Het verschil tussen een boot en een schip

algemenefoto-700X300

Het blijft een veel voorkomende vraag: wat is nu precies het verschil tussen een boot en een schip? NAUPAR legt het u graag uit. In het kort: bij een boot moet u denken aan de kleinere vaartuigen, zoals een sloep of salonboot en bij een schip aan een vracht- of zeilschip.

Het zit 'm in het formaat

Hoewel het verschil tussen een boot en een schip altijd enigszins vaag blijkt, is er één kenmerk waar u veel aan heeft: het formaat. Boten zijn kleinere vaartuigen die daarom meestal ook alleen voor het plezier worden gebruikt. Schepen, denk aan vracht- en zeilschepen, zijn daarentegen een stuk groter en kunnen ook voor de beroeps- en chartervaart worden gebruikt.

Waar komt de verwarring vandaan?

In de 19e eeuw deed het woord 'stoomboot' zijn intrede. Dit waren in eerste instantie kleine schepen met een stoommachine aan boord. Uiteindelijk is deze machine ook aan boord van grote (zeil)schepen gekomen. Dit had als gevolg dat er de ene keer over "stoomboot" werd gesproken en de andere keer over 'stoomschip'. Deze onduidelijkheid is volgens velen het begin van de verwarring.

Boten en schepen bij NAUPAR

Om het u makkelijk, of toch moeilijker, te maken, kunt u bij NAUPAR zowel boten als schepen huren! De zeilschepen varen over het IJsselmeer, de Waddenzee en de Friese Meren. De boten van NAUPAR boothuren.amsterdam nemen u mee door Amsterdam.

Benieuwd hoe een schip er uit ziet?

Bekijk het filmpje van de 50 meter lange topzeilschoener Willem Barentsz, een van de stoere zeilschepen die u bij NAUPAR kunt huren voor een dagtocht met familie, vrienden of collega's:


Wilt u meer weten over de mogelijkheden op dit schip of een van onze andere schepen? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij informeren u graag over de verschillende arrangementen voor een dagje weg, een bruiloft of bijvoorbeeld een bedrijfsfeest.