zeven eilanden liggen niet ver van Lelystad, in het Markermeer, halverwege de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen.

Film over het ontstaan van de Marker Wadden

In onderstaand filmpje vertelt André Donker, boswachter bij Natuurmonumenten, over het ontstaan van de Marker Wadden en het nieuwe vogelparadijs in het Markermeer.

Pionieren op de Marker Wadden

De natuureilanden zijn aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer en voor het zand hebben ze maar liefst vier grote putten moeten graven van ongeveer vier meter diep. Inmiddels groeit er van alles, zoals verschillende rietsoorten, moerasandijvie en de eerste bloemen. Op de eilanden worden proeven gedaan door verschillende universiteiten o.a. naar rietsoorten. Ze halen regelmatig monsters uit de bodem om te testen welke soort het beste groeit op de Marker Wadden.

Met deze nieuwe eilanden, de natuurlijke oevers en verschillende paaiplaatsen die zijn gecreërd, hopen ze uiteindelijk nieuwe vogels, vissoorten en planten op de eilanden aan te trekken. En dat lukt al aardig. Inmiddels zijn er meer dan 120 verschillende plantensoorten ontdekt en tijdens de laatste vogeltelling  hebben ze meer dan 180 verschillende soorten vogels geteld. Ze zijn nog niet klaar met bouwen en het totale Marker Wadden project wordt uiteindelijk ongeveer 1200 voetbalvelden groot.
  Als je na de vaartocht aan wal stapt op het hoofdeiland van de Marker Wadden, zie je meteen het eilandpaviljoen en informatiecentrum van Natuurmonumenten. Daar kun je meer informatie vinden over het onstaan van de Marker Wadden, de verschillende wandelroutes en houden de eilandwachters van Natuurmonumenten op een bord bij welke planten en vogelsoorten zij hebben gezien. Je hebt twee uur de tijd om zelf op expeditie te gaan.

Havens, vogels spotten en wandelen

Direct naast de haven ligt een heerlijk recreatiestrand, ideaal voor een bezoek met kinderen, maar er is nog veel meer te doen op het eiland. Zo kun je heerlijk vogels kijken en wandelen en kiezen uit drie verschillende routes. Je komt als eerste langs de 12,5 meter hoge uitkijktoren, de Steltloper, die je een prachtig uitzicht biedt over de eilanden en het Markermeer. Ook staan er op het eiland meerdere vogelobservatiehutten en kun je zelfs in een vogelhut ook onder water kijken. Met de gratis vogelkaart van de Vogelbescherming en de vlinderkaart van de Vlinderstichtig herken je ook wat voor vogels en vlinders je ziet. 

Ga je mee op expeditie naar de Marker Wadden?

NAUPAR vaart regelmatig vanuit Lelystad naar de Marker Wadden. Bekijk het arrangement De Marker Wadden Expeditie voor de verschillende data of om direct online een tocht naar de Marker Wadden te boeken. 

Wil je de Marker Wadden bezoeken met een groep (vanaf  12 personen)? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens werkdagen direct contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag over de vele mogelijkheden.

Meer lezen?

Wandelen op de Marker WaddenVogels spotten op de Marker WaddenNAUPAR is gastheer van Nationaal Park Nieuw Land I De Marker Wadden bezoeken met kinderen I Wat kun je allemaal doen op de Marker WaddenFavoriete stranden aan het IJsselmeer I 5 bestemmingen waar je de drukte kunt vermijden I 4 leukste weekendjes weg met NAUPAR I Droogvallen op het Wad I Artikel Columbus Travel magazine over de Marker Wadden