NAUPAR legt uit I Het verschil tussen het IJsselmeer en het Markermeer

verschil IJsselmeer en Markermeer

Het IJsselmeer en het Markermeer: twee wateren in het hart van Nederland die aan elkaar grenzen. Wat is het verschil tussen de vaargebieden? Merk je hier als zeiler écht iets van? En welke kies jij uit voor je volgende vaartocht? Het kantoor van NAUPAR in Lelystad ligt aan de voet van de Houtribdijk, die beiden wateren scheidt. In deze blog vertellen we je graag meer over het IJsselmeer en het Markermeer. Twee prachtige vaargebieden waar we dagelijks op uitkijken.

Het zoete IJsselmeer

Toen de Zuiderzee in 1932 met de Afsluitdijk werd afgesloten, ontstond het IJsselmeer. Met een oppervlakte van 1100 vierkante kilometer, is dit het grootste meer van Nederland. Ook opvallend: het IJsselmeer is een zoetwaterreservoir! Van oorsprong bestond het meer uit zout water, maar sinds 1937 is het IJsselmeer geheel verzoet.

  • Het IJsselmeer is ontstaan in 1932
  • Heeft een oppervlakte van 1100 km2
  • Het diepste punt is 9 meter
  • Leuke bestemmingen aan het IJsselmeer zijn o.a.: Enkhuizen, Medemblik, Urk, Stavoren, Hindeloopen, Workum en Makkum

Over het Markermeer

Het Markermeer ligt tussen Noord-Holland en Flevoland en grenst aan het IJsselmeer. Het meer is 700 vierkante kilometer groot, met dieptes tussen de twee en vier meter. Het Markermeer heeft haar naam te danken aan het voormalige eiland Marken; de naam "Markermeer" wordt pas gebruikt sinds 1976, na de aanleg van de Houtribdijk. Het meer bestaat echter al langere tijd.

Het verschil voor zeilers

Hoewel er tussen deze twee bijzondere meren wel degelijk verschillen zitten, zijn ze voor de zeiler niet echt waarneembaar. Beide meren zijn bijzondere geschikt voor korte en lange afstanden en onvergetelijke vaartochten. Je kunt er heerlijk varen, op diverse plaatsen ankeren en er zijn aan beiden meren voldoende strandjes die je met een schip kunt bezoeken.

Ook een keer zeilen op het IJsselmeer of Markermeer?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers en laat je informeren over de vele mogelijkheden. Of je nu met vrienden, familie of collega’s een leuk uitje wilt ondernemen: bij NAUPAR hebben we voor iedere gelegenheid een passend schip. En met zestien op- en afstaphavens is er altijd wel een haven in de buurt, waarvandaan jullie onvergetelijke trip kan beginnen of eindigen aan het IJsselmeer of het Markermeer.  

Meer lezen?

Het ontstaan van het IJsselmeer5 leuke bestemmingen aan het Markermeer I Wat kun je doen op de Marker Wadden I 5 leuke bijzondere aan het IJsselmeer I Natuurbestemmingen waar je de drukte kunt vermijden I Geschiedenis van de chartervaart I Verschillende typen schepen I Hoe kies ik het juiste schip I Zo bepaal je een mooie route