NAUPAR legt uit: het ontstaan van het IJsselmeer

Lelystad, 15 december 2015 – De zeilschepen van NAUPAR varen regelmatig over het IJsselmeer. Maar hoe is dit grootste zoetwatermeer van Nederland precies ontstaan en wat zijn de eigenschappen? NAUPAR legt het uit.

Het ontstaan van het meer

Waar we nu het IJsselmeer, het Markermeer, de Gouwzee en de provincie Flevoland hebben, hadden we vroeger de Zuiderzee. Een enorme binnenzee die helaas voor veel gevaarlijke overstromingen zorgde. Alleen dijken en dammen zouden deze overstromingen kunnen tegengaan. In 1927 begon men aan de bouw van de Afsluitdijk; een 32 kilometer lange dijk die de kop van Noord-Holland met het Friese Kornwerderzand verbindt. Toen in 1932 het laatste gat van de dijk werd gedicht, hield de Zuiderzee op te bestaan en was het IJsselmeer een feit.

De eigenschappen van het IJsselmeer

De bodem van het IJsselmeer bestaat voornamelijk uit zand, klei en schelpen. Deze harde bodem maakt het noodzakelijk dat schippers de dieptecijfers op de kaart goed in de gaten moeten houden. Een vaartocht over het IJsselmeer is echter wel zeer de moeite waard, want het interessante vaargebied staat bekend om haar prachtige, levendige natuur.

Varen op het IJsselmeer

Enkhuizen, Den Oever, Lelystad, Makkum, Medemblik en Urk... de havens rondom het IJsselmeer zijn stuk voor stuk voormalige zeehavens. Ze lagen vroeger dus aan de Zuiderzee. Bijna alle havens zijn zowel voor de beroeps- als voor de pleziervaart bestemd. Ook de zeilschepen van NAUPAR varen veelal over het prachtige IJsselmeer. Of het nu gaat om een bedrijfsuitje, een verjaardag of een jubileum; uw vaartocht over het IJsselmeer wordt bij NAUPAR gegarandeerd een succes.