NAUPAR legt uit: het verschil tussen het IJsselmeer en het Markermeer

Het IJsselmeer en het Markermeer: twee wateren die aan elkaar grenzen. Welke van de twee kiest u uit voor een vaartocht? En wat is het verschil? Merk je hier als zeiler écht iets van? NAUPAR informeert u graag over de verschillen tussen het IJsselmeer en het Markermeer!

Het zoete IJsselmeer

Toen de Zuiderzee in 1932 met de Afsluitdijk werd afgesloten, ontstond het IJsselmeer. Met een oppervlakte van 1100 vierkante kilometer, is dit het grootste meer van Nederland. Ook opvallend: het IJsselmeer is een zoetwaterreservoir! Van oorsprong bestond het meer uit zout water, maar sinds 1937 is het IJsselmeer geheel verzoet.

  • Het IJsselmeer is ontstaan in 1932
  • Heeft een oppervlakte van 1100 km2
  • Het diepste punt is 9 meter
  • Leuke bestemmingen aan het IJsselmeer zijn o.a.: Enkhuizen, Medemblik, Urk, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Makkum

Over het Markermeer

Het Markermeer ligt tussen Noord-Holland en Flevoland en grenst aan het IJsselmeer. Het meer is 700 vierkante kilometer groot, met dieptes tussen de twee en vier meter. Het Markermeer heeft haar naam te danken aan het voormalige eiland Marken; de naam "Markermeer" wordt pas gebruikt sinds 1976, na de aanleg van de Houtribdijk. Het meer bestaat echter al langere tijd.

  • Gebruik van naam sinds 1976
  • Oppervlakte van 700 km2
  • Diepste punt: 4 meter
  • Leuke bestemmingen aan het Markermeer zijn o.a.: Hoorn, Volendam, Marken, Monnickendam, het eiland Pampus en de nieuwe eilandenarchipel Marker Wadden.

Het verschil voor zeilers

Hoewel er tussen deze twee bijzondere meren wel degelijk verschillen zitten, zijn beide meren bijzondere geschikt voor korte en lange afstanden en onvergetelijke vaartochten. U kunt er heerljk varen, op diverse plaatsen ankeren en er zijn diverse strandjes die u met een schip kunt bezoeken.

Ook een keer zeilen op het IJsselmeer of Markermeer?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers en laat u informeren over de vele mogelijkheden. Of u met vrienden, familie of met uw collega’s een leuk uitje wilt ondernemen: bij NAUPAR hebben we voor iedere gelegenheid een passend schip. En met zestien op- en afstaphavens is er altijd wel een haven bij u in de buurt, waarvandaan u uw onvergetelijke trip begint of eindigt aan het IJsselmeer of het Makermeer.