Zeemansknopen I 5 knopen die je gebruikt op een schip

Zeemansknopen
Knopen leggen is een van leukste activiteiten aan boord van onze schepen. Of het nu om een knoop gaat waarmee je de huik vast maakt, een fender aan de reling bindt of de veters van je schoen strikt. Knopen zijn gewoon ontzettend handig. Daarnaast zijn ze heel betrouwbaar en na gebruik ook weer makkelijk los te maken. Met een beetje oefening kom je een heel eind en binnen no-time leg je deze vijf knopen. Benieuwd wat de vijf meest gebruikte knopen aan boord zijn en hoe je ze zelf kunt leggen?

1. Mastworp

De mastworp is een van de meest gebruikte knopen aan boord van een zeilschip. Deze flexibele knoop wordt onder andere gebruikt voor het vastbinden van een fender aan de reling, het vastleggen van een schip aan een bolder of om touwen aan de mast vast te leggen. Een fender is een stootwil en beschermt de romp van het schip tegen de kant, zodat deze geen krassen oploopt als je tegen de kade aanlegt. De mastworp is een ​​sterke en eenvoudige knoop. Bekijk de instructiefilm en bekijk hoe makkelijk je hem zelf kunt leggen:

2. Platte knoop

De platte knoop is een van de beste knopen voor het verbinden van twee touwen van gelijke dikte. Het is een snelle en gemakkelijke knoop die onder andere wordt gebruikt voor het vastzetten van het huik of het reven van de zeilen. Om deze reden wordt het ook vaak een reefknoop genoemd. Als de wind toeneemt wil je het zeil kleiner maken. Je laat dan een stuk van het zeil zakken en bindt deze vast met reefknopen, zodat het zeil niet gaat fladderen. En het grote voordeel van de knoop is dat hij betrouwbaar is. Hij laat niet vanzelf los. Wist je dat je deze knoop dagelijks gebruikt? Ten minste als je schoenen met veters hebt. Je gebruikt de platte knoop namelijk bij het strikken van je veters. Benieuwd hoe je deze knoop legt? Bekijk de instructievideo:

3. Achtknoop

De naam zegt het eigenlijk al: deze knoop heeft de vorm van een acht, wordt vaak gebruikt tijdens het zeilen, maar ook bij andere sporten, zoals klimmen. Met de achtknoop kan je een bijzonder veilige lus maken. De knoop wordt vaak gebruikt aan het einde van het touw als stopknoop. Ook deze knoop kun je na gebruik weer makkelijk losmaken.

4. Slipsteek

Dit is een relatief eenvoudige knoop om dingen tijdelijk te vast te zetten. Deze knoop moet namelijk ook weer snel los kunnen. Gaat de spanning er af, dan laat de knoop los. Deze knoop is zeer geschikt voor een snelle bevestiging aan een ring of een paal. De knoop wordt ook gebruikt om na het zeilen het zeil op de giek vast te binden. En als een stopper aan het einde van een touw, om zo te voorkomen dat het touw door het oog glipt en losraakt. Wil je het touw weer losmaken, dan hoef je alleen maar aan het losse uiteinde te trekken.

5. Beleggen korvijnagel

Weet jij wat een korvijnagel is? Het is een houten pen waarop je de touwen, vallen en schoten van de zeilen vastlegt op een zeilschip. De pennen staan in een zogenaamde nagelbank, waar de verschillende touwen die de zeilen bedienen, samenkomen. Het klinkt ingewikkeld, maar als je naar het instructiefilmpje kijkt, zie je dat het allemaal wel meevalt:

 

Nieuwsgierig?

Heb je de smaak te pakken en wil je de knopen eens in de praktijk oefenen? Stap dan eens aan boord van onze traditionele zeilschepen. De schippers leggen je graag uit hoe het werkt. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij weten precies welke schippers het leuk vinden om je de fijne kneepjes van het knopen bij te brengen.

Meer lezen?

Zo leg je een achtknoop I Platte knoopStootwil beleggen met een mastworp I Korvijnagel beleggen I Zeemannen en bijgeloof I Verschil boot en schip I Aanmeren en afmeren wat is dat? I Verschil bakboord en stuurboord I Verschil IJsselmeer en Markermeer I Wat is een schoener I Droogvallen hoe werkt dat? I Hoe kies ik het juiste schip?