Expeditie Marker Wadden I Welke vogels ontdek jij op de Marker Wadden?

Vogelspotten op de Marker Wadden

Tien kilometer ten westen van Lelystad liggen De Marker Wadden. Een nieuw natuurgebied, dat bestaat uit zeven eilanden die gebouwd zijn door mensenhanden, en alleen bereikbaar zijn per schip. Een bijzonder natuurgebied in het Markermeer, waar al meer dan 180 verschillende vogelsoorten hun weg naar toe hebben gevonden. Grote kans dat je tijdens een expeditie naar het hoofdeiland zelf veel verschillende vogels spot. Benieuwd welke dat zijn?

De meest voorkomende vogels op de Marker Wadden

De nieuwe eilandenarchipel heeft zijn succes inmiddels bewezen. Veel verschillende vogels hebben hun weg naar de eilandengroep gevonden. Om er te broeden, foerageren of als korte tussenstop tijdens hun trektocht. Inmiddels zijn er meer dan 180 vogelsoorten gespot. De meest voorkomende zijn kluten, kokmeeuwen, visdieven en verschillende plevieren. In het riet tref je misschien wel een baardmannetje of karekiet aan. En een unieke gebeurtenis waren de broedende ijseend en lachstern. 

Het bijzondere natuurgebied is nog steeds in ontwikkeling en elke keer als we het hoofdeiland met de expeditie vanuit Lelystad bezoeken, heeft de eilandwachter wel weer een nieuwe vogel gespot. De eilandwachters zitten een hele week op het eiland en houden op een bord dagelijks bij welke vogels en planten ze hebben gezien. Welke vogels spot ij?

Vogels door het hele jaar heen

  • De pioniersvogels op de eilanden zijn visdieven, dwergsterns, verschillende soorten plevieren en kluten. Ze verblijven langer op de eilanden en grote kans dat je ze spot tijdens een expeditie. 
  • In het voorjaar kun je naast de pioniers die er broeden ook grutto's, diverse kwikstaarten, ganzen en eenden tegen komen.
  • Als je goed kijkt in het riet zie je misschien wel rietgorsen, baardmannetjes en/of karekieten.
  • De zwarte sterns, lepelaar en slobeenden maken soms een korte stop op de Marker Wadden.
  • Tijdens de zomer hebben we zelfs een Roerdomp gespot.
  • Eind juli heb je grote kans op oeverzwaluwen aan het Noordstrand.
  • En september is de drukste vogelmaand, omdat er veel trekvogels stoppen die op doorreis zijn naar het zuiden.

Spot de vogels uit de verschillende vogelobservatiehutten

De vogels spot je vooral als je de wandelroute volgt die over het hoofdeiland loopt van de Marker Wadden. Ze hebben er twee: een korte route (2,5 km) en lange route (6 km) en beiden routes lopen langs het moeras, rietvelden, over flonders, langs de twee stranden, een 12,5 meter hoge klimtoren met uitzicht op het hele eiland en natuurlijk diverse vogelobservatiehutten. Zoals het vogelkijkscherm de Aalscholder, de Lepelaar en de Duikeend. De laatste is wel heel bijzonder, omdat je daar ook een kijkje onder het water kunt nemen. 

Wat zijn de Marker Wadden?

De Marker Wadden is een nieuwe eilandengroep in het Markermeer. Op initiatief van Natuurmonumenten en Boskalis zijn deze zeven eilanden aangelegd om de waterkwaliteit te verbeteren. Door het afsluiten van de oude Zuiderzee en later ook het Markermeer met de Houtribdijk vormde zich een enorme sliblaag over de oorspronkelijke voedselrijke bodem van het Markermeer. Hierdoor was er weinig tot geen leven in het water. Deze sliblaag is boven water gehaald en gebruikt om de eilanden mee op te bouwen. Er is inmiddels genoeg voedsel te vinden rond de eilanden en het bezoek van de vele vogels bewijst dat deze aanpak werkt.

Timelapse ontstaan Marker Wadden

In de timelapse hieronder kun je mooi zien hoe de Marker Wadden zijn onstaan:

De Marker Wadden is onderdeel van het Nationaal Park ‘Nieuw land’ 

Sinds 2018 zijn de Marker Wadden onderdeel van het Nationaal Park ‘Nieuw land’. Samen met de Oostvaardersplassen, een stuk van het Markermeer en de Lepelaarplassen maken ze deel uit van dit park, waarin natuurbehoud centraal staat. Samen vertellen deze gebieden het verhaal van inpoldering, pionieren en het ontstaan van een unieke natuur. NAUPAR is gastheer van het Nationaal Park en laat je tijdens de expeditie graag kennismaken met deze unieke natuurgebieden.

Hoe kom je op de Marker Wadden?

De eilanden zijn alleen bereikbaar met een schip. NAUPAR vaart je er graag heen. Niet alleen is de compleet verzorgde vaartocht een unieke manier om naar de Marker Wadden te bezoeken, maar je houdt na de vaartocht ook nog voldoende tijd over om het eiland te verkennen, een wandeling te maken over het recreatiestrand en diverse vogels te ontdekken.

Wil je zelf vogels spotten?

Ga op expeditie met NAUPAR. Eenmaal in de prachtige natuurhaven kun je bij het eilandpaviljoen en de eilandwachter van Natuurmonumenten op het bord kijken naar de actuele vogelstand en met de gratis vogelkaart van de Vogelbescherming herken je ook welke vogels je ziet. Je hebt 2 uur de tijd om zelf op pad te gaan langs een van de twee wandelroutes over het eiland.

De verschillende arrangementen van NAUPAR naar de Marker Wadden

Meer lezen?

Activiteiten op de Marker Wadden I Expeditie naar vogelparadijs Marker Wadden I De Marker Wadden met kinderen I Wandelen op de Marker WaddenKlantverhaal Marker Wadden met 2 dochters I Favoriete stranden aan het IJsselmeer I NAUPAR is gastheer van Nationaal Park Nieuw Land I 5 bestemmingen aan het Markermeer I Artikel Columbus Travel magazine over de Marker Wadden I Bekijk nieuwe data